„Scurtcircuit” dotează maternitățile

26 februarie 2018 | 0 comentarii |

Buzoienii pot vedea filmul a cărui premieră a avut loc dumincă, 25 februarie, toată săptămâna, la Happy Cinema. Odată cu filmul a fost lansată și o campanie socială de cumpărare de incubatoare pentru nou-născuții prematuri.

 

Cel mai recent film al regizorului Cătălin Saizescu a intrat în cinematografe din 23 februarie, iar buzoienii au avut ocazia să-l vizioneze duminică seară, 25 februarie, într-un spectacol de gala, la Happy Cinema, unde au fost prezenți Cătălin și Georgiana Saizescu, Magda Catone, Andraș Demeter, buzoianca Dalia Pușcă și Nicodim Ungureanu.

Lungmetrajul are la bază o întâmplare reală, mai exact, tragedia din august 2010, de la Maternitatea Giulești. Prinși în vâltoarea evenimentelor sunt Melania, o eleva de 15 ani, care rămâne însărcinată cu Emi, un coleg de clasă. Părinții minorilor îi despart pe cei doi îndrăgostiți și decid să dea copilul spre adopție. Prin intermediul unui funcționar abil găsesc și „cadrul legal” pentru vânzarea bebelușului către o familie de români stabiliți în străinatate. La doar o zi după nașterea prematură a Melaniei, salonul de terapie intensivă unde fusese trimis bebelușul este însă mistuit de flăcări…

Odată cu filmul a fost lansată și o campanie socială de cumpărare de incubatoare pentru maternitățile din țară care au nevoie de astfel de echipamente. Banii obținuți din încasările aduse de filmul „Scurtcircuit” pe parcursul acestui an for fi folosiți în acest scop.Scurtcircuit vorbește despre viața reală, despre disperare dar mai ales despre speranță și despre ce putem face noi ca ea să nu moară”, a declarat regizorul Saizescu, îndemnând românii să meargă la film și astfel să contribuie, prin cumpărarea biletelor, la strângerea cât mai multor bani.

 

Pentru realizarea sa de exceptie, filmul a primit „The Outstanding Artistic Achievement”, în cadrul Golden Goblet Awards – Shanghai 2017 – festival de categorie A, extrem de important. A fost, totodată, primul film romanesc din toate timpurile selectat în competiția oficială a acestui festival.

 „Povestea noastră este o ficțiune, dar este bazată pe fapte reale.Ne-am propus să donăm tot profitul realizat în acest an, pentru a achiziționa incubatoare pe care le vom dona maternităților din țară, pentru că, în timp ce am căutat o maternitate unde să putem simula drma de la Giulești am constatat că există un umăr limitat de astfel de echipamente, iar medicii sunt puși, la un moment dat, în situația ingrată de a alege copilul căruia să-i dea o șansă la viață. Scurtcircuit este un film care, sper, va «scurtcircuita» mentalități, pentru că mesajul nostru este despre responsabilitate, în ideea în care, până la urmă, trebuie să respectăm mentalitățile și să ne gândim că trebuie să ne asumăm lucrurile pe care le facem. Dacă fiecare în zona lui de interes ar fi responsabil și ar face lucrurile bune, nu ar mai exista tragedii și accidente de genul celui de la maternitatea Giulești.”, a subliniat regizorul filmului.

Filmul are, de altfel, pe lângă un regizor extraordinar, o distribuție de excepție. În rolurile celor doi tineri au fost distribuiți Maruca Băiașu și Manuel Nicolae, care își interpretează rolurile ca niște profesioniști alături de nume mari ale scenei, precum Maia Morgestern, Claudiu Bleonț, Silviu Biriș, Paula Chirilă, Magda Catone, Dalia Pușcă, Andraș Demeter, Doru Ana, Nicodim Ungureanu.

 

Georgiana Saizescu, care joacă rolul asistentei Melaniei, spune că deși personajul pe care-l interpretează este „oaia neagră” din film, acesta este unul destul de ofertant. Am stat două săptămâni în Maternitatea Giulești, lucrând cot la cot cu asistentele de acolo, intrând pe tură dimineața și ieșind seara, ca să înțeleg ce se întâmplă acolo. Am văzut emoția părinților să își vadă bebelușul și, vă jur, tot timpul acolo stai cu un nod în stomac, e o tensiune incredibilă. Vă recomand să vedeți filmul, o poveste de iubire, speranță și mai ales despre a nu rămâne nepăsători în fața realității”, a declarat Georgiana Saizescu.  

Filmul a fost bine primit de publicul buzoian, care mai bine de un ceas a stat de vorbă cu regizorul și actorii prezenți la premieră, iar la sfârșit, artiștii au dat autografe. Cătălin Saizescu a atras atenția asupra faptului că cinematografia românească se află într-un declin îngrijorător, generat în primul rînd de refuzul publicului de a mai vedea filme românești. În acest context, regizorul i-a îndemnat pe spectatorii buzoieni prezenți la eveniment să-și îndemne cunoscuții să vină la filmele românești și, mai ales, să nu rateze producția „Scurtcircuit”, care va rula în această săptămână la Happy Cinema din Galleria Mall. Cumpărând biletul, fiecare buzoian va putea, pe lângă vizionarea unei pelicule de excepție, să contribuie la strângerea de fonduri pentru dotarea maternităților.

 


Adaugati un comentariu


 

*