Legatura nebanuita dintre caldura din locuinta si aspectul fizic

17 ianuarie 2015 | 0 comentarii |

Desi indispensabila pe timpul iernii, incalzirea centrala provoaca o serie modificari fizice ale locatarilor, dand mari batai de cap celor care tin foarte mult sa arate impecabil.

 

buze uscateDeseori, pe timpul iernii constatam o serie de schimbari, mai mici sau mai mari, in aspectul fizic,  pielea fiind mai uscata, tenul ceva mai ridat, buzele crapandu-se mai des, iar uneori apar mancarimi la nivelul ochilor. Majoritatea consideram aceste inconveniente drept „probleme de sezon”, insa in realitate, acestea sunt provocate de caldura din locuinte. Indispensabila in aceasta perioada, incalzirea centrala este sursa unei serii intregi de probleme legate de aspectul fizic, intrucat aceasta reduce nivelul de umiditate din aer.

Buzele crapate constituie una dintre cele mai intalnite probleme care apar in aceasta perioada. Pielea care le acopera nu beneficiaza de o hidratare corespunzatoare, naturala, iar diferentele de temperatura favorizeaza aparitia crapaturilor. Folosirea salivei pentru umezirea buzelor nu este o solutie, ba chiar este contraindicata, intrucat, din cauza sarurilor pe care le contine, saliva accelereaza procesul de uscare. Cea mai indicata metoda este folosirea unui unguent si evitarea ruperii pielii care a apucat sa se usuce.

 

picaturi de ochiTemperatura ridicata din locuinta si umiditatea scazuta datorata incalzirii centrale favorizeaza si aparitia ridurilor la nivelul tenului. Cu cat temperatura din casa va fi mai ridicata, cu atat pielea va fi mai uscata si isi va pierde elasticitatea, fapt ce favorizeaza aparitia ridurilor. In acest caz, pentru o piele bine hidratata, specialistii recomanda utilizarea mai frecventa a produselor de hidratare.

Aerul uscat poate provoca si aparitia unor mancarimi la nivelul ochilor, problema care da batai de cap in special persoanelor care poarta lentile de contact. In acest caz, oftalmologii spun ca este nevoie de utilizarea frecventa si atenta a picaturilor pentru ochi, pentu a-i mentine hidratati si curati. Este indicat sa nu se foloseasca decat picaturile recomandate.

 

par uscatSi aspectul parului este diferit iarna, chiar si in cazul persoanelor sanatoase, care urmeaza un proces regulat de ingrijire a podoabei capilare. Motivul este tot aerul uscat. Parul este alcatuit dintr-o substanta care absoarbe sau respinge umiditatea, in functie de atmosfera inconjuratoare, iar din acest punct de vedere, atmosfera dintr-o casa cu incalzire centrala este asemanatoare cu cea a unui desert, in ceea ce priveste efectele pe care le are aerul din interior asupra parului.

De aceea, in perioada iernii, cea mai buna solutie este utilizarea de produse de ingrijire a parului care contin uleiuri, pentru ca acestea vor actiona ca o bariera, mentinand umezeala in interiorul firului de par.

O idee buna este si folosirea unui aparat care sa corecteze nivelul umiditatii din aer, astfel incat sa previna uscarea acestuia din cauza utilizarii sistemelor de incalzire, evitand astfel problemele enumerate mai sus, dar si aerisirea cat mai frecventa poate fi o solutie, pentru ca lasand aerul de afara sa patrunda in camera, se corecteaza nivelul umiditatii.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*