Medicul Irinel Popescu coordoneaza un program international pentru managementul chirurgical al cancerului colorectal
Institutul Clinic Fundeni implementeaza, incepand din aceasta saptamana, Programul Educational International pentru Managementul Chirurgical Avansat al Cancerului Colo-rectal.
Prof. dr. Irinel Popescu, directorul „Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Dan Setlacec” – Institutul Clinic Fundeni- Centru de excelenta CNCSIS, presedinte al Academiei de Stiinte Medicale, membru al European Board of Surgery, cunoscut mai ales ca „parintele transplantului hepatic in Romania” este, din aceasta saptamana, directorul Programului Educational International pentru Managementul Chirurgical Avanasat al Cancerului Colo-rectal, care se va desfasura la Institutul Fundeni, pe parcursul a doi ani, pentru 120 de medici chirurgi din Sud-Estul Europei.
Primul curs din seria celor 10 ale programului s-a desfasurat in aceasta saptamana si a cuprins sesiuni teoretice sustinute de lectori cu experienta si observare de operatii live, dar a avut si o parte practica extensiva pe animale vii in cadrul unui centru certificat. La curs au participat medici din Bucuresti, Iasi, Timisoara si Constanta.
Programul ofera un curs de exersare si perfectionare a manualitatii medicilor chirurgi pentru operatii ale colonului si ale rectului, atat prin metoda traditionala de operatie cat si prin metoda minim invaziva (laparoscopica si robotica).
„Chirurgia minim invaziva este astazi o metoda preferata de un numar din ce in ce mai mare de pacienti, datorita multelor dovezi clinice ale superioritatii abordului minim invaziv, prin reducerea morbiditatii post-operatorii si a timpului de spitalizare. In acelasi timp, cunostintele privitoare la operatiile efectuate prin metoda clasica (deschisa) sunt obligatorii, doarece acestea reprezinta baza pentru orice tip de operatie si are aplicatiile sale specifice”, spune profesorul Irinel Popescu.
Carcinoamele colorectale (CCR) reprezinta, potrivit dr. Irinel Popescu, 15% din cancere, avand o frecventa crescuta in tarile cu nivel de viata ridicat (locul al 2-lea in mortalitatea prin cancer in SUA, incidenta de 58 %000/an, Uniunea Europeana, cu o mortalitate de aproximativ 50% din incidenta) si scazuta in Asia si Africa. In Romania, frecventa lor este in crestere rapida (dublarea incidentei si mortalitatii in ultimii 20 ani!), situand Romania in randul tarilor cu o incidenta medie a bolii.
Cancerul colorectal se manifesta mai ales la barbati si mai frecvent dupa varsta de 50 de ani.