Accesul în universități s-ar putea face doar pe baza certificatului digital

11 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Reprezentanții instituțiilor de învățământ superior au căzut de acord asupra acestui subiect și au solicitat autorităților modificarea cadrului legislativ în acest sens.

 

Universitatea Transilvania din Brașov a găzduit, în acest week-end, o nouă ședință de lucru a Consiliului Național al Rectorilor, după o săptămână de la debutul noului an universitar. Alături de reprezentanții universităților din țară, la eveniment a participat și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, precum și reprezentanți ai altor organisme și instituții implicate în învățământul superior.

Pe agenda întâlnirii au fost incluse mai multe subiecte ce au fost discutate în perioada 8-10 octombrie, iar la final, Consiliul Naţional al Rectorilor a adoptat o serie de măsuri, având ca scop creșterea performanței și competitivității în învățământul superior.

O primă măsură este solicitarea adresată Guvernului și Parlamentului, privind modificarea cadrului legislativ, astfel încât accesul în spațiile universitare să se facă doar pe baza certificatului verde digital. Astfel, rectorii au fost de acord în unanimitate că o astfel de măsură este necesară pentru ca noul an universitar să se desfășoară în condiții normale, impulsionând totodată vaccinarea în rândul studenților și al cadrelor universitare.

 

Prin urmare, după ce o astfel de măsură legislativă va fi adoptată, în spațiile universitare vor putea avea acces doar cei care fac dovada că sunt vaccinați împotriva Covid-19, că au trecut recent prin boală sau că au fost testați negativ (pe cheltuiala proprie). Excepție de la obligativitatea prezentării certificatului digital vor face doar persoanele care suferă de afecțiuni în cazul cărora vaccinarea este contraindicată. Pentru celelalte persoane, cea mai eficientă soluție ar urma să fie vaccinarea, în caz contrar fiind nevoite să plătească periodic pentru a-și face testul care să ateste că nu sunt infectate cu SARS-Cov-2.

Totodată, Consiliul Național al Rectorilor a solicitat implicarea organizațiilor studențești din centrele universitare pentru a actualiza periodic situația studenților vaccinați. Este de așteptat ca numărul acestora să crească în perioada următoare, în condițiile în care Parlamentul și Guvernul vor adopta măsurile legislative care să condiționeze accesul în universități de prezentarea certificatului digital.

 

La finalul reuniunii de la Brașov au fost adoptate și alte măsuri, care nu au legătură cu pandemia, dar sunt menită să asigure performanța și competitivitatea în mediul universitar.

Astfel, rectorii solicită ARACIS să finalizeze, până la 31 decembrie 2021, evaluarea tuturor instituțiilor organizatoare de studii universitare de doctorat care au depus dosarele de evaluare, inclusiv prin suplimentarea listei membrilor echipelor de evaluare. Totodată, s-a cerut autorităților să suplimenteze finanțarea universităților, ținând cont de creșterea salariului minim începând de anul viitor și de scumpirea utilităților, precum și să suplimenteze finanțarea pentru susținerea activităților de cercetare derulate de universități.

În acest sens, Consiliul Național al Rectorilor propune și constituirea unui grup de lucru care să actualizeze metodologia de finanţare a cercetării ştiinţifice universitare în instituţiile de învăţământ superior de stat, dar și transparentizarea tuturor datelor raportate de universităţi pe baza cărora se face finanţarea acestora.

 


Adaugati un comentariu


 

*