A fost descoperit cel mai vechi genom al virusului HIV

5 iunie 2020 | 0 comentarii |

Acesta datează din 1966, cu 20 de ani mai devreme decât momentul la care virusul care provoacă SIDA a fost descoperit oficial.

 

Oficial, maladia SIDA, provocată de virusul HIV, a fost declarată ca boală de sine stătătoare spre sfârșitul anului 1981, iar virusul a HIV a fost descoperit doi ani mai târziu. Cu toate aceasta,  boala se manifesta deja de mai bine de două decenii, iar o dovadă în acest sens a fost descoperită recent în Congo. Un grup de cercetători au identificat un genom al virusului HIV pe o mostră de țesut uitată într-un laborator, care datează din anul 1966.

Cea mai veche dovadă a existenței virusului, înainte de a fi recunoscut oficial, data însă din 1976, fiind reprezentată de o probă de sânge recoltată tot într-un laborator în Congo.

Noua secvenţă genomică descoperită este relevantă pentru cercetători, întrucât contribuie la identificarea mutaţiilor genetice suferite de acest virus. La rândul lor, aceste mutaţii îi ajută pe oamenii de știință să urmărească modul în care s-a răspândit virusul HIV şi când a început acesta să infecteze oamenii. Există şi fragmente virale HIV mai vechi – unul din 1959 şi un altul din 1960, provenind tot din Congo, însă acestea sunt incomplete şi nu pot oferi informaţii despre mutaţiile suferite de virus de-a lungul timpului. Aceste două fragmente fac parte şi din subtipuri diferite de HIV, ceea ce demonstrează că virusul circula în rândul oamenilor încă dinainte de anii ‘50.

 

Pornind de la secvenţierea genetică a mostrelor de virus, oamenii de ştiinţă sunt de părere că HIV a început să infecteze oameni din regiunea Africii Centrale la începutul anilor 1900, trecând la oameni de la cimpanzei. Există mai multe tulpini de HIV, însă subgrupul responsabil pentru 95% din cazurile de îmbolnăviri de SIDA la nivel mondial este HIV-1 grup M.

Studiile arată că există o perioadă de cel puţin 80 de ani din momentul în care virusul HIV a început să se transmită la oameni şi până la descoperirea sa, iar o mare parte din dinamica mutaţiilor suferite de acest virus la începutul manifestării lui, rămâne necunoscută. Modelele matematice ale ratei de mutaţii ale virusului oferă indicii cu privire la momentul în care ar fi început transmiterea HIV de la om la om, care apoi s-a transformat într-o pandemie.

Cercetările efectuate până în prezent nu au putut stabili însă când şi de ce subgrupul HIV-1 grup M a devenit atât de prolific, reuşind să infecteze atât de mulţi oameni la nivel global. Din acest motiv, descoperirea unei tulpini vechi virale este extrem de importantă pentru a stabili modul în care respectiva familie de virusuri a evoluat de-a lungul timpului.

 


Categorii: Actual, Stiintific, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*