59.622 de bilete de tratament în stațiunile balneare, prin casele de pensii

16 martie 2019 | 2 comentarii |

Buzoienii care vor să plece la tratament în prima serie au la dispoziție 130 de bilete, iar Casa Județeană de Pensii le stă la dispoziție chiar și sâmbătă, 16 martie, până la ora 18.00.

 

Executivul a aprobat, prin HG 139/2019, publicată în Monitorul Oficial nr. 201/13.03.2019,  numărul de bilete de tratament balnear pe care Ministerul Muncii le poate asigura în anul 2019, prin sistemul organizat și administrat de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP).

Potrivit prevederilor acestui act normativ, din suma de 335.113.000 lei, prevăzută prin Legea privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2019 cu această destinație, în unitățile aflate în proprietatea CNPP sunt asigurate 59.622 de locuri. Acestea vor fi repartizate în maximum 19 serii a câte 16 zile/sejur, prin casele teritoriale /sectoriale de pensii.

Celor 59.622 de locuri asigurate pentru tratament balnear în unitățile CNPP li se vor adăuga, până la nivelul sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2019 locurile de tratament balnear ce vor fi contractate cu alți operatori economici interesați, în funcţie de tarifele ofertate de prestatori, în urma desfășurării procedurii legale de atribuire a contractelor. Ulterior se va realiza repartiţia pe judeţe a biletelor astfel contractate de CNPP.

 

Casei Județene de Pensii Buzău i s-au repartizat, deocamdată, 130 de bilete, în stațiunile Covasna (4 locuri) – pentru afecțiuni cardio-vasculare, Olănești (2 locuri) – profil curativ digestiv, Amara (20 de locuri), Sărata Monteoru (102 locuri) și Pucioasa (2 locuri) – pentru tratare și recuperare în afecțiuni reumatismale.

Persoanele care doresc să beneficieze de un bilet de tratament în această serie începând cu 18, repectiv, 19 martie, se pot adresa Casei Județene de Pensii Buzău începând cu data de 14.03.2019, inclusiv în zilua 16 martie, între orele 8,00-16,00”, a precizat purtătorul de cuvânt al CJP Buzău, Ionuț Constantin.

Anul trecut, Casei de Pensii Buzău i-au fost atribuite 4.486 de bilete de tratament, repartizate pe 19 serii, în 27 de stațiuni. Dintre acestea, 2.221 de bilete au fost pentru tratament în unitățile ce aparțin Ministerului Muncii, iar 2.265 au fost repartizate prin societățile comerciale cu care CNPP a încheiat contract.

Casa Naţională de Pensii Publice contractează locuri la tratament balnear, la începutul fiecărui an, în limita fondurilor aprobate prin bugetul asigurărilor sociale de stat şi repartizează numărul total de bilete de tratament pentru fiecare casă judeţeană de pensii în funcţie de numărul total de potenţiali beneficiari şi în funcţie de valorificările din anii precedenţi.

 

Conform prevederilor Legii nr. 263/2010, locurile de tratament balnear se asigură în unităţile de tratament din proprietatea CNPP (T.B.R.C.M. – S.A), în număr de 13 la nivelul ţării şi, în completare, prin contracte încheiate, potrivit legii, cu alte unităţi de profil.

La încheierea contractelor se va ţine seama de gradul de solicitare al staţiunii şi de categoria de confort oferită, precum şi de nivelul maxim al tarifelor, stabilit de CNPP şi casele de pensii sectoriale, ce poate fi suportat din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Criteriile pe baza cărora se acordă bilete pentru tratament balnear, precum şi nivelul contribuţiei băneşti individuale a asiguraţilor şi a pensionarilor se aprobă anual.

Sunt vizați, în principal, pensionarii și asigurații sistemului public de pensii, iar maximum 15% din numărul total al biletelor va fi acordat, gratuit, beneficiarilor unor legi speciale cu caracter reparatoriu, precum şi categoriilor de persoane beneficiare ale sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

 



Comentarii (2)

  1. Nicoleta spune:

    Cum pot benefcia de bilet pentru tratament si care sunt actele mentionez ca am boaLa profesionala declarata de 5 ani si nu am luat nicodata bilet pentru tratament care sunt pasii de urmat pentru a benefcia de bilet

Adaugati un comentariu


 

*