Donare de sânge pentru Alexia, adolescenta pentru care medicii au făcut un miracol după accidentul de la Pașcani

19 decembrie 2022 | 0 comentarii |

Marți, 20 decembrie, angajații Consiliului Județean Buzău vor dona sânge pentru Alexia, una dintre victimele din autocarul răsturnat vineri noapte, la Pașcani. Adolescenta își pierduse ambele brațe în accident, dar medicii ieșeni i le-au salvat. Are nevoie însă de noi operații, de sânge și de o lungă perioadă de recuperare.

 

Alexia Tudose, o adolescentă de 15 ani, cu bucle aurii şi ochi albaştri, pasionată de muzică și dans, a trăit un adevărat coşmar. Vineri noapte, un autocar în care se aflau 35 de persoane, membri ai unui ansamblu folcloric, care se deplasau la un festival de sezon, s-a răsturnat în apropierea municipiului Paşcani. În urma accidentului a fost activat Planul Roșu de intervenție, iar 25 de victime, între care 12 minori, au ajuns la spital.

Printre adolescenţii răniţi grav s-au aflat Alexia, care și-a pierdut ambele brațe în urma impactului, a suferit un traumatism cranio-cerebral, plăgi contuze în partea dreaptă a feței și în regiunea fronto-temporală dreaptă, și Elena, și ea aflată în continuare în grija medicilor ieșeni.

A fost mobilizată o întreagă „armată” de medici şi asistente medicale. Echipa deîngeri de la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași a reușit să facă un „miracol”, i-au salvat brațele Alexiei.

 

În urma intervenției chirurgicale care a fost realizată de 10 medici coordonați de dr. Sidonia Susanu, Alexia va putea avea în continuare o viață normală, după o luptă contra-cronometru de 20 de ore în sala de operații și după numeroasele intervenții și recuperarea care vor urma. Echipa de medici care au operat-o pe Alexia a fost compusă din 5 chirurgi plasticieni, 3 anesteziști, 2 ortopezi, asistente, infirmiere, brancardieri.

Din fericire, intervenţia chirurgicală, până în acest moment, a fost un succes. S-a reuşit replantarea celor două membre. Unul era amputat, celălalt era devascularizat. Fetiţa este detubată, respiră singură. Sperăm să aibă o evoluţie bună. Va fi nevoie ulterior de intervenţii chirurgicale de reconstrucţie şi de acoperire a defectelor cutanate ale membrului superior drept. Noi suntem convinşi să intervenţiile ulterioare vor contribui la reluarea funcţionalităţii ambelor membre superioare în proporţie de 85%. Va avea nevoie de un program intens de recuperare de kinetoterapie şi fizioterapie. Faptul că s-a intervenit foarte repede şi s-a putut revasculariza foarte repede, cât şi vârsta foarte tânără a pacientei, ne încurajează să sperăm că evoluţia va fi foarte bună”, a declarat, după intervenție, medicul Sidonia Susanu, coordonator Compartiment Chirurgie Plastică şi Reconstructivă, Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași.

 

Alexia a primit o nouă șansă la viață, dar are nevoie în continuare de sânge, pentru intervențiile chirurgicale care urmează. Părinții ei și numeroși oameni care o cunosc au lansat apeluri pe rețelele de socializare, pentru donatori. O mobilizare fără precedent a avut loc, în această dimineață, la Centrul de Transfuzii Botoșani, pentru Alexia și Elena, cele două fete rănite în accidentul de autocar de sâmbătă noaptea.

Mulțumesc tuturor celor care merg să doneze sânge pentru Alexia Tudose. Așa cum le mulțumesc acelor îngeri pe care noi îi numim doctori, medici și nu am cuvinte pentru a mulțumi îndeajuns. Așa doresc să vă mulțumesc tuturor celor ce rup din timpul lor și acceptă să doneze picăturile de viață care curg prin venele lor pentru a da șansă la viață altora care au și ei nevoie de viață. Să știți că voi nu donați doar sânge, voi dați șansă la viață. Voi salvați vieți. Voi, prin gestul vostru, transmiteți viață. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți. Îmi doresc să vă întâlnesc pe fiecare în parte să vă îmbrățișez! Cei care doriți să îmi faceți această onoare, vă rog să îmi oferiți șansa. Doamne ajută!”, a transmis Florin Tudose, tatăl Alexiei.

