Centru de recuperare pentru militarii întorși din teatrele de operații
Acesta va fi înființat la Târgoviște, pe locul fostului liceu militar de la Mănăstirea Dealu, fiind singurul obiectiv de acest gen din sud-estul Europei.
România va intra, în viitorul apropiat, în rândul țărilor care dispun de un centru medical destinat special recuperării militarilor care se întorc din misiuni în teatrele de operații internaționale. Majoritatea țărilor membe NATO dispun deja de astfel de centre în care militarii răniți în misiuni sau cei care au suferit traume psihice beneficiază de îngrijiri speciale de recuperare. Nu în ultimul rând și militarii care s-au întors teferi din misiunile internaționale vor putea beneficia de serviciile centrului, aisitența psihologică fiind foarte importantă în cazul lor, astfel încât experiențele trăite în teatrele de operații să nu le provoace traume.
Inițiativa inființării centrului, care va fi unic în zona de sud-est a Europei, aparține Asociaţiei Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi din România, care a obținut de la Consiliul Local al municipiului Târgoviște dreptul de folosință gratuită pe o perioadă de 49 de ani a locației în care a funcționat fostul liceu militar de la Mănăstirea Dealu, instituție în care a fost instruit în tinerețe și regele Mihai. După primirea în folosință a terenului și a imobilelor aferente, asociația are la dispoziție cinci ani pentru a realiza investiția.
Marius Apostol, veteran al frontului din Afganistan și președinte al organizației, a declarat că speră ca centul va fi inaugurat mult mai devreme, intenționând ca acest lucru să se întâmple anul acesta anul acesta, pe data de 11 noiembrie, când se sărbătorește Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații. „Este nevoie de acest centru, aici, la noi acasă, în România. Astfel de centre au și colegii noştri din ţările membre NATO. Ne uitam la colegii polonezi sau la colegii americani sau la colegii germani militari şi astfel am realizat că și la noi este nevoie de un astfel de centru pentru militarii noștri, iar locația aleasă este excelentă, atât ca așezare, condiții de climă, cât și ca încărcătură istorică”, a declarat Marius Apostol.
Asociația condusă de acesta este formată în anul 2014, iar la ora actuală are peste 10.000 de membri, printre care se numără militari, poliţişti, veterani, veterani cu dizabilităţi – răniţi în misiuni, văduve şi 2.000 de membri asociaţi din societatea civilă.
Locația din vecinăteatea Mănăstirii Dealu, din Târgoviște, este amplasată într-o zona foarte favorabilă unui astfel de centru condițiile de climă, altitudine, amplasarea fizico-geografică, făcând-o locul perfect pentru demararea unui astfel de demers. Clădirile fostului liceu militar sunt încă în picioare și necesită doar anumite lucrări de renovare, pe care membrii asociației speră să le realizeze până pe 11 noiembrie, data fixată pentru inaugurare.
Nu în ultimul rând, fostul liceu are și o îndelungată tradiție militară, fapt care a contat, de asemenea, în alegerea acestei locații pentru a găzdui centrul de recuperare pentru militarii întorși din teatrele de operații.
Profesorul de istorie, Honorius Moţoc, unul dintre consilierii locali care au susținut acest proiect, spune că „aici s-a cultivat o tradiţie militară românească, Liceul Militar a fost o unitate de elită a învăţământului din ţara noastră, pot spune cea mai de seamă din întreaga perioadă interbelică, de fapt e vorba de o perioadă de trei deceni. Cu atât mai mult mi se pare potrivită această iniţiativă cu cât este un loc cu rezonanţă istorică, fostul liceu militar fiind cunoscut sub numele de Nicolae Filipescu, de la numele ministrului de Război care a semnat înfiinţarea lui”.