10 sfaturi utile pentru stoparea risipei de alimente

31 iulie 2012 | 0 comentarii |

Jumatate din alimente sunt aruncate la gunoi, in timp ce 79 de milioane de europeni traiesc sub limita saraciei, iar 16 milioane primesc mancare de la asociatii caritabile.

 

Centrul European al Consumatorilor Romania  anunta publicarea variantei electronice a brosurii „Stop risipei de alimente”, care contine 10 sfaturi utile, in toate limbile statelor Uniunii Europene, in privinra modului de reducere a risipei de alimente, economisirea banilor cheltuiti pe alimente precum si pentru protejarea mediului.

La inceputul acestui an, Parlamentul European a adoptat o rezolurie prin care indeamna la luarea unor masuri care sa conduca la injumatarirea risipei de alimente pana in 2025, in contextul in care anual, in gospodarii, supermarketuri, restaurante si de-a lungul retelelor de la producator la consumator in UE, sunt irosite pana la 50% din alimentele sanatoase.

Europarlamentarii considera ca este o adevarata risipa, in condiriile in care 79 de milioane de cetateni europeni traiesc sub limita saraciei, iar 16 de milioane isi primesc mancarea de la diferite asociarii caritabile.

Un studiu al Comisiei Europene avertizeaza ca, daca nu se actioneaza acum, risipa de alimente va creste cu 40% pana in 2020, in condiriile in care, in prezent, consumatorii arunca 42% din produse, iar producatorii 39%. Prin urmare, eurodeputatii au aratat ca pentru a reduce drastic pana in 2025 risipa de alimente, sunt necesare campanii de sensibilizare atat la nivel european, cat si national, pentru a informa publicul cum sa faca acest lucru.

Astfel, statele membre trebuie sa introduca cursuri in unitatile de invaramant, in care sa se explice cum trebuie pastrate, gatite si aruncate la gunoi alimentele si chiar sa faca schimb de experienra in acest sens. Pentru a promova ideea aplicarii principiului durabilitarii in domeniul resurselor de hrana, deputarii europeni au cerut ca anul 2014 sa fie proclamat Anul european impotriva risipei de produse alimentare.

Potrivit unui studiu publicat de Comisia Europeana, producria de deseuri alimentare in cele 27 de state membre este estimata anual la circa 89 de milioane de tone, ceea ce inseamna 179 de kilograme pentru fiecare cetarean din Uniunea Europeana.

Varianta electronica a brosurii publicata de Centrul European al Consumatorilor Romania este disponibila la adresa:  http://ec.europa.eu/food/food/sustainability/docs/tips_stop_food_waste_ro.pdf


Adaugati un comentariu


 

*