34 de personalități ale lumii medicale au devenit Cetățeni de Onoare ai Bucureștiului

27 august 2020 | 0 comentarii |

Bucureștiul are 34 de noi cetățeni de onoare, toți cei care au primit ieri această distincție fiind personalități cunoscute ale lumii medicale. Titlul de Cetățean de Onoare le-a fost conferit de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, care a precizat că a decis să facă acest gest „în semn de recunoaştere şi de apreciere a profesionalismului, devotamentului şi implicării lor în dezvoltarea actului medical românesc” a celor 34 de personalități din lumea medicală, adăugând că această recunoaștere vine din partea tuturor bucureștenilor.

În contextul actual, în care medici din toate spitalele luptă în prima linie pentru a limita răspândirea noului coronavirus şi pentru a salva vieţile celor infectaţi, gestul nostru simbolic de acordare a titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti este un semn de apreciere a celor cărora profesia le este mod de viaţă, iar viaţa le este profesie. Aceşti medici, adevăraţii eroi ai zilelor noastre, sunt repere pentru medicina românească şi europeană şi reprezintă o mândrie a oraşului nostru”, a declarat primarul Capitalei în cadrul ceremoniei organizate cu această ocazie.

 

Printre cei care au primit această distincție se numără și specialiști de marcă ce își desfășoară activitatea în spitale din Capitală care îngrijesc de la începutul pandemiei pacienți infectați cu noul coronavirus, dar și nume cu rezonanță în alte specialități medicale, cu merite deosebite în dezvoltarea domeniilor în care activează. Lista completă a celor 34 de personalități medicale ce au devenit Cetățeni de Onoare ai Capitalei include următoarele nume:

Prof. Univ. Dr. Rodica Maricela Anghel – şef disciplină oncologie, medic primar oncologie radioterapie, medic primar oncologie-medicală, medic primar imagistică medicală radiologie la Institutul Oncologic Bucureşti, doctor în Ştiinţe Medicale şi profesor universitar al Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila. Deţine patru brevete de invenţie, a prezentat peste 370 de lucrări ştiinţifice şi a publicat peste 140 de articole.

 

Prof. Univ. Dr. Dana Cristina Craiu – Medic Primar Neurolog Pediatru în Clinica de Neurologie Pediatrică a Spitalului Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia, doctor în ştiinţe medicale şi Profesor universitar, dar şi Şeful Disciplinei de Neurologie Pediatrică II din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti. Membru în numeroase societăţi ştiinţifice. Este cunoscută şi pentru campania naţională de strângere de donaţii pentru epilepsie şi chirurgia epilepsiei la copii.

Conf. Univ. Dr. Monica Desiree Dragomir – Conferenţiar universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila Bucureşti, medic primar hematologie şi oncologie pediatrică, medic primar oncologie medicală, doctor în ştiinţe medicale – oncologie. Preşedintă şi membru fondator al Societăţii Române de Onco-Hematologie Pediatrică şi membră a societăţilor ştiinţifice medicale din ţară şi străinătate din domeniul său de activitate.

Conf. Univ. Dr. Simin Aysel Florescu – Director medical al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale Prof. dr. Victor Babeş din Bucureşti. Activitatea de cercetare ştiinţifică se remarcă prin 12 proiecte de cercetare şi numeroase studii clinice. A depus eforturi susţinute pentru a asigura, în perioada stării de urgenţă, eficienţa echipelor care tratează pacienţii infectaţi cu noul coronavirus internaţi la Spitalul Victor Babeş, alături de managerul instituţiei.

 

Conf. Univ. Dr. Adina Mariana Ghemigian – medic primar endocrinolog, şeful secţiei de Infertilitate şi patologie gonadică la Institutul Naţional de Endocrinologie, conferenţiar universitar în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” şi coordonator rezidenţiat. Autoare a peste 100 de articole publicate în reviste de specialitate naţionale şi internaţionale. Membru fondator şi prim vicepreşedinte al Asociaţiei de Endocrinologie Clinică din România.

Prof. Univ. Dr. Ioana Matina Grințescu medic specialist ATI, Doctor în Ştiinţe Medicale şi Şef Clinică Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, profesor universitar la Departamentul Clinic Nr. 14 – Ortopedie – ATI, Disciplina de Anestezie şi Terapie Intensivă, Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila, Bucureşti. Ca premieră medicală, Prof. Dr. Ioana Marina Grinţescu a făcut parte din echipa de medici care a realizat primul transplant de inimă din România, în 1997.

