Academia de Științe Medicale se alătură eforturilor de promovare a vaccinării anti-Covid
Organizația pune la dispoziția autorităților, cadrelor medicale și a populației expertiza de specialitatea membrilor săi.
Academia de Științe Medicale a anunțat că susține campania de vaccinare anti-Covid și că se va implica activ în promovarea acesteia, punând totodată la dispoziție expertiza de specialitate a membrilor săi. Într-un comunicat pe această temă se arată faptul că, la un an de la izbucnirea pandemiei, evoluția acesteia este tot mai îngrijorătoare, existând perspectiva intensificării răspândiri bolii, din cauza apariției unor tulpini mult mai contagioase ale coronavirusului. Din păcate, măsurile aplicate pentru limitarea efectelor pandemiei, deși au afectat în mare măsură viața locuitorilor de pe întreaga planetă, nu au influenţat semnificativ evoluţia acesteia. În prezent s-a ajuns la peste 90 de milioane de cazuri diagnosticate în întreaga lume, însă în realitate numărul de cazuri este de cel puţin 5 ori mai mare, după cum afirmă specialiștii, iar aproape două milioane din cei infectați au decedat.
„În prezent nu dispunem de un tratament etiologic eficient, iar COVID-19 poate evolua sever, inclusiv spre deces, la orice persoană, indiferent de vârstă sau starea de sănătate anterioară. Singura modalitate prin care se poate scurta durata pandemiei este vaccinarea a cel puţin 60-70% din populaţia planetei într-un timp cât mai scurt”, se mai arată în comunicatul Academiei de Științe Medicale.
Specialiștii mai precizează că teoria imunizării naturale a populaţiei prin trecerea prin boală a fost infirmată de evoluţia pandemiei şi experienţa ţărilor care au aplicat-o, astfel că aceasta nu poate fi acceptată datorită preţului foarte mare tradus în pierderi de vieţi omenești. Cea mai eficientă variantă de imunizare în masă este vaccinarea, fapt dovedit și în cazul altor boli care chiar au fost eradicate datorită vaccinurilor.
„Mai multe vaccinuri SARS CoV-2 au fost deja aprobate şi s-a început administrarea lor. Vaccinurile sunt eficiente şi sigure aşa cum au arătat testele de laborator, studiile clinice, dar şi milioanele de administrări efectuate până în prezent în lume, inclusiv în România” mai spun specialiștii.
Aceștia reamintesc faptul că prin vaccinare a fost eradicată variola, iar alte boli infecţioase, precum poliomielita şi difteria, sunt acum în curs de eradicare. „Datele ştiinţifice existente în prezent, certifică siguranţa şi eficacitatea vaccinului anti COVID-19 iar experienţa de peste 200 de ani a utilizării vaccinurilor a demonstrat că vaccinarea este modalitatea principală sau singura modalitate de combatere a unei pandemii şi revenirea la o viaţă normală” se arată în comunicatul Consiliului Ştiinţific al Academiei de Ştiinţe Medicale.
Membrii academiei și-au declarat public disponibilitatea de a-și pune la dispoziția instituțiilor, cadrelor medicale și populației expertiza de specialitate, în cadrul campanie de vaccinare împotriva Covid-19. Pentru început, o serie de informații avizate au fost postate pe site-ul oficial al Academiei de Științe Medicale, putând fi consultate de oricine dorește să se documenteze din surse sigure asupra vaccinurilor și a campaniei de vaccinare.