Un nou scandal zguduie lumea medicala: o femeie se afla in coma, dupa o transfuzie gresita
Pacienta a intrat in soc posttransfuzional, dupa administrarea de sange dintr-o grupa gresita, la CF 2 din Bucuresti, iar acum se afla in coma. Inspectia Sanitara a demarat o ancheta.
Spitalele romanesti par sa fie tot mai nesigure. Fie din cauza personalului insuficient si epuizat, fie din cauza incompetentei celor care au mai ramas sa practice medicina in tara, fie dintr-o alta cauza, siguranta pacientilor in multe unitati sanitare pare din ce in ce mai precara.
Un nou caz revoltator zguduie lumea medicala romaneasca. O femeie in varsta de 38 de ani se zbate intre viata si moarte dupa ce, la Spitalul Clinic CF 2 din Bucuresti, i s-a facut o transfuzie gresita, cu sange din grupa AB, incompatibil cu grupa 0 pe care o avea pacienta. Desi eroarea medicala s-a intamplat marti, rudele pacientei au aflat abia joi seara, iar astazi a fost dat totul la iveala, de sotul femeii, care a cerut transferul pacientei, spunand ca medicii si asistentele de la CF2 au incercat sa ascunda totul.
Purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Laurentiu Colintineanu, a confirmat eroarea medicala, dar si faptul ca unitatea de transfuzii de la Spitalul CF2 nu are autorizatie de functionare, dar nu si de ce avea dreptul sa efectueze interventii medicale, in aceste conditii.
Catalin Manea, sotul pacientei, sustine chiar ca partenera sa le-a atras atentia cadrelor medicale, asupra erorii, atunci cand a vazut punga cu sangele ce urma sa-i fie transfuzat, inainte ca starea ei de sanatate sa se agraveze.
Barbatul a mai precizat ca partenera sa de viata a fost stabilizata in cele din urma de doi medici de la Spitalul Fundeni, dar ca in prezent starea ei este critica si ia in calcul transferarea sotiei lui la un alt spital, desi starea femeii fiind „destul de grava”, riscul era destul de mare, dupa cum au recunoscut chiar reprezentantii MS. S-a decis insa transferul ei la Spitalul Universitar, intrucat sotul femeii a invocat lipsa de incredere pe care o are in personalul medical de la CF2. „Se pune problema lipsei de incredere. Nu mai pot sa o las aici, mai bine o las in strada. Nu ma intereseaza instanta, banii, nimic! Ma intereseaza doar ca aceste persoane sa nu mai puna niciodata mana pe vreun pacient”, a declarat Catalin Manea, sotul femeii aflata in coma indusa.
Inspectia Sanitara a demarat o ancheta in acest caz, inspectorii deplasandu-se astazi la spitalul incriminat, pentru a verifica circumstantele in care s-a facut transfuzia gresita care a pus in pericol viata femeii. Laurentiu Colintineanu a declarat ca primele indicii arata ca pacienta, in varsta de 38 de ani, a primit sange din alta grupa deoarece analizele ei ar fi fost incurcate cu cele ale unei alte paciente. Mai mult, purtatorul de cuvant al MS spune ca unitatea de transfuzii a spitalului nu are autorizatie de functionare, dar nu a explicat si de ce s-au putut face astfel de manevre si interventii medicale, in contextul in care spitalul nu era autorizat in acest sens.
„In momentul de fata, Inspectia Sanitara efectueaza verificari ale intregii documentatii aferente pacientei. Vorbim de foaia de observatii, registrele de transfuzii, de tot ce are legatura cu acest lucru. Deocamdata indiciile arata – ancheta nu e finalizata, de asta spun indicii -, toate banuielile duc catre o greseala la determinarea grupei. Se pare ca grupa de sange si compatibilitatea au fost determinate pentru o pacienta, apoi, tranfuzia pe baza acelor analize a fost efectuata unei alte paciente”, a explicat Colintineanu, confirmand existenta anchetei, in acest caz. El a adaugat ca ministerul poate amenda spitalul cu 20.000 de lei, intr-o prima faza, dar ca mai intai se asteapta rezultatul Inspectiei Sanitare.
Din pacate, cazul de la CF 2 nu este unul singular. Recent, o femeie in varsta de 68 de ani a decedat la Spitalul de Arsuri din Bucuresti, se pare, tot in urma unei transfuzii de sange provenit de la donator dintr-o grupa incompatibila cu cea a pacientei transfuzata. In urma anchetei autoritatilor s-a descoperit ca unitatea de transfuzii a spitalului functiona de un an de zile fara autorizatie.
Pacienta fusese internata pe 13 iunie 2016, cand i s-a facut si transfuzia. A doua zi a intrat in soc posttransfuzional, iar dupa o saptamana a survenit decesul. Cazul a fost raportat Directiei de Sanatate Publica abia in 27 iunie 2016.
Ministerul Sanatatii a demarat o ancheta in acest caz, iar Colegiul Medicilor s-a autosesizat in legatura cu o posibila situatie de mapraxis.
Si Avocatul Poporului s-au autosesizat, institutia realizand o ancheta cu privire la situatia de la Spitalul de Arsuri din Capitala.
Pe de alta parte, Spitalul CF2 din Capitala s-a mai aflat in centrul unui scandal de proportii. In urma cu sase ani, doua paciente au fost infectate cu germeni gram negativi in timpul unor interventii chirurgicale realizate in aceasta unitate medicala. Dupa operatii starea lor s-a inrautatit si au fost transferate la Sectia Terapie Intensiva a Spitalului Universitar.
Amelia Antoniu (36 de ani), prim-solista a Teatrului National de Operetra din Bucuresti se internase la Spitalul CF 2 pentru cauterizarea unei rani pe colul uterin, o interventie simpla, in urma careia, in mod normal, ar fi trebuit sa se externeze foarte repede. Din cauza unei infectii intraspitalicesti insa, a fost la un pas de moarte. Din fericire, Amelia si-a revenit miraculos.
Alice Preda venise la CF 2 pentru un serclaj profilactic alunei sarcini ajunsa la 13/14 saptamani. In ziua urmatoare interventiei, femeia a facut febra, a inceput sa piarda lichidul amniotic, ecografia evidentiind ca inima fatului nu mai bate. Au urmat avortul, hemoragia si o histerectomie totala, operatie in urma careia femeia a ramas fara uter.
Ambele paciente au fost salvate, dupa luni de tratamente si chin, de medicii de la Spitalul Universitar. Amelia a avut, ulterior, o fetita, dar Alice a pierdut aceasta sansa pentru totdeauna.