Prof. Univ. Dr. Monica Daniela I. POP – medic primar oftalmolog, cu activitate remarcabilă în domeniu. Este conferenţiar universitar şi profesor la catedra de oftalmologie a Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti. A condus 25 de ani Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice. Iniţiatoare a ideii de medici anestezişti cu specializare în oftalmologie, a coordonat organizarea primului departament de chirurgie vitreo-retiniană din ţară.

Prof. Univ. Dr. Sabina Andrada Zurac – medic primar anatomopatolog, doctor în medicină şi profesor doctor la catedra de Anatomie Patologică din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila. Director medical al spitalului Colentina, conduce Laboratorul Central de Anatomie Patologică. Prof. Univ. Dr. Sabina Andrada Zurac este membră a Societăţii de Morfologie Normală şi Patologică, a Societăţii Române de Anatomie Patologică.

 

Prof. Univ. Dr. Mihai Berteanu – Medic Primar Medicină Fizică şi de Reabilitare, Doctor în Ştiinţe Medicale, Membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Medicale şi şeful Secţiei de Recuperare Medicala din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Elias. Deţinător a cinci brevete de invenţie, partener în multiple granturi naţionale şi europene, este autor a peste 200 de publicaţii în reviste de specialitate.

Conf. Univ. Dr. Iulian Brezean – medic primar chirurg, cu competenţă în chirurgie hepato-bilio-pancreatică, în chirurgie oncologică şi în chirurgie laparoscopică, Doctor în Ştiinte Medicale şi Manager al Spitalului Clinic Dr. Ion Cantacuzino.

Prof. Univ. Dr. Ion Victor Bruckner – Membru al Academiei Române de Medicină şi al Societăţii Române de Cardiologie, Preşedinte al Societăţii Române de Medicină Internă, Prof. Univ. Dr. Ion Victor Bruckner este medic primar medicină internă şi medic primar cardiolog.

Prof. Univ. Dr. Alexandru Bucur – Şef al Clinicii de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială, Anesteziologie Sedare în Medicina Dentară, director al Departamentului II de la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” şi medic primar Chirurgie Oro-Maxilo-Facială la Spitalul Clinic de Chirurgie “Prof. Dr. Dan Theodorescu”.

Dr. Cătălin Cîrstoveanu – şef secţia de Terapie Intensivă Nou Născuţi la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE. Este doctor Magna Cum Laude în Ştiinţe Medicale, a fost “Visiting Doctor” în mai multe centre medicale internaţionale de prestigiu din Europa şi America si are numeroase specializări la activ.

 

Prof. Univ. Dr. Cătălin Codreanu – medic primar reumatologie la Centrul Clinic de Boli Reumatismale “Dr. Ion Stoica”, Doctor în Ştiinţe Medicale, Profesor Universitar la Disciplina Reumatologie – Centrul Clinic de Boli Reumatismale “Dr. Ion Stoica” la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila. Este preşedintele Societăţii Române de Reumatologie şi membru în Liga Europeană împotriva Reumatismului şi vicepreşedinte al Asociaţiei pentru Registrul Roman de Boli Reumatice.

Prof. Univ. Dr. Narcis Copcă – medic primar chirurgie generală, doctor în ştiinţe medicale, doctor în economie, managerul Spitalului CIinic “Sfânta Maria”, unde a reuşit, alături de o echipă de medici specialişti, primul transplant pulmonar din România. Chirurgul Narcis Copca este fondatorul şi conducătorul echipei de chirurgie experimentală în domeniul transplantului hepatic în cadrul programului de cercetare ştiinţifică implementat la Secţia Chirurgie II a Spitalului “Sfânta Maria, echipa care a realizat peste 50 de transplanturi hepatice.

Prof. Univ. Dr. Dan Gheorghe Andrei – membru de onoare al Societăţii Române de Cardiologie, Doctor în Ştiinţe Medicale, medic primar cardiolog şi de medicină internă, şeful clinicii medicale şi al secţiei de cardiologie de la Spitalul Clinic Colentina, profesor universitar şi cercetător la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”.

