Maria, Regina care ne-a unit

1 decembrie 2018 | 0 comentarii |

La 100 de ani de la Marea Unire, Rețeaua de Sănătate „Regina Maria” îi onorează personalitatea printr-un documentar în care sunt marcate principalele momente din viața Reginei, iar ProTv a realizat primul documentar color din istorie despre cea mai iubită regină a României.

 

Despre Regina Maria se spune că a avut un rol determinant în înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, că s-a implicat activ în viața politică și socială, că și-a asumat responsabilități pe care numai marii monarhi ai lumii și le-au asumat de-a lungul istoriei, dar mai ales că a știut să se facă iubită de poporul care a adoptat-o și pe care l-a iubit cu toată inima. Un documentar despre viața, influența și sacrificile Reginei Maria, suparnumită „inima românilor”, „mama răniților„ sau „Regina soldat” a fost publicat de Rețeaua de sănătate care îi poartă numele și a cărei personalitate le inspiră acțiunile de a pune „toate resursele în slujba sănătății oamenilor”.

Pentru prima dată în istorie, povestea celei mai iubite regine a României, Regina Maria, va putea fi urmărită, astăzi, la ora 18.00, la ProTv într-un documentar în culori produs de John Florescu, în care vocea ei „va putea fi auzită aşa cum suna ea în anii 1900, fără deformările timpului”.

Maria Alexandra Victoria, Prințesa de Edinburgh, nepoată a Reginei Victoria a Angliei și a Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei, a devenit la 17 ani consoarta Prințului moștenitor Ferdinand al României, iar în 1914, Regina Maria a României. A înțeles chiar de la început responsabilitatea pe care şi-a asumat-o din toată inima, ajungând să cunoască poporul român, cultura, obiceiurile, regiunile rurale şi, mai presus de toate, aspiraţiile sale, care au devenit şi ale ei. Regina Maria este considerată „Regina care ne-a unit”. Ne-ar trebui și în aceste vremuri tulburi un personaj providențial, care să ne unească, să facă să dispară aceste vremuri tulburi în care politicienii parcă nu fac decât să ne dezbine, dar poate că am putea face asta noi, cei mulți, prin schimbarea mentalității, la nivel individual…

 

Istoria consemnează că Regina Maria a fost puternic implicată în viața politică, a avut întâlniri cu miniştri şi diplomaţi din toată lumea, susținându-și fervent punctele de vedere în favoarea poporului român și a României.

Devenită regină, odată cu accederea la tron a principelui Ferdinand, la 11 octombrie 1914, la puțin timp după izbucnirea Primului Război Mondial, Regina Maria și-a dedicat, cu generozitate, timpul şi energia, nu numai problemelor diplomatice, ci și soldaților răniți pe front, bolnavilor de tifos și holeră. A coordonat colaborarea cu Crucea Roșie, a organizat spitale de campanie și a strâns fonduri pentru serviciul de ambulanță, ajungând astfel să fie cunoscută drept „mama răniților” sau „Regina soldat”.

După război, Regina Maria s-a alăturat oamenilor de stat români, de pe o poziţie neoficială, la convorbirile de pace de la Paris, pentru a pleda cazul ţării noastre cu privire la câştigurile teritoriale. Puţini oameni par a fi conştienţi că actuala dimensiune a României se datorează în mare măsură eforturilor de lobby depuse de Regina Maria la Paris.

Regina Maria a scris numeroase cărţi şi articole despre România, în speranţa înlăturării sentimentelor negative faţă de ţara pentru care ajunsese să nutrească o iubire atât de profundă. Spiritualitatea şi o neclintită credinţă în Dumnezeu au călăuzit-o de-a lungul întregii sale vieţi.

 

Au fost numeroase momentele care au precedat, dar și care au succedat Marea Unire de la 1 decembrie 1918, momente care, de fapt, au consolidat această dată istorică. Chiar și după înfăptuirea și recunoașterea Marii Uniri de către marile puteri ale lumii, Regina Maria a continuat să pledeze cauza României și să promoveze valorile țării dincolo de granițe.

„De ce am venit aici? Ei bine, am fost la Conferința de Pace de la Paris după război, și ei mi-au pus această întrebare și le-am spus: «Fiecare țară are nevoie de o față. Deci când vă adunați cu toții pentru deliberări, vreau ca România să aibă o față. Sunt aici să fiu acea față, să fac România ceva mai personal decât statistici și hărți»”, afirma Regina Maria în toamna anului 1926, în timpul unei vizite în Statele Unite.

Odată cu preluarea tronului de către Carol al II-lea a fost îndepărtată din viața politică. Atunci s-a retras la Balcic sau la castelul Bran, iar ultimele zile din viață și le-a petrecut la castelul Pelișor, unde a și încetat din viață, la 18 iulie 1938.

