Autoritățile încep pregătirile pentru vaccinarea anti-Covid-19

4 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

În cel mai fericit caz, un vaccin eficient ar putea ajunge în România în primul trimestru al anului viitor, iar campania de imunizare ar putea fi demarată în primăvară.

 

În ziua în care a fost raportat cel mai mare număr de îmbolnăviri în 24 de ore și cel mai mare număr de decese în rândul pacienților confirmați cu COVID-19, președintele Klaus Iohannis i-a convocat, într-o nouă ședință, pe principalii responsabili din domeniul Sănătății, alături de mai mulți medici recunoscuți pentru competențele lor în domeniu. Tema principală a discuțiilor a constituit-o evaluarea situației epidemiologice și stabilirea măsurilor de gestionare ce se impun mai departe, fiind trasat totodată și un plan de acțiune pentru pregătirea viitoarei campanii de vaccinare împotriva noului virus.

La întâlnire au luat parte, alături de președinte, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Sănătății general dr. Ionel Paul Oprea, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dr. Alexandru Rafila, dr. Andreea Moldovan – director medical la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Braşov şi dr. Gindrovel Dumitra – medic primar Medicină de familie, vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei și coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul SNMF.  La finalul ședinței, Klaus Iohannis a declarat că în contextul tot mai îngrijorător al situației epidemiologice, cele mai mari speranțe sunt legate de apariția cât mai curând posibil a unui vaccin eficient.

 

În cel mai fericit caz, primul astfel de vaccin ar putea ajunge în România în primul trimestru al anului viitor, iar campania de imunizare ar putea fi astfel demarată în primăvară. România are alocat un număr de 10 milioane de doze de vaccin, conform convențiilor încheiate la nivelul Uniunii Europene, însă dată fiind cererea foarte mare și posibilitățile limitate de producție, acestea vor fi livrate în mai multe tranșe. Președintele a mai subliniat că toate țările membre UE vor primi în același timp tranșele de vaccin, atunci când acestea vor fi disponibile, astfel că nu trebuie să existe temeri că România va fi lăsată la urmă, iar campania de imunizare va începe mai târziu decât în alte țări.

Deși până nu de mult, ministrul Nelu Tătaru vorbea despre posibilitatea apariției unui vaccin până la sfârșitul anului, Klaus Iohannis a declarat că, în cel mai fericit caz, un vaccin anti-COVID19 sigur și eficient va ajunge în România în primul trimestru din 2021. Odată primită prima tranșă, campania de vaccinare ar putea începe în primăvară, dar pentru a nu exista nici un fel de întârzieri, președintele a dispus începerea pregătirilor încă de pe acum.

 

În cadrul ședinței de aseară a fost evaluat stadiul pregătirilor în acest sens şi s-a discutat despre găsirea celor mai eficiente soluţii de acţiune la nivelul întregului sistem sanitar, de la medicul de familie până la nivel de spital. Astfel, ministrul Sănătății a prezentat strategia de vaccinare anti-COVID19 în România, platformele de vaccinuri, cadrul legal, modul în care va fi organizat şi va funcţiona programul naţional şi etapele de vaccinare, precum şi reţeaua de stocare şi distribuţie. „Vor fi implicate toate structurile statului în această strategie de vaccinare. Noi în avem în pregătire, lucrăm în fiecare zi, avem puncte focale şi avem oameni care lucrează cu Comisia Europeană, stabilim această procedură şi strategia de vaccinare. Va fi implicată şi armata şi DSU-ul şi Spitalele judeţene şi medicii de familie”, a declarat Nelu Tătaru.

Pentru ca aceste strategii să fie eficiente, președintele a subliniat că este nevoie de o bună informare a populației, în paralel cu combaterea dezinformărilor lansate în spațiul public de adepții curentului anti-vaccinist, care au început deja să se manifeste imediat după anunțul făcut de Klaus Iohannis. În acest sens, este nevoie de o campanie susținută de informare, printr-un „proces de comunicare clar, transparent şi eficient”.

 

Președintele a făcut totodată un apel către medici, pentru a se pregăti şi a se informa corect în vederea acestui proces de vaccinare. „Trebuie bine stabilite centrele de vaccinare, iar medicii de familie, la rândul lor, să fie bine instruiţi. Am solicitat ministrului Sănătăţii să identifice resursa umană necesară pentru fiecare etapă de vaccinare şi să stabilească un plan de asigurare a stocurilor de materiale de care va fi nevoie. De asemenea, am discutat şi aspecte de logistică legate de depozitare şi distribuţie, dar şi despre dezvoltarea unor mecanisme de supraveghere activă a tuturor elementelor legate de procesul de vaccinare”, a mai declarat Klaus Iohannis.

S-a mai stabilit că primii care vor fi imunizați vor fi membrii personalului medical, apoi se va trece la vaccinarea persoanelor din grupele de risc. Până atunci, este în continuare foarte important să fie respectate măsurile de protecție și de prevenire, care constau în purtarea măştii, igiena mâinilor, distanţarea fizică, evitarea aglomeraţiilor și munca la distanţă, acolo unde este posibil.

Grupul de Comunicare Strategică a comunicat marți, 7.733 de noi cazuri de COVID-19 și 120 de decese în rândul persoanelor infectate cu noul coronavirus. Numărul pacienților care au avut nevoie de internare ca urmare a diagnosticării cu această boală a ajuns la 11.897, iar a celor aflați în stare gravă la ATI, la 974.

 


Adaugati un comentariu


 

*