Donatorii fideli ai Buzăului, premiați la Consiliul Județean. Sângele lui Traian Decebal Laurențiu a salvat sute de vieți
De 38 de ani, cel mai fidel donator al Centrului de Transfuzii Buzău donează viață. 23 de buzoieni au primit diplome în semn de recunoaștere pentru contribuția pe care și-o aduc la salvarea unor semeni aflați în suferință.
Una dintre principalele cauze ale crizei de sânge cu care Centrul de Transfuzii Buzău se confruntă în ultimii ani, ca de altfel toate centrele din țară, este lipsa donatorilor fideli. Aceștia asigurau, constant, o cantitate de sânge, pe care centrul de recoltare, medicii din spitale și pacienții care aveau nevoie de transfuzie se putea baza.
Înainte de 1990 și câțiva ani după aceea, Centrul de Transfuzii Buzău avea un număr suficient de donatori fideli, însă aceștia au început să se împuțineze pe măsură ce au depășit vârsta până la care pot dona sânge sau mulți dintre donatori au început să plece să lucreze în străinătate. Între timp, acea „cultură a donatorului” care asigura picătura de viață pentru cei aflați în suferință a început să dispară, așa că locul celor ajunși la vârsta la care nu mai puteau dona nu a mai fost ocupat de donatori mai tineri.
An de an, numărul donatorilor fideli a continuat să scadă, iar în prezent, doar pe câțiva buzoieni se mai prezintă cu regularitate la donare. Acești buzoieni au fost omagiați astăzi la Consiliul Județean, în cadrul unei festivități organizate împreună cu Centrul de Transfuzii. Astfel, 23 de donatori fideli au fost răsplătiți cu aplauze, diplome de „recunoștină” pentru contribuția pe care și-o aduc cu regularitate la salvarea de vieți și un mic cadou oferit de autoritățile județului.
Cel mai vechi și mai fidel donator buzoian este Traian Decebal Laurențiu care, de 38 de ani, salvează vieți cu sângele său. A început să doneze sânge la 20 de ani, pe vremea când era în armată. De atunci donează cu regularitate și are „la activ” circa 600 de persoane aflate în suferință pe care le-a ajutat, la un moment dat. „Donez sânge din 1983. Prima dată am donat în Armată. Aveam 20 de ani. Acum am 58 de ani, iar timp de 38 de ani de donat sânge, de câte 5 ori pe an. Nu mai țin minte numărul de donări, dar vă pot spune că, după fiecare donare mă simt extrem de mulțumit. Niciodată nu am stat pe gânduri. Când știu că pot să ajut pe cineva, mi se umple inima de bucurie”, a spus Traian Decebal Laurențiu.
Având o grupă rară de sânge, A2 negativ, pentru el constituie o motivație în plus pentru a dona. Știe că că gestul lui este cu atât mai important pentru cei aflați în suferință, cu cât sângele de care au nevoie nu este ușor de găsit, iar speranța lor la viață depinde de găsirea unor donatori compatibili. Buzoianul este impresionat e fiecare poveste despre care aude atunci când donează, dar cel mai mul l-a marcat solicitarea de a dona sânge urgent, pentru salvarea unui nou născut. „M-a sunat de la Centru, mi-au spus că un copil de la Maternitate are nevoie de sânge din grupa mea și m-au întrebat dacă pot să mă prezint la Centru. N-am stat pe gânduri, a doua zi m-am prezentat și am donat. Cum să nu te impresioneze viața unui copil abia venit pe lume?” – își amintește Traian Decebal Laurențiu.
Astăzi, 23 de buzoieni care donează sânge cu regularitate, de mai bine de trei ani, au fost premiați de autoritățile județului și de conducerea Centrului de Transfuzii. Rând pe rând, fiecare dintre „eroii necunoscuți” salvatori de vieți a primit câte o „diplomă de recunoștință pentru contribuția nemijlocită adusă la salvarea de vieții semenilor” care să le amintească tuturor cât de importanți sunt ei pentru comunitate și câte un mic dar care să le facă Sărbătorile Crăciunului mai frumoase. Directorul Centrului de Transfuzii a subliniat că, deși numărul donatorilor fideli este mult mai mic decât ar fi necesar, cei 23 de buzoieni premiați astăzi reușesc să fie suport pentru mulți pacienți care au nevoie de sânge, explicând că „din sângele colectat la o donare se fac câte trei pungi de sânge. Gândiți-vă câți pacienți au salvat acești oameni! Ei sunt donatori fidelizați și donează din 3 în 3 luni, iar din sângele donat de dumnealor, noi putem să facem, prin procesare, 3 produse diferite. Fiecare punguliță de sânge pleacă către 3 pacienți diferiți, în funcție de patologie. Asta înseamnă 450 de pacienți care au primit sângele fiecăruia dintre acești oameni frumoși, care donează fidelizat la Centrul de Transfuzie Sanguină”, a spus Adriana Crăciun. Aceasta a subliniat că sângele care se donează este, de fapt, o cantitate de rezervă a organismului, care se reface prin reacția măduvei osoase și, în acest fel, donatorul beneficiază la rândul lui de scăderea cu aproximativ 30% a riscului de infarct miocardic sau de accident vascular cerebral.
Între cei care au nevoie constantă de sânge se află și patru buzoieni cu talasemie, care fac lunar transfuzii, la centrele de hematologie din București. „Am avut și avem în continuare în atenție patru copii care au între 7 și 20 de ani, care suferă de talasemie majoră și au nevoie de transfuzii lunare. În fiecare lună, ei au nevoie de sânge perfect compatibil, de aceea trebuie să fim foarte atenți în alegerea donatorului, pentru a îndeplini toate condițiile de compatibilitate. Părinții mă sună cu o săptămână sau două înainte de a ajunge la spitalul din București, unde are loc transfuzia, iar noi îi sunăm pe acești donatori și îi rugăm să vină să doneze. Este nevoie de grupa AB4, care este greu de găsit, pentru un copilaș de 7 ani, și de A2 pozitiv, O1 pozitiv, dar, indiferent cum ar fi, acești oameni vin și, cu ajutorul lor, reușim să le asigurăm acestor copii transfuzia lunară necesară. Ei s-au născut cu această boală, iar fără această transfuzie nu pot supraviețui, de aceea îi avem în atenție, în fiecare lună”, a explicat Adriana Crăciun, îndemnând cât mai mulți buzoieni, inidferent de grupa de sânge pe care o au, să vină la Centrul de Transfuzii, pentru a dona și a salva astfel viețile altor semeni.
La rândul său, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a îndemnat buzoienii să doneze sânge și s-a declarat „fericit că astăzi, împreună cu doamna director a Centrului de transfuzii Buzău am avut ocazia să ofer un mic dar celor mai fideli donatori de sânge din județul nostru. Este o onoare să vă întâlnesc și să vă pot felicita personal pentru gestul dumneavpastră!”, le-a spus președintele CJ donatorilor și le-a urat „Sărbători fericite, multă sănătate și un an nou mai bun, mai lipsit de griji. La mulți ani!”