Nelu Tătaru avertizează că în octombrie-decembrie s-ar putea manifesta un nou val de infectări cu COVID-19

2 mai 2020 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății a declarat că este necesar ca în continuare populația să manifeste  prudenţă, izolare voluntară și distanţare socială, insistând că deocamdată nu putem vorbi de relaxare, pentru că vârful curbei de infectare nu a fost încă atins.

 

După vizita-fulger efectuată ieri la Spitalul Județean din Focșani, unde a avut o discuţie scurtă cu angajaţii spitalului şi cu managerul interimar numit luna trecută, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, s-a deplasat, astăzi la Vaslui și la Iași, unde a vizitat spitalele din zina de Nord-Est și s-a întâlnit și cu managerii spitalelor şi cu şefii principalelor instituţii din domeniul sanitar, cu care a avut discuții legate de testările din spitale şi de acordarea stimulentului financiar personalului medical care lucrează cu pacienţii infectaţi cu noul coronavirus.

La finalul întâlnirii de la Vaslui, ministrul a declarat că pandemia este acum ținută în frâu în acest județ, iar legat de testări, Nelu Tătaru a afirmat că nici reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui şi nici cei de la Spitalul de Urgenţă „Elena Beldiman” Bârlad (spital suport COVID-19), nu au cerut suplimentarea personalului. „Am specificat necesitatea testării întreg personalului în anumite secţii cum sunt UPU, Infecţioase, Pneumologie, ATI şi purtarea echipamentului de protecţie, care trebuie să se regăsească complet în aceste secţii”, a declarat Tătaru.

Ministrul a precizat, de asemenea, că spitalele vor rămâne sub controlul Ministerului Sănătăţii şi după încetarea stării de urgenţă, menționând că influenţa pe care unele autorităţi locale o au asupra instituţiilor medicale nu este benefică, subliniind că vrea „să dispară acel folclor local în care administraţia locală aşază lucrurile în partea medicală”.

 

Cu același prilej, ministrul Nelu Tătaru a subliniat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) păstrează, oficial, aceleaşi recomandări pe care autorităţile sanitare din România le-au pus în practică și a recomandat „încă o dată, prudenţă, izolare voluntară, distanţare socială”, subliniind că încă nu s-a atins vârful curbei de infectare. „Mă repet, nu am atins încă vârful. Nu vreau să ne gândim la relaxare, putem spera la o relaxare, dar momentul relaxării ţine foarte mult de felul cum gestionăm zilele de 1, 2, 3 mai şi poate săptămâna viitoare. După sărbătorile pascale, acest week-end este foarte important . Este frumos afară, este ziua mare, există o tradiţie a week-end-urilor de 1 mai, în care lumea ieşea, se întâlnea cu cunoscuţii. Este un 1 mai diferit faţă de alţi ani, dar, mă repet, acest 1 mai trebuie să fie altfel, pentru a avea în anii următori sărbători normale cu cei apropiaţi, cu cei dragi nouă”, a insistat ministrul, care a spus că în zilele următoare va monitoriza și evoluţia focarului din Căminul pentru Persoane Vârstnice Tutova, unde mai mulţi beneficiari şi reprezentanţi ai personalului au fost depistaţi infectați cu noul coronavirus, dar şi situaţia îmbolnăvirilor cadrelor medicale din spitalele vasluiene.

 

Sugerând că modelul Suediei, care în gestionarea crizei de COVID-19 a mers pe recomandări şi nu pe restricţii și care a fost apreciat de oficialii OMS, nu poate fi aplicat în România, ministrul a spus că în ţara noastră situaţia „trebuie gestionată la fel ca până acum”.

Aşa a încercat şi Anglia, dacă vă aduceţi aminte ce s-a întâmplat cu premierul şi atunci au revenit. Organizaţia Mondială a Sănătăţii păstrează, oficial, aceleaşi recomandări pe care le-am pus şi noi în practică. Acum o săptămână jumătate, directorul OMS spunea că greul abia de acum începe. Haideţi să gestionăm situaţia la fel de bine cum am gestionat-o până acum şi să ieşim la final toţi învingători. Încă nu am trecut hopul, prefer să evaluez în fiecare zi fiecare unitate medicală, fiecare focar care se naşte”, a menţionat ministrul.

Astăzi, Guvernul francez a decis prelungirea cu două luni, până la 24 iulie, a stării de urgenţă sanitară în vigoare pentru a lupta împotriva epidemiei de SARS-CoV2, a anunţat ministrul Sănătăţii, Olivier Véran.

 

La Iași, ministrul Sănătății a declarat că se aşteaptă că în lunile octombrie-decembrie să fie un al doilea val al pandemiei de coronavirus.Aşteptăm pentru octombrie-decembrie un al doilea val, dar ţine foarte mult de cum trecem acest val. Suntem în trei zile care altădată erau o minivacanţă, suntem după două luni în care toată lumea percepe o zi frumoasă ca o răbdare pusă la încercare, dar trebuie să înţeleagă că răbdarea fiecăruia dintre ei este tocmai pentru ei. Un moment al Sărbătorilor Pascale gestionat bine, un moment al perioadei 1-3 mai gestionat bine va însemna şi o speranţă la relaxare şi o speranţă la celelalte valuri de mult mai mică amploare”, a spus ministrul, menționând că suntem încă pe o pantă ascendentă a curbei de evoluție a cazurilor de infectare și de aceea nu trebuie să ne gândim la relaxare.

Avem încă cazuri noi, avem încă focare noi, avem decese, persoane în terapie intensivă, persoane pe ventilator, pe suport cardiovascular. Mă repet, este necesară izolarea voluntară, distanţarea socială. Va veni şi momentul când veţi vedea momentul de scădere continuă a numărului de cazuri, a cazurilor din Terapie Intensivă, de scădere a prezenţei la UPU, atunci putem vorbi şi de o relaxare”, a spus Tătaru.

 

Totodată, ministrul Sănătății a anunțat că va fi demarată o anchetă la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” din Iași, după ce presa locală a publicat o informaţie conform căreia gravidele care vin să nască la această maternitate sunt trimise la o anumită clinică privată, pentru a face testul pentru COVID.

Menționând că a vizitat maternitatea „Cuza Vodă” și i s-a comunicat că nu se întâmplă acest lucru acolo, ministrul a menționat că va verifica dacă lucrurile stau așa sau cum s-a scris în presă, subliniind că „Nu este nici legal, nici moral să se întâmple acest lucru. Rămâne să lămurim”.

Judeţul Suceava şi municipiul Bucureşti rămân pe primele locuri la numărul de cazuri de COVID-19 înregistrate, cu 2.881, respectiv 1.305 de îmbolnăviri, în timp ce Buzăul și Harghita se află pe ultimul loc, cu 21 de cazuri confirmate, potrivit informării transmise de Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

La nivel național, 12.732 de persoane infectate cu noul coronavirus, în ultimele 24 de ore fiind confirmate 165 de noi cazuri de îmbolnăvire. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 4.547 au fost declarate vindecate și externate. Totodată, până acum, 755 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat, iar la ATI, în acest moment, sunt internați 265 de pacienți. În carantină instituționalizată sunt 13.302 de  persoane, iar alte 20.198 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până la această dată au fost prelucrate 190.540 de teste.

 


Adaugati un comentariu


 

*