Operatiile de cezariana, cel mai controversat capitol din noul pachet al serviciilor de baza

6 ianuarie 2014 | 1 comentariu |

Lansate in dezbatere publica la sfarsitul lunii decembrie, noile pachete de servicii propuse de Ministerul Sanatatii au starnit vii discutii, cel mai dezbatut subiect fiind cel referitor la operatiile de cezariana la cerere, care ar urma sa nu mai fie decontate de la 1 martie.

 

Bebelus nou nascutDecizia Ministerului Sanatatii potrivit careia incepand de la 1 martie, operatiile de cezariana facute la cerere nu vor mai fi incluse in pachetul se baza al serviciilor de sanatate decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), a starnit numeroase reactii pro si contra, facand subiectul primelor dezbateri televizate din acest an. S-au declarat impotriva acestei decizii mai multe femei politician si reprezentante ale unor organizatii nonprofit, prezente in viata publica, principalul argument al acestora fiind acela ca femeile au dreptul sa aleaga modul in care vor naste. Totodata, contestatarele acestei decizii s-au aratat nemultumite de faptul ca hotararea a fost luata de catre barbati, fara a fi solicitata in prealabil si opinia femeilor in acest sens.

De cealalta parte, printre cei care s-au aratat a fi de acord cu aceasta decizie sunt mai multi medici specialisti, care au declarat ca operatia de cezariena trebuie sa fie facuta doar atunci cand este nevoie si ca cea mai indicata este nasterea naturala.

 

Operatie cezariana

Operatie cezariana

Pe fondul acestor dezbateri aprinse, Ministerul Sanatatii a remis zilele trecute un comunicat prin care vine cu lamuriri pe marginea acestui subiect, precizand ca „nu este inclusa in pachetul de servicii medicale de baza operatia de cezariana la cerere care reprezinta o optiune personala si pentru care nu exista o indicatie medicala in acest sens”. In rest, prin pachetul de servicii medicale de baza se asigura gratuit toate serviciile medicale necesare pentru femeile gravide, serviciile asociate nasterii, inclusiv operatia de cezariana atunci cand exista o indicatie medicala clara pentru aceasta. In comunicat se mai arata faptul ca Romania este una din tarile europene cu cel mai mare numar de operatii de cezariana efectuate la cerere, in afara indicatiei medicale, fapt ce comporta riscuri pentru sanatate.

 Cu alte cuvinte, operatiile respective vor mai fi decontate de stat doar daca sunt impuse de situatia medicala, pacientele care doresc sa nasca prin cezariana, desi situatia nu o impune, putand beneficia de acest serviciu dar fiind nevoite sa achite costurile operatiei. In prezent, pentru o operatie de cezariană se deconteaza de la buget 2.000 de lei, in timp ce pentru o nastere normala sunt decontati circa 1.000 de lei.

 

Filantropia mama si bebelusMajoritatea specialistilor considera insa ca in ultimii ani, nasterea prin cezariana a devenit o moda, pacientele preferand aceasta interventie nasterii naturale, in special de teama durerilor. S-a ajuns astfel in situatia ca anul trecut, cand jumatate din numarul copiilor nascuti in Romania au venit pe lume prin operatii de cezariana, desi in cele mai multe dintre cazuri mamele puteau naste pe cale naturala, fara probleme. Totodata, din 2008 si pana in prezent s-a ajuns la peste 18 mii de nasteri prin cezariana, pentru care statul a cheltuit in total peste 4,5 milioane de dolari, potrivit unui studiu al Organizaţiei Mondiale a Sanatatii. Jumatate dintre femeile de la oras evita nasterea naturala, fara a tine cont de faptul ca riscul de imbolnavire dupa operatie este de sase ori mai mare si ca cezariana este una din cele mai invazive (sangeroase) interventii chirurgicale, pacienta pierzand circa o jumatate de litru de sange, aproape dublu fata de o nastere normala.

Masura de a pastra in pachetul de baza doar cezarianele impuse de situatia medicala este salutata de specialisti, chiar daca tot ei spun ca va fi mult de lucrat la mentalitatea femeilor care urmeaza sa nasca, pentru a le convinge ca nasterea naturala este cea mai indicata pentru ele si copiii lor si mai ales pentru a li se alunga teama de durere. Aceasta temere este principalul motiv pentru care romancele se feresc de nasterea naturala, considerand cezariana o metoda mult mai comoda. Se poate spune ca s-a ajuns la o adevarata fobie, fapt pentru care va fi nevoie sa se puna foarte mare accent pe educatia femeilor si adolescentelor, pentru a le pregati pentru momentul nasterii.

