Locuintele de serviciu ale fostului Spital Vintila Voda, in pericol de prabusire

27 februarie 2014 | 0 comentarii |

Consiliul Judetean Buzau s-a implicat, iar secretarul general, Laurentiu Gavrila, spune ca Proiectul de HG care va reglementa situatia urmeaza sa fie inaintat la MDRAP, in perioada imediat urmatoare.

 

babute azil v. voda 0999Primariile rurale sunt mici institutii care dispun de o autonomie greu de egalat, numai ca acest aspect trebuie sa aiba loc si in limita legilor administratiei publice locale in vigoare. In patrimoniul primariilor din judetul Buzau intra paduri intinse, rezervatii naturale, terenuri bogate in resurse minerale, cladiri, spitale, scoli, magazine odinioara gospodaresti si chiar o pestera de sare.

Din 2011, una dintre bogatiile ravnite ale catorva primarii sunt spatiile si cladirile fostelor spitale desfiintate prin ordinul Ministerului Sanatatii, cu scopul de a deveni camine pentru persoane varstnice. Singura situatie din judetul Buzau care a respectat dorinta fostului ministru al Sanatatii din acea perioada, Cseke Attila, a fost cea de la Vintila Voda. Jumatatea de stat a spitalului s-a transfomat, de la 1 iulie 2011, in camin pentru persoane varstnice, o mare parte din aparatura a ajuns la fier vechi sau zace inca nefolosita intr-o magazie exterioara a unitatii sociale administrata prin Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale de catre primaria din zona. Pastreaza inca o valoare, insa redusa de la un an la altul, cateva cladiri si terenurile aferente.

 

locuinte de serviciu vintila-vodaConcret, fostul spital de stat comunal Vintila Voda avea patru locuinte de serviciu construite in anul 1971, cam in acelasi timp cu ultimele spatii ale unitatii medicale. Cele patru locuinte au fost folosite, in timp, de mai multe cadre medicale ori de catre personal care a lucrat in comuna pe diferite posturi. In acest moment, cele patru locuinte, odata ce spitalul de stat nu mai exista, au trecut in proprietatea Primariei comunei Vintila Voda. Inca din 2011, reprezentantii primariei au pus la punct actele premergatoare schimbarii statutului celor patru locuinte, astfel incat de la rangul public, acestea sa treaca in regim privatsi, ulterior ,sa poata fi evaluate si vandute, asa cum prevede legea, cu drept de preemptiune, celor care le folosesc deja.

Numai ca… incurcate sunt si caile actelor pe care o primarie rurala le intocmeste, fapt relevat de intoarcerea documentatiei de la Guvern, intr-o prima faza, catre Primaria Vintila Voda cu mentiunea de refacere a actelor si inaintare a lor catre Consiliul Judetean.

 

Constantin Petcu, primar  Vintila Voda

Constantin Petcu, primar Vintila Voda

Pentru a intelege situatia celor patru locuinte ale fostului spital public, care de multa vreme ar fi trebuit sa fie trecute in proprietatea celor care le folosesc, am stat de vorba cu primarul Constantin Petcu. „Daca am ramas fara spital, am recurs la infiintarea unui centru de permanenta. Sunt sase medici care asigura permanenta acolo. Vin oameni cu pusee de tesiune, afectiuni cardiace usoare si cine mai stie cate alte boli. Dar, conteaza ca vin si sunt asistati medical. Fostele locuinte de serviciu ale spitalului desfiintat sunt patru la numar si au intrat in evaluare. Am solicitat Guvernului, prin Consiliul Judetean, sa le treaca din public in privat si sa le vindem oamenilor. Avem medic ginecolog pe care l-am pastrat si l-am ajutat sa ramana la noi pentru ca sunt multe femei care au nevoie de de consultatii ginecologice. Mai avem un asistent medical, un preot si o familie din sat. Oamenii nu pot face renovari pentru ca nu au dreptul. Noi vrem sa le vindem oamenilor care le locuiesc. Oamenii vor sa le consolideze. Noi vrem sa le trecm in privat si sa le evaluam. In doua maxim trei luni sa se termine aceasta situatie. In aceeasi situatie avem si trei scoli, dar o lege care nu e la locul ei, cea a invatamantului ne obliga sa avem acordul Ministerului Invatamantului. Am incercat sa inchiriez sau sa concesionez doua scoli, dar cordul nu a venit niciodata. Imaginati-va ca o scoala putea fi luata de o familie sa-si faca o casa. Cu banii luati poate puneam si noi o centrala la scoala. Asa scolile se darama, bani de consilidare nu mai avem”, spune primarul Petcu.

 

locuinte de serviciu-vintila voda 2Important este si faptul ca fiecare locuinta a fost folosita chiar in scop de serviciu, atat inainte de 2011 cat si acum, dupa desfiintarea spitalului comunal. Primarul Constantin Petcu a spus anterior ca una este inchiriata unui medic ginecolog care a lucrat peste 20 de ani la acest spital si care deserveste in continuare populatia feminina a peste sapte comune de pe Valea Slanicului de Buzau, incepand de la Sapoca si pana sus la Lopatari, plus zonele Scortoasa, Canesti si Chilii, medicul in cauza avand singurul cabinet de profil din zona. O alta locuinta este folosita, de o perioada indelungata, de o asistenta medicala a fostului spital comunal. Doamna lucreaza acum in partea privata a spitalului.

A treia locuinta ii apartine Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei, sub forma temporara de donatie. Preotul Constantin Dragan a primit dreptul de a face casa parohiala aici. Ultima locuinta ii apartine, de cativa ani, lui Danut Ene, un tanar din comuna care locuieste aici cu familia. Primarul spune ca familia este un caz social.

