96 de ani de medicina militara la Cluj

4 iunie 2015 | 0 comentarii |

Spitalul Militar de Urgenta Dr. Constantin Papillian marcheaza, zilele acestea, 96 de ani de existenta, prin simpozionul national cu participare internationala – „De la cercetarea fundamentala la practica medicala”

 

Spitalul Militar Cluj-Napoca

Spitalul Militar de Urgenta Cluj-Napoca

Se implinesc 96 de ani de la infiintarea Spitalului Militar  de Urgenta  Dr.  „Constantin Papilian”, din Cluj-Napoca, iar cu acest prilej, conducerea unitatii medicale a organizat o suita de manifestari stiintifice prin care se marcheaza atat evenimentul aniversar, cat si necesitatea colaborarii interdisciplinare in domeniul sanatatii.

Astfel, timp de doua zile, respectiv, 4 si 5 iunie, in Sala de conferinte a unitatii medicale clujene se  desfasoara lucrarile Simpozionului interdisciplinar cu tema „De la cercetarea fundamentala la practica medicala”, la care vor participa numeroase mpersonalitati ale lumii medicale din tara si din strainatate.

Suita de manifestari stiintifice, organizata in colaboare cu Asociatia Medicilor si Farmacistilor Militari din Romania, Filiala Cluj, are si profunde conotatii istorice ale medicinei militare din Romania, prin implinirea a 96 de ani de la infiintarea Spitalului Militar de Urgenta Dr. Constantin Papilian”, sustine col. dr. Doina Baltaru, directorul general al unitatii medicale si presedinte al Simpozionului.

 

Col. dr. Doina Baltaru

Col. dr. Doina Baltaru

Demesul stiintific „De la cercetarea fundamentala la practica medicala” are ca scop, potrivit organizatorilor, cresterea calitatii sistemului asigurarilor de sanatate si a fost gandit ca o invitatie la un dialog interdisciplinar consecvent, in vederea identificarii si realizarii celor mai sustenabile formule parteneriale. „Se urmareste, astfel, cooptarea de parteneri din societatea civila – reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale, ai autoritatilor publice, ai mediului academic si de afaceri si, nu in ultimul rand, ai mass media, care sa sustina atat procesul de reforma in domeniul sanatatii, cat si toate palierele subsumate acestuia – invatamant, cercetare-dezvoltare, formare si specializare profesionala”, explica dr. Doina Baltaru.

Timp de doua zile, participantii vor prezenta si vor dezbate in cadrul work-shopurilor programate, atat ultimele noutati privind tehnicile si terapiile celor mai grave afectiuni, in special cele din domeniul chirurgiei de urgenta si afectiunilor oncologice, iar la final se doreste sa se traseze anumite linii de colaborare interdisciplinara in vederea unei abordari eficiente a pacientului si a obtinerii celor mai bune rezultate terapeutice.

 

col. dr. Doina BaltaruLucrarile prezentate la eveniment, prin gradul de noutate si aplicabilitate al produselor rezultate in urma proiectelor de cercetare pot revolutiona gandirea strategica in sistemul public de sanatate, mai spun organizatorii manifestarii stiintifice de la Cluj.

Printre acestea se numara „solutiile oferite de aplicarea, in special in medicina de urgenta, a sangelui artificial (Hemoglobin/hemerythrin-based oxygen carriers (hboc): radical view, conservative solutions”, produs realizat de Radu Silaghi-Dumitrescu –UBB- Facultatea de chimie); „Cercetari privind cresterea securitatii sistemelor cyber-fizice utilizand metodelor steganografice si criptografice” – Universitatea Tehnica din Cluj Napoca; „Noi strategii de terapie genica in diabetul zaharat de tip I” – dr. Dan Stoleru, Harvard University etc.

 Anul trecut, cu prilejul aniversarii a 95 de ani de la infiintare, la Spitalul Militar de Urgenta din Cluj a fost dezvelita o placa comemorativa a generalului medic Constantin Papillian, al carui nume il poarta.

 


Adaugati un comentariu


 

*