TERAPEUTUL TAU: Familie-cuplu: Casatorie, structuri moderne de familie (I)

10 mai 2014 | 1 comentariu |

Definita in mod obisnuit ca grup de persoane unite prin casatorie sau rudenie, care au o viata comuna bazata pe sentimente, aspiratii si interese comune, familia se regaseste la toate popoarele si comunitatile.         

 

Psiholog Taisia TRICA

Psiholog Taisia TRICA

Familia reprezinta una dintre cele mai vechi forme de asociere umana, cu implicatii fundamentale pentru indivizi si pentru societate. Din cele mai vechi timpuri, oamenii si-au reglementat relatiile dintre sexe, dintre adulti si copii, dintre rudele de diferite grade. Familia  prezinta semnificative dificultati de definire, datorita particularitatilor socio-culturale si modificarilor pe care le-a cunoscut de-a lungul timpului. In sens larg este acceptata definitia lui  MURDOCK (1949) care considera  familia ca fiind:  grupul social ai carui membrii sunt legati prin legaturi de sange, casatorie sau adoptie si care traiesc impreuna, coopereaza sub aspect economic si au grija de copiii.

Dar, oricare dintre aceste determinari conceptuale pot sa nu se regaseasca intr-o asociere care este totusi de tip familie. Astfel, familia NU INTODEAUNA este un grup de indivizi legati prin: legaturi de sange, legati prin nume, legati prin iubire, legati prin scopuri comune, legati de persoane care locuiesc impreuna in aceeasi casa. Este extrem de dificil de definit prin ce sunt legate familiile.

Fiecare familie este unica. Fiecare familie este atat de diferita… Nu exista familie care sa fie exact ca a noastra.

 

Familie1Principali vectori de analiza ai familiei sunt:

SOCIOLOGIC – familia este un grup special axat pe functiile sale, pe relatiile dintre membrii, pe sistemul de comunicare si interrelationare. Vectorii de analiza sociologica sunt: structura si functiile fundamentale (functia economica, functia reproductiva, functia de socializare , functia. afectiv-sexuala). Atat structura cat si functiile au inregistrat mutatii semnificative.

Din perspectiva JURIDICA familia este un grup de persoane intre care s-au stabilit un set de drepturi si obligatii, reglementat prin drepturi legale. Aceste norme stabilesc modul de incheiere al casatoriei, stabilirea paternitatii, drepturile si obligatiile sotilor, relatiile dintre parinti si copii, modul de transmitere a mostenirii. Din perspectiva juridica familia este un grup formal, reglementat prin legi si alte acte normative.  Fiecare societate are un anumit sistem de reglementare normativ juridica, sistem normativ care exista peste tot in lume , intrucat familia este o  structura sociala comuna in toate tarile.

O abordare PSIHOSOCIOLOGICA presupune analiza familiei  ca un grup primar caracterizat prin puternice relatii de tipul „face to face”, prin asocierea si colaborarea intima a tuturor membrilor ei. Familia este grupul in care se naste o retea de relatii interindividuale determinate atat de personalitatile membrilor , cat si de unele fenomene exterioare grupului.

 

Familie veche

Familie veche

De-a lungul istoriei, familia a fost constituita din numar mai mare de persoane, dar intotdeauna a constituit grupul primar fundamental al societatii, deoarece nu dimensiunea numerica este definitorie, ci interactiunea membrilor grupului. Importante sunt statusurile si rolurile membrilor familiei, relatiile specifice bio-psiho-sociale, ce confera particularitate si specificitate vietii de familie.

In toate societatile, familia s-a impus ca grup specific caracterizat printr-o puternica sudura interna, mentinuta prin cooperarea si afectiunea reciproca a membrilor ei. Familia rezista presiunilor si exigentelor interne si externe prin atasamentul si solidaritatea partenerilor, prin coeziunea sentimentala.

Familia se individualizeaza in raport cu alte grupuri sociale si prin stilul propriu de viata practicat, prin normele, obiceiurile, valorile promovate si transmise de la o generatie la alta.

 

Familie4Jan Szczepanski considera ca trasaturile principale ale familiei sunt: PROCREAREA si SOCIALIZAREA. Familia este singurul grup reproductor, adica se inmulteste prin nasterea copiilor, mentinandu-se astfel continuitatea biologica a societatii. Un rol major al familiei este transmiterea catre copii a mostenirii culturale. Autorul considera ca felul coeziunii care ii uneste pe parinti si copii face ca influenta familiei sa fie fundal pentru dezvoltarea copiilor, desi familia nu este singurul grup unde se realizeaza socializarea lor.

Familia se afla permanent racordata la realitatile sociale, ea nu poate fi independenta de multiplele fenomene si procese ce caracterizeaza societatea la un moment dat. Schimbarile la nivel social influenteaza familia sub toate aspectele ei, ea este supusa unei continue deveniri, ale carei forme viitoare nu pot fi prevazute

 

Familie2Existenta individului are cateva coordonate clare legate de FAMILIE.

Omul se naste si se socializeaza intr-o familie, isi formeaza identitate masculina sau feminina in raport cu parintii. Apartenenta psihobiologica la unul din sexe constituie o dimensiune psihologica ce impulsioneaza cautarea si formarea unui nou cuplu.

Familia, sau relatia de cuplu constituie sursa principala a trairilor psihice, atat in registrul tensiunilor cat si al bucuriilor, implinirilor si evolutiei spirituale a fiintei umane.

De retinut si reflectat:

*Cea mai importanta institutie a societatii este FAMILIA.

*Mare parte din ceea ce suntem – fie bun, fie rau – o datoram familiilor noastre.

 

 



Comentarii (1)

  1. Stefan spune:

    Am citit o carte foare interesanta despre relatii de cuplu si comunicare. Se numeste ,,Barbatii sunt de pe Marte, femeile sunt de pe Venus” de John Gray. E o carte frumoasa, practica si plina de umor. Pentru ca mi-a placut cartea, mi-am luat bilet la conferinta lui John Gray (vine in Romania).

Adaugati un comentariu


 

*