ANMCS marchează Ziua Mondială a Siguranței Pacientului
Tema aleasă pentru acest an se referă la îngrijirile medicale sigure pentru mame și nou-născuți, iar Colegiul Medicilor din România se alătură demersului.
În luna mai a anului 2019, cu ocazia celei de-a 72-a adunări a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), data de 17 septembrie a fost decretată Ziua Mondială a Siguranței Pacientului, scopul principal fiind dezvoltarea politicilor și practicilor în acest domeniu. Este al treilea an în care acest eveniment este marcat, iar tema aleasă de această dată este „Îngrijiri medicale sigure pentru mame şi nou-născuţi!”. Cu această ocazie, OMS a transmis factorilor de decizie din întreaga lume solicitarea de a elabora și a populariza acțiuni și informații legate de acest subiect foarte complex.
Acestui demers i s-a alăturat și Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), care lansează astăzi un set de recomandări privind evenimentele adverse asociate îngrijirilor de sănătate acordate mamei şi nou-născutului. Astfel, pentru a populariza conceptul de siguranţă a pacientului, cu accent pe tema propusă pentru acest an, ANMCS va expune astăzi materiale vizuale în mai multe locuri de interes public din Bucureşti.

Vlad Teodor Berbecar
Cu acest prilej, președintele autorității, Vlad Teodor Berbecar, a declarat că „promovarea conceptului de siguranţă în serviciile de sănătate acordate mamei şi nou-născutului prin implementarea standardelor pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor de sănătate reprezintă o prioritate a ANMCS. Recomandările privind evenimentele adverse asociate îngrijirilor de sănătate acordate mamei şi nou-născutului definesc cadrul corect al managementului evenimentelor adverse şi încurajează raportarea acestora”.
Acesta a mai adăugat că portocaliul este culoarea desemnată de OMS ca fiind culoarea simbol a Zilei Mondiale a Siguranţei Pacientului, și a invitat pe oricine doreşte să marcheze această zi, să poarte un obiect vestimentar sau accesoriu în această culoare.
Pentru a evidenția faptul că tema aleasă pentru acest an este una de actualitate și de maximă importanță, OMS a publicat cele mai recente date statistice, din care reiese că, 810 femei mor în fiecare zi în lume din cauze prevenibile legate de sarcină şi naştere. În același timp, 6.700 de nou-născuţi mor în fiecare zi tot din cauze ce pot fi prevenite, reprezentând 47% din totalul deceselor la copii cu vârsta sub 5 ani. Nu în ultimul rând, circa două milioane de copii se nasc morţi în fiecare an, 40% dintre decese având loc în timpul travaliului.
Și în România sunt multe de făcut în această privință, fiind vorba de țara cu una dintre cele mai mari rate ale mortalității infantile din Uniunea Europeană, cu o medie de 5,8 decese la mia de nou-născuți vii. Una dintre cauzele principale ale acestui fenomen o constituie faptul că România este totodată una dintre țările cu cele mai multe mame minore în care simpla enunțare a termenului de „educație sexuală” îi sperie pe mulți dintre oamenii de rând și pe politicieni. Aceștia nu au nici măcar capacitatea de a înțelege adevărata semnificație a educației sexuale, ca sa nu mai vorbim de importanța acesteia pentru reducerea celor două fenomene îngrijorătoare de care am amintit și nu în cele din urmă pentru un grad mai mare de siguranță, din punct de vedere medical, al mamei și copilului.

Dr. Daniel Coriu
Și Colegiul Medicilor din România a trimis un mesaj cu ocazia acestei zile, prin care își manifestă îngrijorarea față de sănătatea copiilor. CMR precizează că deși cifrele privind mortalitatea infantilă sunt în scădere, mai sunt multe de făcut în acest domeniu și cere autorităților o mai mare implicare. „Mai mult, vedem şi în acest sector, ca în multe altele din domeniul medical, o disparitate accentuată între mediul rural şi cel urban. Este nevoie de măsuri urgente pentru ca aceste diferenţe să se reducă pe cât posibil. Totodată, este nevoie de eforturi din partea tuturor factorilor implicaţi şi de politici ample şi coerente la nivelul sistemului de Sănătate pentru a asigura naşteri în siguranţă iar noi, ca organizație profesională, ne luăm angajamentul să depunem toate eforturile, în limita competenţelor, în acest sens”, a declarat președintele colegiului, dr. Daniel Coriu. Nu în ultimul rând Colegiul Medicilor încurajează raportarea evenimentelor adverse asociate asistenţei medicale şi cere măsuri clare în acest sens.
La finele anului trecut, în România erau 4.613 paturi de neonatologie, dintre care numai 13 în mediul rural, şi 814 medici neonatologi. În ceea ce priveşte specialitatea obstetrică-ginecologie, în România erau 8.558 de paturi, dintre care 37 în mediul rural, şi 2.795 de medici.
Ziua Siguranței Pacientului a fost marcată și de Antibiotice Iași, care a desfășurat o serie de acțiuni de informare a populației în scopul creșterii nivelului de conștientizare asupra beneficiilor legate de îngrijirea mamei în timpul sarcinii, la naștere și de îngrijirea noului-născut.
Respectâmd tematica acestui an, compania de medicamente a oferit proaspetelor mămici aflate la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, prin intermediul personalului medical, mai multe surprize, împreună cu o mostră de cremă protectoare pentru iritația de scutec.
O altă acțiune a companiei a constat în realizarea unei campanii de informare difuzată în mediul online, în care profesioniști din domeniul sănătății vorbesc despre riscurile asociate îngrijirii în sarcină, despre siguranța în îngrijirea noului-născut sau despre activitatea de farmacovigilență, parte a acestui proces amplu de siguranță.
„Farmacovigilența cuprinde totalitatea activităților de detectare, evaluare și prevenire a reacțiilor adverse la medicamente. Dincolo de o obligație legislativă, farmacovigilența reprezintă un angajament al companiilor farmaceutice de a respecta siguranța pacientului”, transmit reprezentanții Antibiotice Iași.