Ocna Mureș revine pe harta stațiunilor balneare din România

4 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Zona renumită pentru Băile Sărate va fi reabilitată în uma unei investiții a autorităților locale, iar peste trei ani își va putea primi primii pacienți la tratament.

 

Unul dintre punctele forte ale României l-a constituit, timp de mulți ani, turismul balnear. După 1990, stațiunile de la noi, care altă dată concurau cu destinații balneare renumite din Europa, au fost lăsate în paragină. Hotelurile și facilitățile de tratament, care atrăgeau zeci de mii de turiști anual, au devenit în multe cazuri, doar niște ruine.

Abia când turismul balnear era în pericol de a dispărea cu desăvârșire, autoritățile și investitorii au început să conștientizeze valoarea pe care o reprezintă aceste stațiuni și au început să investească în proiecte de reabilitare a centrelor de tratament balnear.

Într-o astfel de situație s-a aflat ani buni și stațiunea buzoiană Sărata Monteoru, care însă a reușit să revină în circuitul turistic balnear, recăpătându-și în urmă cu doi ani și statutul de stațiune balneoclimaterică.

Ca și în cazul stațiunii buzoiene, principalul punct de atracție pentru stațiunea Ocna Mureș, din județul Alba, îl constituiau apele minerale sărate, aici existând apa cu cea mai mare puritate de sare, de 98%. Soarta stațiunii a fost însă una tristă după 1990, când a început să se degradeze și, în consecință, să-și piardă faima de altă dată.  Lucrurile se vor schimba însă din nou în bine în anii următori, aici urmând să fie demarată o investiție din fonduri publice, care are ca țintă revitalizarea Băilor Sărate.

 

Este vorba de un proiect derulat de Primăria Ocna Mureș și Consiliul Județean Alba, în care se vor investi 5,9 milioane de euro, finanțarea fiind asigurată în cote egale de cele două autorităși ale administrației locale.

A fost semnat deja contractul de atribuire a lucrărilor, care vor începe în perioada următoare, termenul de finalizare a proiectului fiind anul 2021.

Investiția vizează construirea unui complex turistic cu spaţii cu destinaţii multiple, printre care o bază de agrement, sală de fitness, restaurant, săli de tratament terapeutic, recuperare medicală, înfrumuseţare şi sănătate, magazin de echipamente şi produse balneare şi cosmetice, piscină, locuri de joacă pentru copii. Complexul va avea și o bază proprie de cură balneară, cu piscină de tratament, săli de consultaţii medicale şi masaj, dar şi spaţii pentru practicarea de activităţi sportive cu piscine exterioare, saune şi săli de gimnastică, urmărindu-se astfel să fie exploatat la maxim potențialul curativ al apelor sărate din zonă.

 

Referindu-se la acest proiect, primarul din Ocna Mureș, Silviu Vințeler, a declarat că „avem o sare foarte bună pentru tratamentele neurologice şi reumatice periferice. Vom folosi saramura din zona Ocna Mureş pentru Băile Sărate. Vor fi două bazine cu apă dulce, unul cu apă sărată, destul de mare, va fi saună umedă, saună uscată şi şase cabinete de tratament cu mai multe proceduri. Băile sunt gândite pentru 700 de oameni pe zi pe timp de vară şi 400 de oameni pe timp de iarnă. Este un parteneriat pe zece ani cu Consiliul Judeţean, atât la construcţia băilor, cât şi la gestionarea de după. Se merge până la faza de declarare a staţiunii balneare şi promovarea pe viitor a acesteia”.

Stațiunea a intrat în circuitul balnear în 1936, când aici a fost înființat Oficiul local de cură şi turism, structură ce a fost apoi desființată în 1948, pe vremea regimului comunist. Baile Sarate de la Ocna Mureș au continuat să funcționeze, devenind principala atracție a stațiunii. Astfel, în perioada anilor ’80, anual, aici veneau la tratament între 7.500 și 8.000 de pacienți care sufereau cu precădere de afecțiuni reumatice și ginecologice.

 


Adaugati un comentariu


 

*