S-a confirmat primul caz de coronavirus în România: un tânăr din Gorj, care a intrat în contact cu italianul diagnosticat cu COVID-19 în urmă cu câteva zile

27 februarie 2020 | 0 comentarii |

Azi-noapte, în jurul orei 2:00, pacientul a ajuns la „Matei Balș”, unde se află sub supravegherea medicilor în condiții de izolare și securitate maximă și este asimptomatic, într-o stare bună și nu are alte afecțiuni.

 

Primul român a fost confirmat cu coronavirus miercuri noapte, la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti. Ministrul Sănătății, Victor Costache, a confirmat că este vorba despre un pacient din judeţul Gorj, asimptomatic, iar familia acestuia se află în stare de carantină la domiciliu. Se pare că este vorba despre un tânăr în vârstă de 25 de ani, care lucra într-un bar al italianului de 71 de ani care săptămâna trecută a fost în România, în județele Gorj și Olt, iar ulterior a fost diagnosticat cu COVID-19, în Italia. Tânărul, care era izolat la domiciliu împreună cu familia, de două zile, a fost preluat azi-noapte cu o ambulanță special echipată pentru astfel de intervenții și transportat la „Matei Balș”.

Potrivit ministrului Sănătății, Victor Costache, „pacientul zero” diagnosticat cu COVID-19 este una dintre persoanele care a intrat în contact cu cetăţeanul italian care are infecţie cu coronavirus, iar în prezent este în stare bună şi nu are simptome de boală. În același timp, familia bărbatului, formată din şapte persoane, a fost pusă în carantină la domiciliu, sub pază, iar la Gorj se desfășoară în continuare o anchetă epidemiologică şi se mai aşteaptă rezultate. „E o ancheta epidemiologică in curs si vom avea rezultatele in cursul zilei de mâine (joi – n.r.). Ca parte pozitivă, avem identificat pacientul zero, pacientul italian şi de 2-3 zile testăm toţi contacţii lui şi de abia am identificat unul pozitiv. De asemenea, alt aspect pozitiv e că e într-un mediul rural, deci nu e dintr-o zonă urbană foarte populată”, a spus Costache, într-o conferință de presă, aproape de miezul nopții. În această dimineață, în satul unde a fost confirmat cazul de infectare cu coronavirus autoritățile locale au decis să suspende cursurile școlii generale și ale grădiniței.

 

Victor Costache, Raed Arafat

Şeful DSU, Raed Arafat, a spus că în casa românului infectat cu noul coronavirus mai sunt şapte persoane, care au fost testate şi care vor rămâne la domiciliu, sub pază. „În casă mai sunt şapte persoane. Toate au avut test negativ, însă toate vor rămâne la domiciliu, sub pază. Li se vor asigura toate nevoiele, dar nu vor putea pleca din casă. În caz că apar simptome la una dintre ele, atunci se testează din nou şi vor fi transportate la spital, în condiţii de siguranţă. La sfârșit vor fi iar testați”, a spus Raed Arafat, subliniind că pentru aceste persoane este mai bine să stea acasă, decât într-un centru de carantină.

Acum ei sunt carantinaţi acolo. E mai mult decât o izolare la domiciliu. Nu trebuie să aibă contact cu persoane. Dacă vor intra acolo, vor intra cu echipament. Poate poliţia locală să fie acolo. Nu sunt puşi sub sechestru, dar e şi o protecție, pentru că toată lumea vrea să meargă poate să-i vadă, să întrebe… Este mai bine așa, pentru ei. E mai confortabil în condiţiile lor, decât să îi ducem într-un centru de carantină”, a mai spus Arafat, menționând că între aceste șapte persoane nu există copii, dar sunt persoane în vârstă. Acesta a mai precizat că prefecturile au primit sarcini clare în ceea ce priveşte asigurarea hranei pentru astfel de persoane.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat, la rândul său, că România va trece peste această provocare și a făcut din nou apel „la calm şi la urmarea recomandărilor Ministerului Sănătăţii şi Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Acesta a fost un mod pentru a vă prezenta că ştim cum să ne pregătim. Fac un apel la calm, la înţelepciune şi cu siguranţă românii, noi ca şi natiune, vom trece peste această provocare” – a spus Vela și a reiterat apelul către populație și mass-media să se informeze doar din surse autorizate, pentru că știrile false și zvonurile pot face mai mult rău decât coronavirusul.

 

Tot miercuri, ministrul Sănătății a emis un Ordin pentru instituirea măsurii de carantină a persoanelor în situația de urgență de sănătate publică internațională determinată de infectarea cu COVID-19 și stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii și limitării efectelor epidemiei. Conform documentului, se instituie măsura de carantină pentru toate persoanele asimptomatice care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă. Carantina va dura o perioadă de 14 zile și va fi organizată în spații special amenajate.

De asemenea, persoanele care au călătorit în ultimele 14 zile în localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă, se vor autoizola la domiciliu 14 zile, timp în care vor fi monitorizate de către direcțiile de sănătate publică și prin intermediul medicului de familie. Măsura se aplică și membrilor de familie care locuiesc la același domiciliu. Persoanelor aflate în autoizolare la domiciliu li se vor pune la dispoziție informații detaliate referitoare la măsurile de igienă individuală ce trebuie respectate în caz de epidemie.

Lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă și a celor afectate este disponibilă pe site-ul https://www.cnscbt.ro/index.php/1435-lista-zonelor-cu-transmitere-comunitara-extinsa-si-a-altor-zone-afectate-de-covid-19-actualizare-26-02-2020 și se actualizează de câte ori este nevoie.

 

Definiția de caz pentru infecția COVID-19 este postată la adresa https://www.cnscbt.ro/index.php/1436-definitia-de-caz-covid-19-actualizare-26-02-2020 și se actualizează ori de câte ori este nevoie.

Până în prezent, persoanele care vin din China continentala – Provincia Hubei (inclusiv orasul Wuhan), orașele Wenzhou, Hangzhou, Ningbo, Taizhou din Provincia Zhejiangsau sau din una din cele 12 localități din Italia intră în carantină timp de 14 zile, în spații special destinate în acest scop, imediat după revenirea în România.

De asemenea, persoanele din alte provincii/orașe din China continentală și din alte localități din Regiunile Lombardia și Veneto intră în auto-izolare la domiciliu, timp de 14 zile, imediat dupa revenirea în România. La intrarea în carantină se efectuează un test pentru COVID-19 persoanelor asimptomatice venite din zonele afectate.

În scopul asigurării asistenței medicale a persoanelor carantinate, direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București nominalizează unitațile sanitare responsabile de pe raza județului.

 

Persoanele pentru care se stabilește măsura de carantinare în spațiile special amenajate sau izolare la domiciliu au dreptul la concediu medical conform OUG 158 din 2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

Persoanele simptomatice care întrunesc criteriile definiției de caz și care se prezintă la o unitate sanitară, rămân în această unitate, în izolare, li se recoltează o probă care va fi transportată la cel mai apropiat centru de testare în regim de urgență. În cazul în care testul este pozitiv pacientul va fi transferat la cea mai apropiată secție / spital de boli infecțioase.

Persoanele simptomatice care întrunesc criteriile definiției de caz, vor fi izolate în secțiile / spitalele de boli infecțioase unde li se vor recolta probe respiratorii, conform metodologiei de supraveghere în vigoare, aflată pe site-ul INSP-CNSCBT. Transportul probelor recoltate se va face în aceleași condiții de siguranță ca și probele de gripă și testarea se va face la cel mai apropiat laborator din secțiile / spitalele de boli infecțioase.

Ieșirea din carantină după o perioadă de 14 zile, cât și la externarea din spital dacă pacientul este clinic sănătos se va face după efectuarea a 2 teste negative pentru COVID-19 efectuate la un interval minim de 24 ore.

 

Direcția de Sănătate Publică județeană și cea a municipiului București comunică administratorului centrului de carantină încheierea perioadei de carantinare și se deplasează pentru eliberarea avizelor epidemiologice.

Dezinfecția spațiilor de carantinare se efectuează de căre administratorul centrului sub îndrumarea Direcției de Sănătate Publică, după ce persoana / persoanele vor părăsi spațiul.

În funcție de evoluția situației epidemiologice și confirmarea a mai mult de trei cazuri de infecție cu noul coronavirus, cu legătură epidemiologică între ele, în aceeași comunitate se poate decide declararea carantinei într-o comunitate.

Raed Arafat a atras atenţia și asupra dezinformărilor pe tema coronavirusului. El a adus în discuţie un ordin de ministru fals, care a fost trimis pe mai multe mijloace media. „Se pare că sunt oameni care elaborează aceste documente pentru a dezinforma şi pentru a induce panică. Îndemn oamenii să nu creadă aceste informaţii venite pe SMS, pe reţelele de socializare, până când nu se confirmă oficial de către grupul de lucru de la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă”, a mai spus șeful DSU. El a subliniat, de aseenea, că o epidemie nu se poate declanşa în câteva ore, iar stocurile de materiale necesare activităţii medicilor pentru aceste cazuri sunt suficiente. Totodată a insistat ca informațiile să fie preluate doar din surse autorizate, pentru a nu speria populația cu fake-news.

 

Ministerul Sănătății a publicat și 10 reguli de bază care trebuie respectate pentru a ne proteja de infecția cu coronavirus:

1. Spălați-vă mâinile de multe ori: „Mâinile se spală cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde. Dacă nu există apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%.”

2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute: „Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată”.

3. Nu vă atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile: „Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel eviați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile. Mâinile intră in contact cu suprafețele contaminate de virus răspândindu-se în tot corpul”.

4. Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți: „Dacă aveți infecție respiratorie acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel, de preferat, de unică folosință, purtați mască de protecție și spălați măinile”.

5. Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul. Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacterianăși la recomandarea medicului.

6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool. „Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19) sunt dezinfectanți ce conțin clor, înălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande”.

7. Utilizați mască de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave. Utilizarea măștii de protecție „ajută și limitează răspândirea virusului, dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă”.

8. Produsele „Made in China” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase, deoarece noul coronavirus nu trăieste mult timp pe suprafețe.

9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantină din Europa, de cel puțin 14 zile. Persoana aflată în această situație va trebui să poarte mască de protecție, să folosească șervețele de unică folosință și să se spele bine pe mâini.

10. Animalele de companie nu transmit coronavirus, dar trebuie să ne spălăm tot timpul mâinile cu apă și săpun după ce intrăm în contact cu animalele de companie.


Adaugati un comentariu


 

*