 

Spitalul Vintila-Voda

Spitalul Vintila-Voda

Toate cele patru locuinte sunt extrem de uzate fizic si moral, din 1971, anul constructiei lor, avand parte doar de usoare intretineri. Constantin Petcu revine si spune ca din pucntul de vedere al Consiliului Local, care nu dispune de fonduri pentru a le renova si intretine, acestea trebuie rapid vandute catre proprietari, altfel vor deveni un morman de pereti daramati sub presiunea zapezii ori a ploilor care stau sa vina in primavara.

Consiliul Local nu se poate substitui legilor. Consiliul Local hotaraste vanzarea sau inchirierea, dar nu poate iesi din cadrul legal. Prefectura ne respinge hotararea. Cele patru cladiri ale fostului spital, putem doar sa le inchiriem. Consilierii locali au acelasi punct de vedere. Noi le-am ridicat, le-am consolidat, dar acum, acoperisul e uzat si ele, in totalitate, sunt degradate. Cladirile sunt din anul 1971. De aceea nu au valoare mare, ci doar una simbolica. Alte spatii nu mai avem. Am vandut un spatiu unei farmacii. In spate avem doua cabinete medicale, cel ginecologic si centrul de permanenta si un spatiu special pentru deseurile medicale. Noi ne chinuim de doi ani sa ne vina aprobarea de la Guvern si nu ne-a venit nici acum. Am transmis la Consiliul Judetean, au dat mai departe la Guvern, ei ne-au zis ca s-a schimbat legislatia si acum, automat, asteptam si noi”, se plange primarul.

 

locuinte de serviciu-vintila vodaRamane acum de vazut cum vor dezlega acest subiect specialistii in fond funciar de la nivelul Consiliului Judetean Buzau. Primarul din Vintila Voda spera ca lucrurile sa nu mai treneze, cu atat mai mult cu cat stie ca el insusi a fost acuzat de intarzierea rezolvarii acestei situatii in conditiile in care trei dintre ele sunt gata sa se prabuseasca din cazua uzurii. In fapt, locuintele reprezinta si un avantaj pe care comunitatea de 3.056 de locuitori l-ar putea avea de pe urma vanzarii acestora. „Nu e vorba despre profit, ci sa putem stabiliza un medic la nivel de comuna si acesta este un lucru foarte important, apoi sa avem o asistenta care a lucrat in spitalul mare si este foarte buna si automat am vrea sa o avem, e vorba despre preotul care are acum o cladire ca si casa parohiala”, explica Petcu.

Situatia de fata a fost discutata si in Consiliul Local Vintila Voda. Eugen Beceanu este consilier local. Contactat telefonic, acesta spune ca stie situatia, partial. „Cele patru locuinte ale fostului spital sunt in proprietatea primariei si sunt inchiriate. Nu ni s-a cerut votul pentru, decat pentru a le inchiria, insa logic este ca oamenii care stau acolo de peste 20 de ani sa aiba dreptul sa-si faca si ei conditii bune de trai si sa stie ca sunt proprietari. Nu stiu multe detalii, dar cunosc ca asistenta medicala urmeaza sa elibereze casa pentru ca si-a construit ea insasi o casa a ei. Joi, 27 februarie este sedinta de consiliu local si voi supune atentiei colegilor acest subiect, pentru a urgenta rezolvarea, cred ca e normal sa fie clara treaba cu aceste locuinte”, a precizat Eugen Beceanu.

 

Laurentiu Gavrila - CJ Buzau

Laurentiu Gavrila – CJ Buzau

Pentru ca situatia de la Vintila Voda nu este una singulara la nivel de judet, insa tine clar de domeniul medical si, printr-o decizie rapida, dar ferma a autoritatii publice locale sau judetene se poate sustine dezvoltarea cadrului medico-social, de altfel asa a si precizat edilul sef din zona, am cerut un punct de vedere si reprezentantilor Consiliului Judetean Buzau.

Secretarul general al judetului, Laurentiu Gavrila a declarat pentru www.sanatateabuzoia.ro ca „in situatia locuitelor de serviciu aflate in domeniul public al unitatii administrative teritoriale, este necesara trecerea acesteia din domeniul public in cel privat, prin hotarare de consiliu local. Ulterior, in baza cererilor formulate de chiriasi si in temeiul L 85/1992, se poate face vanzarea catre acestia. Facem precizarea ca nu este necesara publicarea in Monitorul Oficial a modificarilor intervenite in inventarul bunurilor aflate pe domeniul localitatii. CJ doar centralizeaza aceste modificari la nivelul judetului si intocmeste, periodic, un proiect de hotarare a Guvernului privind modificarea HG 1348/2001, care a atestat domeniul public a municipiilor, oraselor si comunelor din judetul Buzau. Cu privire la legalitatea hotararilor consiliilor locale din judet, ce au ca obiect modificari ale inventarului domeniului public, institutia Prefectului Judetului Buzau se pronunta, prin avize de legalitate.

In luna aprilie 2013 a fost transmis la Guvern proiectul de hotarare de modificare a domeniului public al municipiilor, oraselor si comunelor din judetul Buzau, proiect in care a fost inclusa si hotararea Consiliului Local Vintila Voda. In septembrie 2013, acest proiect de hotarare ne-a fost returnat de MDRAP si ni s-au solicitat extrase de carte funciara pentru imobilele nou introduse in inventarul domeniului public de interes local. Proiectul de hotarare a Guvernului, refacut, urmeaza sa fie inaintat Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), in perioada imediat urmatoare”,  a explicat cum stau lucrurile din punct de vedere juridic, Laurentiu Gavrila.

 


Adaugati un comentariu


 

*