Profesorul Daniel David, rectorul UBB, reales președinte al Asociației Psihologilor din România

18 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Prof. dr. Daniel David

Rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. psiholog Daniel David, a fost reales, pentru încă patru ani, să conducă Asociația Psihologilor din România, din poziția de președinte.

Le mulțumesc colegilor mei psihologi pentru încredere și mă simt onorat să fiu reales ca președinte al Asociației Psihologilor din România (APR), organizația istorică a psihologilor din țară. Dacă în primul mandat ca președinte (2017-2021) am avut ca misiune restartarea APR și crearea de mecanisme funcționale pentru reconstrucție, aspecte care au dus la stabilizarea și consolidarea organizației, noul mandat (2021-2025) va fi focalizat, alături de ceilalți colegi din structurile de conducere ale APR, pe utilizarea acestor mecanisme (și a altora deja planificate) pentru dezvoltarea organizației”, a declarat prof. univ. dr. Daniel David.

 

Daniel David este este profesor „Aaron T. Beck”, specializat în psihologie clinică şi psihoterapie (ştiinţe cognitive clinice) la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), director fondator al Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, preşedinte al International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health, al Colegiului Psihologilor din România, filiala Cluj (2005-2012).

Este, de asemenea, profesor asociat (adjunct professor) şi la prestigioasa instituţie medicală Icahn School of  Medicine at Mount Sinai, New-York, SUA şi directorul programului de cercetare la Albert Ellis Institute, New York, USA, un institut de referinţă la nivel internaţional pentru cercetarea şi practica în psihoterapie şi sănătate mintală. De asemenea, a fost membru al Scientific Review Group în Social Sciences în European Science Foundation.

 

Din 2016, Daniel David este prorectorul UBB pentru cercetare, competitivitate-excelenţă şi publicaţii ştiinţifice şi directorul executiv al Institutului STAR-UBB, autor al monografiei „Psihologia poporului român” și a fost inclus în 2019 și 2020 între cei mai citați 2% oameni de știință ai lumii în toate domeniile științei (analize SCOPUS efectuate de Stanford-Elsevier), incluzând domeniul Psihologie și Științe Cognitive (Psychology & Cognitive Sciences).

În anul 2017 a fost ales preşedinte al Asociaţiei Psihologilor din România, iar sâmbătă, 13 noiembrie 2021, a fost reconfirmat în această funcție, pentru încă un mandat de patru ani. În anul 2008, la propunerea autorităţii naţionale pentru cercetare ştiinţifică,  a fost decorat pentru ştiinţă cu Ordinul Naţional pentru Merit în Grad de Cavaler.

Asociația Psihologilor din România (APR) este o organizație profesională a psihologilor cu rolul de „a stimula psihologia ca ştiinţă şi de a asigura legătura bidirecţională cu practica psihologică, în scopul evoluţiei ştiinţei psihologice şi profesiei de psiholog cu toate specializările sale”.

 

Într-un interviu acordat edupedu.ro, Daniel David explică de ce refuză o parte dintre părinți și profesori să testeze copiii de coronavirus cu testele de salivă și de ce ministerele Educației și Sănătății își aruncă de la unul la altul acest cartof fierbinte și întind povestea la nesfârșit. Profesorul David consideră că, în momentul actual, reticența oamenilor se datorează mai ales radicalizării, convingerii excesive a oamenilor că au găsit răspunsurile la problemele psihologice, emoționale cauzate de pandemie și pentru care autoritățile nu au oferit niciun fel de sprijin, niciun ghid. „Autoritățile nu înțeleg că nu poți duce acest demers într-o logică bio-medicală, ne trebuie un model bio-psiho-social prin care să se înțeleagă mecanismele psihologice”, a spus David, subliniind că nimeni de la Guvern nu a luat în serios acest aspect.

Daniel David spune că autoritățile au greșit când au abordat „o campanie care a amenințat liberul arbitru al oamenilor și atunci a apărut și reacția psihologică”, pentru că „mintea omului are nevoie de predictibilitate, nu de adevăr. Atunci când ajungi în faza de radicalizare, mai ales în zona teoriilor conspiraționiste, înseamnă că ai găsit niște sensuri și semnificații foarte puternice care dau sens vieții și ai o stare de mulțumire datorită acestora. A ataca acele sensuri și semnificații în orice formă înseamnă a ataca identitatea, esența și nivelul de fericire al omului și de aici apare atitudinea foarte agresivă. Oamenii nu caută adevăruri, caută sensuri și semnificații”.

(Interviul integral poate fi citit pe edupedu.ro)

 

 


Adaugati un comentariu


 

*