UPDATE: Risc major de poluare în municipiul Buzău, din cauza unui incendiu violent

20 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Incendiul a fost stins după mai bine de 24 de ore, de echipaje ale ISU Buzău, ajutate de colegii lor din Brăila, Prahova, Vrancea, Ialomița și ale serviciilor private /voluntare pentru situații de urgență. 

 

Incendiul izbucnit ieri în Buzău, la un depozit de materiale reciclabile electrice și electronice situat în zona industrială din afara orașului, aparținând companiei Green WEEE, a fost stins astăzi în jurul orei 15:00, după mai bine de 24 de ore de luptă cu flăcările, pompierii buzoieni fiind ajutați de colegi din mai multe județe.

Potrivit ISU Buzău, ținându-se cont de „fumul dens și cantitatea mare de gaze toxice emise a fost transmis mesaj prin sistemul RO-ALERT”, iar „cantitatea mare de materiale combustibile și complexitatea intervenției au determinat ridicarea capacității operative” a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Buzău și solicitarea, în sprijin, de autospeciale de intervenție cu apa și spumă de la inspectoratele din Brăila, Prahova, Vrancea și Ialomița, precum și a serviciilor private /voluntare pentru situații de urgență.

Pentru stabilirea cauzei de incendiu s-au luat în calcul mai multe variante de lucru dar cel mai probabil incendiul a izbucnit ca urmare a scânteilor mecanice produse de un utilaj”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Buzău, Vasile Prahoveanu.

 

Din fericire nu au existat victime omenești, iar pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor care au dus la izbucnirea incendiului, în paralel cu ancheta pompierilor de la ISU Buzău, derulează anchete Inspectoratul Județean de Poliție și Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Totodată, Agenţia Județeană Buzău pentru Protecţia Mediului, care cu sprijinul unui laborator mobil din judeţul Prahova a făcut trei măsurători, în cartierul Mihai Viteazu şi la faţa locului, indicatorii monitorizaţi fiind: monoxid de carbon (CO), amoniu (NH3), benzen (C6H6), formaldehidă(HCHO), metanol(CH4O), fenol (C6H6O). „Determinările au arătat că valoarea monoxidului de carbon, în punctul din imediata apropiere a locului în care s-a produs incendiul, depăşeşte cu puţin concentraţia maximă admisibilă (s-a înregistrat valoarea 6,347 mg/mc, faţă de concentraţia maximă admisibilă de 6,000 mg/mc). Concentraţiile celorlalţi indicatori monitorizaţi s-au situat mult sub valorile admisibile și nu au fost înregistrate creşteri ale concentraţiilor indicatorilor măsuraţi continuu la staţia fixă de monitorizare a calităţii aerului, situată în centru municipiului Buzău BZ-1, cauzate de acest incendiu”, spun reprezentanții APM.

 

Compania Green WEEE, căreia îi aparține depozitul, face la rândul său o anchetă internă, pentru identificarea cauzelor și luarea unor măsuri prin care să poată fi prevenite noi astfel de incidente. „Alături de investigația autorităților, am demarat și noi o anchetă internă pentru a înțelege cu exactitate contextul și cauzele producerii incidentului, astfel încât să luăm măsurile necesare pentru a împiedica pe viitor astfel de situații”, transmit reprezentanții companiei, printr-un comunicat.

Reprezentanții Green WEEE confirmă că focul a pornit pe platforma pentru depozitarea carcaselor de frigidere provenite din deșeu tehnologic, dar susțin că activitatea de depozitare s-a făcut „în deplină conformitate cu legislația în vigoare”.  La fel ca și pompierii, reprezentanții firmei de reciclare consideră că cel mai probabil, cauza incendiului o reprezintă apariția unor scântei mecanice izbucnite în timpul operării unui utilaj”, dar subliniază că „la declanșarea incendiului, toate procedurile de siguranță au fost respectate în mod corespunzător și nicio persoană prezentă pe platformă nu a fost rănită. Ca urmare a incendiului, a fost afectată o cantitate de aproximativ 300 de tone de carcase de frigidere provenite din deșeu tehnologic, întinse pe o suprafață de 6.000 de metri pătrați”, se menționează în comunicatul de presă al companiei, ai căror reprezentați sunt recunoscători echipelor de intervenție, care „au acționat cu maximă promptitudine și responsabilitate pentru a stinge focul, cât și celor care s-au implicat și au oferit ajutorul în această situație” și promit că vor sprijini eforturile autorităților pentru finalizarea anchetei.

 

UPDATE, 21 ianuarie: La două zile după producerea incendiului, și comisarii Gărzii de Mediu au efectuat o verificare privind modul în care s-a respectat legislația de mediu, inclusiv modul de depozitare a deşeurilor şi a cantitătilor de deşeuri afectate de incendiu, iar ca urmare a unor deficiențe constatate au aplicat celor două societăți implicate, GreenWEEE Unternational și Romrecycling SRL, amenzi de 175.000 de lei, a „interzis desfaşurarea activităţii de tocare a deşeurilor de componente a DEEE-urilor fără deţinerea actelor de reglementare, începând cu data controlului, pe amplasamentul verificat” și a dispus predarea deșeurilor afectate de incendiu spre valorificare/eliminare unor agenţi economici autorizaţi, completându-se totodată formulare de transport încarcare/descărcare deşeuri periculoase/nepericuloase, conform HG nr.1061/2008, precum şi salubrizarea curţii interioare a societăţii, în vederea stabilirii cu exactitate a cantităţilor de deşeuri afectate de incendiu şi comunicarea acestora la G.N.M. C.J. Buzău.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*