A crescut îngrijorător numărul victimelor accidentelor montane

Bilanțul primului semestru al salvatorilor montani indică o creștere cu aproape 35% a numărului intervențiilor.

 

Viața turiștilor aflați în situații limită pe munte depinde, în mare măsură, de specialiștii din cadrul celor 42 de structuri județene sau locale ale serviciului Salvamont, reprezentat doar în 24 de județe.  Buzăul nu este inclus încă în această categorie, deși dispune de o zona montană destul de bine reprezentată, la fel ca și traseele turistice care o străbat.

Aflați la datorie indiferent de sezon și de condițiile meteo, salvamontiștii spun că, în prima jumătate a acestui an a crescut numărul incidentelor la care au fost solicitați să intervină, ca și numărul victimelor care au fost preluate apoi de serviciile de Ambulanță și de SMURD.

Astfel, datele celui mai recent bilanț al Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România şi Consiliului Serviciilor Publice Salvamont relevă că, de la începutul anului și până la data de 31 iunie, salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină la 5.080 de acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical. Numărul acestora este în creştere cu 34,4 % faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar în urma acestor acţiuni au fost salvate 5.471 de persoane. Intervențiile salvamontiștilor au avut loc atât în perioada de iarnă, cât și în cea de vară, zilnic fiind mobilizați între 350 și 600 de salvamontiști pentru a interveni atunci când este cazul. Aceștia au acționat din cele 120 de baze și posturi salvamont disponibile permanent sau sezonier în zonele montane unde există o afluență mare de turiști, mai precis în cele traversate de trasee turistice și zonele în care sunt amenajate pârtii pentru practicarea sporturilor de iarnă.

 

Dintre cele peste 5.000 de intervenții ale salvamontiștilor, 3.907 au avut loc în sezonul de iarnă, la acest capitol înregistrându-se o creștere cu 52,49% față de perioada similară din anul precedent. Cele mai multe dintre incidentele din sezonul de iarnă au avut loc pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, fiind înregistrate și 765 de accidente în afara domeniilor schiabile.

În prima parte a sezonului de vară, salvamontiștii au avut 1.173 de intervenții, în urma cărora au fost salvate 1.281 de victime, care au fost predate ulterior echipajelor de la Ambulanță sau SMURD, pentru a fi transportate la unități medicale. La acest capitol, salvamontiștii precizează că se înregistrează o creștere cu 82,59% a numărului de victime salvate,  față de primul semestru al anului trecut. Totodată, se înregistrează și o creștere cu 300% a numărului de victime pentru care a fost necesară intervenția aeronavelor SMURD, 33 de victime salvate de pe munte fiind preluate și transportate cu elicopterul.

 

Din păcate, din acest bilanț nu lipsesc situațiile în care salvatorii montani au intervenit pentru a recupera de pe munte trupurile unor turiști care și-au pierdut viața în urma unor accidente. Au fost 15 astfel de victime, ceea ce înseamnă o creștere cu 205,66% față de perioada similară a anului precedent.

De asemenea, salvamontiștii au primit, în primele șase luni, direct, sau prin redirecționate prin 112, 7.957 de apeluri telefonice, fie pentru solicitarea de ajutor, fie pentru informații despre situația din diferite zone montane.

Salvamontiștii spun că această creștere, cu aproape 35 de procente a numărului de intervenţii faţă de perioada similara a anul 2018, şi cu 68,1% faţă de primul semestru al anului 2017, se explică în special prin creșterea numărului de turişti ce ajung pe munte, acest lucru datorându-se revigorării turismului montan de vară, dar și apariţiei şi dezvoltării de noi activităţi montane precum cicloturism, mountainbike, enduro, rafting, canionyng, parapantă, schi de tură sau alergare montană. Totodată, apariţia şi dezvoltarea de noi domenii schiabile precum şi organizarea de competiţii sportive şi de agrement de alergare montană, schi, mountainbike, care devin din ce în ce mai populare şi reuşesc să adune sute, chiar mii de participanţi la start, este un alt factor care a contribuit la creșterea numărului de victime. Salvamontiștii încurajează practicarea acestor forme de mișcare și participarea la astfel de competiții, dar îndeamnă la mai multă atenție, purtarea unui echipament adecvat, respectarea traseelor marcate și o minimă pregătire și informare înainte de a ne aventura pe aceste trasee.

 


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*