Conf. Univ. Dr. Dan Cristian Gheorghe – medic primar ORL la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii “Marie Curie” din Capitală, medic specialist ORL, doctor în ştiinţe medicale din anul 2003. Sub îndrumarea sa au fost câştigate două granturi private din care s-a realizat dotarea Spitalului “Marie Curie” cu aparatură de investigare audiologică dar şi dotarea a şase maternităţi din România cu echipamente de screening auditiv neonatal.

 

Prof. Univ. Dr. Radu Mircea Gorgan – medic primar neurochirurg şi Directorul Medical al Spitalului Clinic de Urgenţă “Bagdasar-Arseni”. Profesor universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” şi Doctor în ştiinţe medicale, numeroase titluri importante care dovedesc profesionalismul si implicarea, este autor a 15 cărţi de specialitate, numeroase studii clinice şi programe de cercetare.

Prof. Univ. Dr. Vlad Anton Iliescu  – Şef Catedră chirurgie cardiovasculară, Director departament Clinic 4, Patologie cardio-toracică la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”, medic primar chirurgie cardiovasculară, şef de secţie şi Şeful Clinicii Chirugie Cardiovasculară a Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. C.C. Iliescu” din Capitală.

Dr. Emilian Ioan Imbri – Manager al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale “Victor Babeş”. În perioada stării de urgenţă şi stării de alertă, sub coordonarea şi prin implicarea sa nemijlocită, la Spitalul Victor Babeş au fost create condiţii optime de lucru pentru echipele medicale.

Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga –  medic primar urolog, Profesor Universitar şi Rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” şi şef al Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Clinic “Prof. Dr. Th. Burghele”. Doctor în Ştiinţe Medicale, face parte din comunitatea experţilor din specialitatea Urologie, fiind membru afiliat al mai multor societăţi ştiinţifice şi profesionale naţionale şi internaţionale.

Prof. Univ. Dr. Gabriel Mircescu – Şeful Disciplinei de Medicină Internă şi Nefrologie la Spitalul Clinic de Nefrologie “Dr. Carol Davila”, profesor universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti, medic primar medicină internă şi nefrologie, doctor în ştiinţe medicale. Membru corespondent al Academiei de Ştiinţe medicale din România, cu peste 124 de articole publicate, a primit de-a lungul carierei medicale.

 

Prof. Univ. Dr. Cheorghe peltecu –  Profesor Universitar Catedra Obstetrică Ginecologie UMF Carol Davila, Membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale, Şeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie Filantropia din Bucureşti, cea mai veche maternitate din România şi manager al spitalului timp de 16 ani (2002 – 2018).

Dr. Sorin Petrea – Director medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Prof. Dr. Matei Balş” din Bucureşti, Dr. SORIN PETREA are o bogată activitate de formator în domeniul educaţiei medicale, pe componenta de prevenire şi controlul bolilor infecţioase. Autor şi coautor a numeroase studii şi lucrări de specialitate, este medic primar în boli infecţioase cu o recunoaştere la nivel naţional a reuşitelor sale profesionale.

Prof. Univ. Dr. Bogdan Ovidiu Popescu –  medic primar neurolog, Şeful Clinicii de Neurologie de la Spitalul Clinic Colentina, Preşedintele în exerciţiu al Societăţii Române de Neurologie (2017-2021), profesor universitar şi Doctor în Ştiinţe Medicale, Prorector al UMF Carol Davila.

Prof. Univ. Dr. Irinel Popescu –  profesor chirurgie generală şi doctor în ştiinţe medicale. În prezent este Şeful Centrului de Boli Digestive şi Transplant Hepatic Fundeni, Director ştiinţific al Institutului Clinic Fundeni şi profesor Universitar la Universitatea Titu Maiorescu din Bucureşti. Pentru merite deosebite în chirurgia hepatică şi în transplantul de organe a fost decorat cu Ordinul Naţional “Steaua României” în gradul de Mare Cruce. Personalitate marcantă în lumea medicinei, Irinel Popescu a realizat, în anul 2000, primul transplant hepatic din România şi a pus bazele şcolii româneşti de transplant hepatic.

 

Dr. Adian Stanciu – medic primar pediatru, asistent universitar în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” până în anul 2015, Catedra de Pediatrie – Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Marie Curie”. Autor a numeroase lucrări ştiinţifice şi cu o experienţă clinică de excepţie, este cunoscut pentru implicarea şi devotamentul domniei sale, calităţi care îl situează printre cei mai apreciaţi medici pediatri din România.