 

Donare sange CJ Buzau (foto arhiva SB)

Consiliul Județean Buzău a răspuns apelului lansat de familia și prietenii Alexiei și a dedicat campania de donare de sânge organizată anual în preajma Sărbătorilor Crăciunului, Alexiei. Angajații din aparatul propriu al instituției contribuie astfel la salvarea vieții semenilor aflați în suferință.

„Campania de Donare de Sânge, anul acesta va fi dedicată Alexiei, fetița în vârstă de 15 ani din Botoșani care a suferit un groaznic accident de circulație. Din fericire, medicii din cadrul Spitalului «Sfânta Maria» din Iași au făcut un miracol, au reușit replantarea ambelor brațe. Suntem și vom rămâne implicați în tot ce înseamnă binele comunității noastre și îi încurajăm pe toți să îmbrățișeze cauza solidarității umane”, a declarat Petre-Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău.

Președintele CJ Buzău a făcut un apel și la buzoienii care doresc să se alăture campaniei de donare și i-a invitat să se prezinte marți, 20 decembrie, începând cu ora 9.30, la sediul Consiliului Județean Buzău – hol Sala Mare, pentru a dărui „o picătură de viață”.

 

În momentul accidentului, Alexia se afla în prima ei deplasare cu Ansamblul „Flori de măr din Curteşti, Botoşani, căruia i se alăturase de o lună şi jumătate. Stătea în primul rând în autocar, când izbitura cumplită i-a prins trupul ca într-o menghină şi i-a zdrobit braţele. Pentru medici a început o luptă contra cronometru pentru a o salva. S-a format un adevărat lanţ al binelui, de la locul tragediei care a avut loc în Paşcani, până în sala de operaţie de la Iaşi, unde brațele Alexiei au fost salvate de „îngerii” care au făcut „un miracol, o minune! Tot necazul care a fost s-a transformat într-o minune! Pentru acei medici… nu ştiu, ei nu sunt medici, sunt mai mult decât oameni. Sunt îngeri!”, așa cum i-a descris tatăl Alexiei, care le-a mulțumit medicilor.

Dr. Paul Nedelea, de la UPU-SMURD Iaşi, a spus că Alexia a fost prima extrasă la locul accidentului şi trimisă către spitalul Paşcani. Există kituri speciale pe fiecare maşină în care păstrăm membrele care au potenţial de reimplantare. În condiţii speciale, cu pungi de gheaţă speciale. Colegii care au fost imediat la faţa locului au reuşit să facă  nişte garouri la nivelul bonturilor de amputaţie, astfel încât pacienta să ajungă în viaţă. Medicul a explicat că în astfel de situații, rapiditatea cu care se intervine este esențială, iar toată mobilizarea care a urmat accidentului au făcut posibil ca brațele fetei să fie salvate.

 

Dr Sidonia Susanu (sursa: Spital Sf Maria)

Lupta Alexiei este însă departe de a se fi terminat, are nevoie de intervenții chirurgicale de reconstrucție și de sesiuni intense de recuperare de kinetoterapie și fizioterapie. Alexia rămâne internată la Secţia ATI pentru tratament suportiv, urmând să fie supusă unei noi intervenţii chirurgicale, au anunțat medicii, care au precizat că următoarea intervenţie chirurgicală are loc chiar luni, „pentru reevaluarea leziunilor. După trecerea fenomenelor inflamatorii acute, în 3-5 zile va mai urma reconstrucţia structurilor nervoase ale membrului superior stâng, după care, după încă 3-4 zile, acoperirea defectelor cutanate. Trebuie să precizăm că tratamentul acestui copil a început încă de la locul accidentului şi a continuat în Compartimentul de Primire Urgenţe a Spitalului Paşcani. Mulţumesc colegilor din Paşcani, medicului anestezist care s-a ocupat de acest copil şi care a făcut primele manevre de resuscitare şi tratament intensiv al copilului, care e o intervenţie de lungă durată. Acest lucru este extraordinar pentru că doar având un punct de pornire foarte bun se pot face tratamente de o asemenea amploare. Un lucru extraordinar de benefic pentru copil a fost faptul că a fost adusă extrem de repede în serviciul în care s-a efectuat şi intervenţia chirurgicală. Aceasta se datorează colegilor de la SMURD, în special dr. Graur, care a supravegheat copilul pe timpul transportului. Colegii din terapie intensivă au fost primii care au acordat terapia suportivă a pacientei”, a adăugat dr. Sidonia Susanu, de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*