 

Maria Gheorghiu, Zoica Radu si Daniela Baciu

Maria Gheorghiu, Zoica Radu si Daniela Baciu

Subiectul legat de aceast temere a fost tratat pe larg si intr-o lucrare pe care trei moase licentiate de la Maternitatea Buzau,  Zoica Radu, Daniela Manuela Baciu si Maria Gheorghiu, au prezentat-o anul trecut la a patra editie a conferintei Internationale a a OAMGMAMR, tema dezbatuta fiind la acest moment mai actuala ca oricand, in situatia in care, din martie, operatiile de cezariana la cerere vor trebui platite de catre paciente. Legat de acest subiect intens dezbatut, Daniela Baciu, asistenta-sefa a Sectiei OG I din Maternitatea Buzau, a declarat: „Nasterea, s-a identificat dintotdeauna cu durerea, mentalitate perpetuata din mama in fiica, din timpuri stravechi. Odata cu povestile s-a transmis si «frica de nastere», iar aceasta idee preconceputa alimenteaza de fapt durerile nasterii, determinand contractiile musculare dureroase. Asadar, frica este cea care sta la baza durerii, impiedicand relaxarea musculaturii, descongestionarea. Astazi, nasterea naturala fara dureri se realizeaza in multe clinici din lume, acest lucru fiind posibil fara nicio interventie cu analgezice, prin psiho-profilaxie si psihoanalgezie la nastere. Adica, anestezicul este inlocuit de «cuvant». Aceasta metoda se bazeaza pe educatie, inca dinainte ca femeia sa ramana insarcinata si continuand pe tot parcursul sarcinii. Conditiile esentiale pentru a fi aplicata constau in inlaturarea fricii si a emotiilor. In Maternitate, din momentul internarii si pana la nastere, femeia insarcinata trebuie sa afle toate amanuntele legate de corpul ei si de transformarile pe care le determina sarcina si nasterea. In cazuri exceptionale, de natura terapeutica, se recomanda cezariana, dar si aici este nevoie de o pregatire fizico-psihica a viitoarei mame”.

 

maternitatea 4La randul lor, medicii din cadrul aceleiasi unitati sanitare sunt de parere ca numarul de operatii de cezariana care se efectueaza la acest moment in Romania este mult prea mare, considerand acesta un indicator al situatiei critice a intregului sistem sanitar. Acestia afirma ca intr-o tara, cu cat numarul cezarianelor este mai mare, cu atat este mai inapoiat nivelul de dezvoltare, iar sistemul sanitar nu este capabil sa faca fata cerintelor si nevoilor pacientilor. „Este mult mai usor sa pui mana pe bisturiu, sa tai si sa dai impresia ca ai rezolvat problema, decat sa asiguri conditiile si sa asisti o nastere naturala, asa cum ar fi normal” ne-a declarat unul dintre medici, dand exemplu situatia de la maternitatea din Buzau. „Avem maternitate noua in care am putea asigura toate conditiile pentru nasteri normale si am putea interveni chirurgical doar atunci cand este cazul, insa de doi ani ne uitam la ea, fiindca nu putem intra inauntru”, a explicat  acesta. De asemenea, medicii buzoieni considera ca lipsa de educatie a pacientelor in privinta beneficiilor nasterilor naturale si numarul mare de cezariane care se realizaeza in maternitatile din Romania se datoreaza si faptului ca „asa s-a dorit, sa se ajunga la aceasta situatie, iar multora le va parea rau ca dupa 1 martie nu vor mai putea opera pe banda rulanta”

PUBLICITATE


Comentarii (1)

  1. Georgiana S. spune:

    La multi ani! La acest articol pot sa spun doar atat: cezariana s-a platit tot timpul de catre gravida, chiar daca se impunea prin faptul ca nu putea sa nasca normal sau daca gravida isi dorea o nastere fara eforturi.
    In concluzie, cine nu da bani medicilor (anestezist si ginecolog) risca chiar pierderea vietii.
    Eu am trecut printru-un asfel de chin, dar Dumnezeu m-a ajutat.
    Am tot respectful pentru medicii, medici adevarati.

Adaugati un comentariu


 

*