Prof. Univ. Dr. Cristian Ioan Stoica – șef al Clinicii de Ortopedie şi Manager al Spitalul Clinic de Ortopedie Traumatologie şi TBC Osteoarticular “Foişor”. Profesor universitar şi doctor în ştiinţe medicale, membru al multor societăţi profesionale internaţionale, a pus bazele Registrului National de Endoprotezare articulara RNE şi are la activ numeroase studii clinice internaţionale ca investigator principal şi proiecte de cercetare – dezvoltare – consultant.

Prof. Univ. Dr. Adrian Streinu Cercel – doctor în ştiinţe medicale, membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale şi manager al Institutului Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş, instituţie medicală emblematică în privinţa standardelor actuale ştiinţifice şi ale sistemului de sănătate. Membru titular al Academiei Europene HIV/SIDA. A fondat, în anul 2009, Academia Europeană HIV/SIDA şi Boli Infecţioase. Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi de profil din ţară.

Lector Univ. Dr. Corneliu Toader – medic neurochirurg, manager al Institutului Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare, Şef Lucrări în cadrul Disciplinei de Neurochirurgie din Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar – Arseni, Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila Bucureşti. Dr. Corneliu Toader a efectuat, în ultimii zece ani, peste 3.500 de intervenţii neurochirurgicale de mare dificultate, la pacienţi cu urgenţe majore neurovasculare, contribuind la salvarea vieţii acestora.

 

Dr. Igor Tudorache este medicul care a efectuat si coordonat echipa primului transplant pulmonar din România. A absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie Nicolae Testimiteanu din Chişinău – R. Moldova si a făcut rezidenţiatul în chirurgie abdominală în România la Spitalul Fundeni, în Clinica de chirurgie abdominală şi transplant hepatic condusă de Prof. Irinel Popescu. Şef al echipei de transplant pulmonar din Hannover, cel mai mare centru de acest gen din Europa. Autor a peste 400 de intervenţii chirurgicale de transplant pulmonar, posesor de brevete în proteze valvulare, dr. Igor Tudorache este dezvoltatorul a numeroase instrumente folosite nu numai în chirurgia de transplant. În prezent, Dr. Igor Tudorache continuă să susţină unicul program de transplant pulmonar din Spitalul Clinic Sf. Maria în care s-au efectuat pana în prezent cu succes 8 operaţii de transplant de plămâni.

Prof. Univ. Dr. Șerban Bubenek – medic primar anestezie-terapie intensivă, Director şi apoi Manager, până în anul 2019, al Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu, doctor în Ştiinţe Medicale şi Profesor Universitar la Universitatea de Medicina şi Farmacie Carol Davila, în prezent şef Secţie ATI la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu. Este Preşedinte al Societăţii Române de Anestezie-Terapie Intensivă. Deţinător al unor premiere medicale de excepţie, a realizat, alături de o echipă complexă, primul implant de inimă artificială Novacor din Europa Centrală şi de Est şi a efectuat, în premieră în România, o procedură de asistare cardio-pulmonară percutanta postoperatorie de tip ECMO, înfiinţând în Institutul CC Iliescu singurul centru din Romania care are experienţa ECMO.

 

Prof. Univ. Dr. Coriolan Emil Ulmeanu – medic primar pediatrie, profesor universitar, Şeful clinicii de Pediatrie în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila, doctor în Ştiinţe Medicale. Până în anul 2009, a fost Director General al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu. În anul 1996 a înfiinţat primul serviciu de primire urgente pediatrice din Romania, dotat inclusiv cu ambulante proprii. De asemenea, a înfiinţat primul serviciu de apel telefonic din Romania – TOXAPEL, serviciu de prim ajutor în intoxicaţiile acute la copil şi şase Centre Antitoxice Regionale.

Prof. Univ. Dr. Dragoș Vinereanu – doctor în ştiinţe medicale, medic primar cardiologie şi medicina interna, Preşedintele Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila, şef al Secţiei de Cardiologie 2 în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti, Membru corespondent al Academiei Romane, Membru titular al Academiei Române de Ştiinţe Medicale şi preşedinte al Societăţii Române de Cardiologie.


Adaugati un comentariu


 

*