Un „colon gigant” instalat in centrul Capitalei, atrage atentia asupra bolilor intestinale

Este vorba de o initiativa inedita a Asociatiei Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale si a altor cateva organizatii similare, care doresc sa informeze populatia cu privire la factorii care duc la aparitia acestui gen de afectiuni.

 

imagesLa inceputul acestei saptamani, in Parcul Unirii din Capitala a rasarit un fel de tunel de o forma neobisnuita, despre care curiosii au ocazia sa afle ca este o reproducere la scara mare a unui colon. Scopul amplasarii sale in zona respectiva este prezentarea schimbarilor si modificarilor ce survin in aceasta parte a corpului in cazul unor afectiuni cauzate in general de o alimentatie necorespunzatoare. Cei interesati au astfel ocazia de a face o incursiune in corpul uman si de a studia din interior modificarile, uneori ireversibile, ce au loc in cazul diferitelor afectiuni, fiind astfel ajutati sa constientizeze mai bine importanta unei alimentatii sanatoase si echilibrate.

Aceasta lectie inedita de anatomie si fiziologie este oferita de Asociatia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale, impreuna cu Clubul Roman pentru Boala Crohn si Colita Ulcerativa, in parteneriat cu Asociatia Persoanelor cu Afectiuni Autoimune din Romania, cu ocazia Zilei internationale de lupta impotriva bolilor inflamatorii intestinale.

 

colon_0Desi mai putin cunoscute, bolile inflamatorii intestinale sunt din ce in ce mai raspandite in randul romanilor, medicul Liliana Gheorghe, presedintele Clubului Roman pentru Boala Crohn si Colita Ulcerativa estimand ca exista la acest moment aproximativ 10.000 de persoane care sufera de astfel de afectiuni in Romania, desi in registrele nationale sunt inregistrati doar 1.500 de pacienti.

Cele mai cunoscute afectiuni din aceasta categorie sunt Boala Crohn si Colita ulcerativa, afectiuni inflamatorii cronice ale tubului digestiv, manifestate prin diaree cronica, dureri abdominale, febra, disparitia apetitului si scaderea in greutate. Conform dr. Liana Gheorghe, este vorba de boli ce afecteaza in special persoanele tinere, oamenii bine dotati intelectual, elevati, cu profesii de succes, care lucreaza 10, chiar 12 ore pe zi, in spatii inchise si mananca pe fuga, de obicei alimente semipreparate de la fast-food, alimente supraprelucrate termic, dulciuri rafinate sau diete hipercalorice.

 

blogcolonPrincipalii  factori care ptovoaca boli inflamatorii intestinale in cazul acestor persoane sunt alimentatia nesanatoasa si lipsa activitatii fizice. „Avand mereu de-a face cu acest tip de alimentatie care nu este deloc benefica, se recruteaza un anumit tip de populatie bacteriana in intestin, care genereaza toate problemele specifice acestor afectiuni”, explica medicul specialist, care precizeaza ca este esential ca boala sa fie identificata in stadiul precoce, existand medicatie standard, rapid disponibila. Pentru a se evita astfel de probleme care pot afecta activitatea de zi cu zi, este necesara o dieta cat mai naturala, din care sa nu lipseasca fructele si legumele, preferabil de productie autohtona. Totodata, pentru a preveni inca de la varste fragede aparitia unor astfel de probleme, medicul Liana Gheorghe a mai precizat ca este bine ca mamele sa alapteze la san pana la 6-12 luni, iar diversificarea alimentatiei la bebelusi sa se faca progresiv, cat mai natural.

 


Adaugati un comentariu


 

*