 

Despre Regina Maria, Constantin Argetoianu, cunoscut om politic, ministru în mai multe guverne din perioada interbelică și prim-ministru pentru scurt timp, în timpul domniei lui Carol al II-lea, scrie că „oricâte greșeli va fi comis regina Maria, înainte și după război, războiul rămâne pagina ei, pagină cu care se poate făli, pagină care se va așeza în istorie la loc de cinste. O găsim în tranșee printre combatanți în rândurile înaintate, o găsim în spitale și în toate posturile sanitare printre răniți și bolnavi. O găsim de față la toate adunările care încercau să facă puțin bine. Nu a cunoscut frica de gloanțe și de bombe, cum nu a cunoscut teama și scârba de molimă sau nerăbdarea față de eforturile așa de des inutile, provocate de dorința ei de mai bine. Regina Maria și-a îndeplinit datoria pe toate fronturile activităților sale, dar mai presus de toate pe acela al încurajării și ridicării moralului acelora care o înconjurau și care au trebuit să decidă, în cele mai tragice momente, soarta țării și a poporului său (…), regina s-a așezat ca ctitoriță a României întregite și ca una din cele mai mari figuri ale istoriei noastre naționale” – Constantin Argetoianu, Pentru cei de mâine: Amintiri din vremea celor de ieri.

 

Înainte de muri, în 1933, Regina Maria a spus că își dorește să fie îngropată la Curtea de Argeș, alături de Regele Carol și Regina Elisabeta, iar inima ei să stea pe vecie în cel mai drag loc al sufletului său, Balcic. Până la un punct, dorința i-a fost respectată, inima sa fiind păstrată, timp de câteva decenii într-o casetă confecţionată de Pierre Henri Emile Froment-Meurice, din argint aurit, email, diamante, smaralde şi rubine.

Vitregia vremurilor i-a pus însă inima pe drumuri. Pe 8 septembrie 1940, după ce România a cedat Bulgariei Cadrilaterul, caseta cu inima Reginei Maria a fost preluată de administratorul Castelului Bran şi a fost adusă în ţară şi depusă în biserica din lemn a castelului. În 1941, a fost aşezată într-o criptă special amenajată în stânca muntelui Măgura Branului, lângă spitalul de campanie nou înfiinţat de principesa Ileana, fiica reginei, aşezământ numit „Inima Reginei”.

În anul 1968, în prezenţa mai multor reprezentanţi ai regimului comunist, au fost sparte cu o rangă grilajul criptei din munte şi urna din marmură, iar caseta cu inima Reginei Maria a fost depusă în casa de bani a Muzeului Bran. În 1971, caseta a fost transferată la Muzeul Naţional de Istorie a României, unde a stat „ascunsă” până în 2015, când a fost mutată la Pelișor, unde „odihnește” pe un soclu plasat în spatele canapelei unde regina a trecut la cele veşnice, în ziua de luni, 18 iulie 1938.

 

După 1990, numele Reginei Maria a revenit în actualitate atât prin intermediul Familiei Regale, dar mai ales prin înființarea Rețelei de sănătate „Regina Maria”, fondată de medicul german Wargha Enayati, care a venit în România în 1983, unde a absolvit medicina și s-a specializat în cardiologie. În 2011, cu acordul Familiei Regale, înființează Rețeaua privată de sănătate „Regina Maria”. Credinţa a fost motivul pentru care am venit în România, iar viaţa şi activitatea Maiestății Sale Regina Maria a României au fost un model personal. Excelenţa cu care Majestatea Sa şi-a dedicat viaţa poporului român a fost pentru mine o sursă de inspiraţie şi o motivaţie în tot ceea ce am realizat”, afirmă Dr. Wargha Enayati.  

Rețeaua de sănătate „Regina Mariaa devenit cel mai mare operator privat de sănătate din România, iar pe lângă clinicile în care sunt oferite servicii medicale contra-cost, susține o rețea de Policlinici sociale, în care sunt tratate gratuit persoanele fără venituri, mai ales cele cu boli incurabile.

Ultima investiție este o Clinică de servicii integrate care o va fi inaugurată pe 12 decembrie, în Cluj, acesta fiind și primul spital privat de servicii integrate din Transilvania. O investiție de peste 15 milioane de euro, care va „livra” sănătate pacienților din Cluj și din județele limitrofe, în cadrul unui centru medical regional construit pe o suprafață de 7.000 de metri pătrați, la cele mai înalte standarde de dotare și funcționare.

 

Noua unitate medicală va oferi pacienților o gamă largă de servicii medicale, ce includ servicii chirurgicale axate în special pe chirurgia minim-invazivă laparoscopică, în specialități precum ginecologie, chirurgie generală, chirurgie pediatrică, ortopedie. Totodată, spitalul va dispune de o maternitate, un centru de imagistică, un laborator integrat de analize medicale, un ambulatoriu multidisciplinar și camera de gardă.

Despre noul spital, Fady Chreih, Directorul General al Rețelei de sănătate Regina Maria, declara că este „cel mai mare proiect” realizat de „Regia Maria” în afara Capitalei și constituie cel mai important proiect de pe segmentul serviciilor medicale din Ardeal. Vom crea peste 300 de locuri noi de muncă și suntem convinși că vom atrage echipe medicale cu experiență, orientate pe calitate și grija pentru pacient. Pentru noi, mai important decât orice rămane promisiunea de a oferi același standard înalt de calitate în îngrijirea și siguranța pacientului”.

În Cluj, rețeaua de sănătate Regina Maria operează deja două clinici multidisciplinare, un laborator de analize medicale, un Centru specializat în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și un Centru de Kinetoterapie și Recuperare Medicală.

Reţeaua de sănătate Regina Maria este cel mai mare operator de servicii medicale private din România și reunește peste 4.600 de angajați și colaboratori, în cele 40 de locații proprii din Bucureşti şi din ţară.

(Sursă foto Regina Maria: Arhivele Nationale) 


Adaugati un comentariu


 

*