Soluție simplă pentru identificarea corectă a pacienților internați

12 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Metoda a fost implementată în urmă cu o lună la Spitalului Clinic Judetean de Urgență din Cluj-Napoca și se dovedește a fi foarte eficientă.

 

Nu puține au fost cazurile, în spitalele românești, când personalul medical a încurcat identitatera pacienților, ajungându-se în situația în care aceștia au primit alt tratament sau li s-au aplicat proceduri medicale neadecvate pentru afecțiunile de care sufereau. În ultimul an și jumătate au existat trei cazuri de pacienți care au primit transfuzii greșite, primul consemnat în luna iulie a anului trecut, iar cel de-al doilea anul acesta, când un pacient a decedat chiar în Vinerea Mare, după ce i s-a transfuzat sângele destinat altui pacient. La acestea se adaugă și cazul pacientei de la Spitalul de Arși care a primit o transfuzie cu o grupă greșită de sânge, incident soldat anul trecut cu suspendarea activitații Sectiei de Transfuzii a unității respective.

Pentru a fi evitate astfel de situații, cand identitatea pacienților poate fi încurcată, nu neapărat din cauza neatenției personalului, ci mai mult pe fondul stresului specific activității din spital, mai ales în secțiile de Urgențe și în secțiile cu deficit mare de personal, la nivelul SCJU Cluj-Napoca a fost implementată, luna trecută, o soluție pe cât de simplă, pe atât de eficientă, care este folosită de multă vreme în majoritatea clinicilor din străinătate. Aceasta constă în aplicarea unor brățări personalizate în cazul pacienților care se internează în spital, brățari care conțin toate datele referitoare la pacient și care sunt verificate de personalul medical de fiecare dată când se aplica un tratament sau o procedură medicală.

 

Brățara de identificare pe care o primește fiecare pacient la internare conține numele pacientului, data nașterii și CNP-ul, grupa sanguină și Rh-ul, numărul foii de observație, secția, salonul și numărul patului, data internării și un cod de bare.

Toți cei internați primesc brățară albă, cu excepția pacienților cu risc de cădere, care primesc brățări roșii.

Identificarea corectă a pacientului rămâne o constantă importantă pe toată durata acordării asistenței medicale, de la internare la recoltarea de probe biologice și efectuarea de analize medicale, administrarea de sânge sau realizarea de manevre intervenționale, personalul medical fiind instruit să verifice de fiecare dată brățara pacientului pentru a se asigura că procedurile sunt aplicate persoanei potrivite. Se previn în acest mod erorile în administrarea medicației, prin verificarea concordanței dintre medicația indicată în foaia de observație și cea care urmează a fi administrată.

 

Petru Susca

Până la acest moment, unitatea medicala a achiziționat circa 30.000 de brățări de identificare, albe și roșii, care sunt distribuite în toate secțiile unității medicale și sunt purtate de pacienți, de la momentul internării, până la ieșirea din spital.

Managerul SJU Cluj, Petru Sușca, a declarat că într-o lună, de cînd s-a implementat acest sistem, a fost ușurată și munca personalului medical care intră în contact cu pacienții, mai ales mai ales în cazul celor aflați în stare gravă, incapabil să comunice. Mai mult, acesta a precizat că pe viitor intenționează extinderea funcționalităților acestui sistem. „Implementarea sistemului de brățări de identificare a pacientului reprezintă pas în direcția asigurării unui standard modern de siguranță a pacientului. Pe viitor, ne dorim extinderea funcționalităților acestui sistem prin accesarea fișei electronice a pacientului, direct la patul bolnavului, printr-o simplă scanare a unui cod QR de pe brățară, într-o aplicație specială, în care medicul să poată accesa întregul istoric și foaia de observație a pacientului”, a mai explicat managerul SCJU Cluj.

Prima unitate medicală din sistemul public de Sănătate care a implementat un astfel de sistem de identificare a pacienților este SJU Suceava, unde brățările personalizate se aplică pacienților înccă din luna august a acestui an.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*