„Mai multă responsabilitate în comunicarea informațiilor despre sănătate!”

6 noiembrie 2020 | 0 comentarii |

Este solicitarea venită din partea producătorilor de medicamente fără prescripție, care atrag atenția că în spațiul public apar tot mai multe astfel de informații nevalidate științific.

 

Diana Mereu

Asociaţia Română a Producătorilor de medicamente fără prescripţie, suplimente alimentare şi dispozitive medicale (RASCI) trage un nou semnal de alarmă cu privire la faptul că spațiul public este invadat în ultima vreme de tot mai multe informații despre sănătate, nevalidate ştiinţific, incomplete sau chiar eronate, ce pot avea efecte nocive asupra sănătății populaţiei.

Diana Mereu, directorul executiv la asociației, susține că „din păcate, asistăm în ultima perioadă la un număr crescut al derapajelor din mediul informaţional, cu un potenţial negativ major asupra sănătăţii românilor, fie că vorbim despre propagarea fenomenului, fie că ne referim la diseminarea informaţiilor care nu se bazează pe dovezi ştiinţifice. În contextul pandemic actual, care determină o stare de îngrijorare, teamă şi panică în rândul populaţiei, consumatorii şi pacienţii sunt expuşi unor mesaje publice confuze şi, de cele mai multe ori, nefondate, aceştia devenind preocupaţi de utilizarea unor medicamente sau administrând în exces anumite medicamente, fără a se sfătui cu medicul sau farmacistul, fără a citi informaţiile din prospectul sau de pe ambalajul unui produs cu privire la utilizarea acestuia şi fără a alege în baza dovezilor fundamentate ştiinţific”.

 

Producătorii dau ca exemplu în acest sens sintagme precummedicament minune” sau „leac”, des întâlnite în publicațiile print sau online precum și în emisiunile sau reclamele de la televizor, asociate cu declarații din partea unor persoane publice care, de cele mai multe ori nu au nici măcar o legătură tangențială cu medicina. Astfel, vedete de moment, actori, cântăreți și alte personaje prezente în spațiul public au ajuns sa recomande inclusiv tratamente sau remedii pentru infecția cu noul coronavirus, în condițiile în care întreaga lume medicală bate pasul pe loc, deși își concentrează toată atenția pentru găsirea unui tratament eficient. Dată fiind popularitatea personajelor care recomandă aceste remedii, mulți oameni tind să aibă mari așteptări, slăbind totodată încrederea în  autorităţile şi profesioniştii din domeniul sănătăţii, dar și în producătorii din domeniul farmaceutic.

„Informaţiile cu privire la utilizarea diferitelor medicamente sau produse cu eliberare fără prescripţie medicală în gestionarea sau prevenirea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, dar şi a altor afecţiuni, trebuie să fie transmise în mod responsabil şi să explice populaţiei o conduită corectă, care să permită gestionarea eficientă a propriei sănătăţi. De asemenea, indicaţiile de tratament către populaţie trebuie să ia în considerare, în mod obiectiv, toate tratamentele disponibile, care au dovedit că pot ajuta pacienţii în această perioadă, şi trebuie făcute doar de specialiştii în sănătate”, mai atrage atenția directorul executiv al RASCI.

 

În aceste condiții, producătorii de medicamente fără prescripție fac un apel la toţi factorii implicaţi, cu precădere la autorităţi, mass-media şi persoane publice, să se ralieze împotriva acestui tip ce comunicare nocivă şi să contribuie la promovarea informaţiilor oficiale, validate ştiinţific şi bazate pe dovezi.

Considerăm că toţi factorii implicaţi în spaţiul public au responsabilitatea de a adopta o conduită corectă, onestă şi etică în ceea ce priveşte diseminarea informaţiilor cu privire la tratamentele sau măsurile de prevenţie împotriva virusului SARS-CoV-2. De asemenea ne bazăm pe faptul că presa, care are un rol determinant în informarea şi educarea publicului larg, ne împărtăşeşte viziunea şi îşi propune să contribuie la furnizarea de informaţii rezonabile, verificate ştiinţific, din surse oficiale, îndrumând în acelaşi timp publicul larg către consultarea profesioniştilor din domeniul sănătăţii şi surselor oficiale avizate” se mai arată în masajul transmis de producătorii de medicamente fără prescripție.

 

Farm. dr. Razvan Prisada

Farm. dr. Răzvan Prisada, vicepreşedinte Colegiul Farmaciştilor din România și președinte al Colegiului Farmaciștilor Buzău, spune că, la ora actuală, producția și comercializarea supimentelor alimentare este insuficient reglementată și controlată. Acesta spune că a propus încă de anul trecut „implementarea unui program de urmărire a aderenţei şi a interferenţei medicamentelor, prin care farmacistul să fie obligat să informeze şi să urmărească evoluţia unui pacient căruia i se administrează simultant mai mult de 4-5 medicamente și să fie remunerat de Stat pentru acest serviciu, așa cum se întâmplă în alte țări europene. Studiile la nivel european arată că pacienţii care se îndreaptă către sectorul de self-care într-un mod corect şi responsabil aduc o scădere substațială a costurilor în medicina primară şi ambulatorie, la fel cum lipsa de coerenţă legislativă poate aduce efectue contrare. La noi, nimeni nu controlează interacţiunile dintre medicamentele prescrise de medicul specialist sau de medicul de familie şi mai ales ce alte OTC-uri sau suplimente alimentare ori ceaiuri își administrează pacientul, iar efectele se văd inclusiv în costurile sistemului medical”, a explicat Răzvan Prisada.

Anul trecut, volumul medicamentelor fără prescripție vândute în farmaciile din România a fost, conform companiei de cercetare Cegedim, de 217,8 milioane de cutii, a căror valoare s-a ridicat la 4,03 miliarde de lei, cu 14,1% mai mult decât în anul precedent. În cazul suplimentelor alimentare, care se comercializează atât prin farmacii cât și prin intermediul drogheriilor, al supermerket-urilor și online, nu se cunosc aceste date și cu atât mai puțin impactul lor asupra sănătății consumatorilor.

 


Adaugati un comentariu


 

*