Medicul care a efectuat primul transplant medular din România pe un pacient adult, răpus de Covid-19

1 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Dr. Benedek Istvan a realizat numeroase premiere medicale în cei 22 de ani în care a condus Clinica de Hematologie și Transplant din Târgu Mureș.

 

Dr. Benedek Istvan

O veste tristă pentru elita medicală românească a venit în această dimineață de la Târgu Mureș, unde una dintre personalitățile de marcă din domeniul hematologiei a decedat, la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din oraș. Este vorba de medicul Benedek Istvan, care ar fi urmat să împlinească luna viitoare 72 de ani, din care 22 și i-a petrecut în fruntea Clinicii de Hematologie și Transplant din Târgu Mureș, unde a realizat numeroase premiere naționale în domeniul hematologiei.

Medicul mureșean a decedat în această dimineață, în jurul orei 3.30, în timp ce se afla internat la Institutul Inimii, după ce în cursul lunii august fusese confirmat cu Covid-19, împreună cu alți colegi din spital. Având o  vârstă destul de înaintată, se pare că organismul său nu a putut face față infecției cu noul coronavirus. Starea medicului Benedek Istvan s-a agravat în ultimele zile, iar din această cauză fusese transferat la Terapie Intensivă. Din păcate, colegii săi nu l-au mai putut salva, iar numele reputatului medic mureșean se adaugă pe lista din ce în ce mai lungă a profesioniștilor din Sănătate care au decedat după ce s-au infectat cu SARS-CoV-2.

 

Dr. Benedek Istvan lucra din 1979 la clinica de Hematologie și Transplant Medular din Târgu Mureș, al cărei coordonator a devenit în 1998, și pe care a condus-o până în prezent. De numele său se leagă înființarea în 2001 a Compartimentului de Transplant Medular, în cadrul căruia a efectuat și primul transplant medular din România pe un pacient adult. Evenimentul avea loc în luna septembrie a aceluiași an, iar din acel moment, activitatea de transplant medular de la Târgu Mureș a cunoscut o dezvoltare continuă, centrul de aici numărându-se printre cele mai importante din țară.

Tot aici, sub coordonarea medicului Benedek Istvan au fost efectuate, în 2003, primele transplanturi medulare din țară pentru pacienții cu leucemie acută. Premierele medicale au continuat și în anii următori, astfel că în 2005, la aceeași clinică și sub coordonarea aceluiași Benedek Istvan s-a efectuat și primul transplant alogen de celule stem la adult în leucemie granulocitară cronică din România.

 

În același an, centrul de transplant medular înființat de dr. Benedek Istvan a fost acreditat de Ministerul Sănătății, iar în 2007 au urmat alte două premiere naționale. Este vorba de primul transplant de celule stem la adult cu scleroză multiplă, urmat de primul transplant de celule stem la adult cu boala autoimună.

Tot în 2007, medicii din cadrul compartimentului, în colaborare cu cei din Secţia Clinică Medicină Internă III  – Compartiment Cardiologie şi o grupă de medici specialişti din Viena, au participat la recoltarea măduvei osoase din creasta iliacă şi injectarea celulelor stem obţinute în arterele coronariene la pacienţi după infarct miocardic, o altă procedură efectuată în premieră în România.

Tot la clinica din Târgu Mureș a fost realizat primul transplant alogen de celule stem hematopoietice de la donator neînrudit, intervenție ce a avut loc în 2013. De asemenea, în 2016, sub coordonarea medicului Benedek Istvan, aici a avut loc primul transplant cu celule stem identificate în Registrul Național al Donatorilor. 

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*