Acoperirea vaccinală a scăzut îngrijorător. Ministerul Sănătății vrea să ofere acces la vaccinuri compensate și adulților

24 aprilie 2023 | 0 comentarii |

Totodată, medicii de familie vor putea intra în posesia vaccinurilor mai ușor, nu vor mai fi nevoiți să le care cu sacoșa de la DSP-uri, ci le vor primi direct la cabinet.

 

În România, pandemia a accentuat o tendință de scădere a ratei de acoperire vaccinală vizibilă de circa un deceniu, a delarat Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății, care a prezentat, luni, ultimele date oficiale în privința ratelor de acoperire vaccinală în România.

În ultimii peste zece ani, în mod constant, acoperirea vaccinală scade. Singurul vaccin la care rămâne întrucâtva asemănătoare este vaccinul care se administrează în maternitate, BCG-ul. După care, dacă ne uităm la hepatiticul B, are o tendinţă vădit descrescătoare. La DTP – difterie, tetanos şi tusă convulsivă -, de asemenea, descrescătoare. La Polio – descrescătoare. La ROR doza I, la 12 luni – este din nou descrescătoare”, a declarat Adriana Pistol, într-o conferință de presă.

Astfel, la vaccinul BCG1, acoperirea vaccinală a fost de peste 95% în 2022, în creştere uşoară faţă de 2021, iar pentru HEP B3, DTP 4, IPV 4, ROR 1, Hib 4 acoperirea a fost de aproximativ 85%, în scădere cu 2-3 puncte procentuale față de anul anterior.

 

Ministrul Sănătății intenționează, de asemenea, să compenseze și vaccinurile pentru adulți, în special pentru pacienții cronici, persoanele vârstnice şi cele care necesită anumite categorii de vaccinuri în mod special, măsură care s-ar putea implementa începând din 2024, a mai anunțat Adriana Pistol.

Punctul de vedere al ECDC şi al nostru, ca minister al Sănătăţii, este că vaccinarea trebuie să se petreacă de-a lungul întregii vieţi. Acest lucru este extrem de important şi noi, adulţii, avem vaccinuri care ne pot salva de anumite boli, mai ales cele care pot să ducă la forme severe şi uneori chiar la decese. Este bine să ne reluăm anumite categorii de vaccinuri în viaţa noastră de adult”, a precizat secretarul de stat, care a explicat că la Ministerul Sănătății se elaborează deja lista de vaccinuri care se referă nu numai la cele ale copilăriei, dar şi pentru adulţi, listă care urmează să fie inclusă în produsele medicamentoase compensate, în diferite grade.

 

Pentru a simplifica procedura, vaccinurile vor fi introduse, la propunerea Comitetului Național de Vaccinologie, pe lista medicamentelor compensate. În câteva luni, până în semestrul doi al anului acesta, va fi pusă în practică această compensare a unor produse vaccinale. O metodologie de includere în listă urmează să fie aprobată prin ordin al ministrului Sănătății și nu prin procedura de evaluare a tehnologiilor medicale (HTA) de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), a completat secretarul de stat.

Avem în plan ca până la, să zicem, jumătatea acestui an, toate aceste produse vaccinale să fie livrate la cabinetul fiecărui medic vaccinator, aceştia nemaitrebuind să se deplaseze la sediul direcţiilor de sănătate publică să ridice vaccinurile. Acest lucru se va face cu asigurarea tuturor condiţiilor necesare siguranţei vaccinurilor din punct de vedere al temperaturilor de păstrare, transport şi stocare pe parcursul transportului”, a mai spus Adriana Pistol, care a menționat că în acest moment nu sunt probleme cu stocurile de vaccinuri, iar direcţiile de sănătate publică au posibilitatea să vadă în ce zone acoperirea vaccinală este suboptimală şi le revine responsabilitatea organizării de campanii suplimentare de vaccinare.

 

De asemenea, Ministerul Sănătăţii vizează dezvoltarea de centre comunitare în zonele unde nu există asistenţă medicală şi acestea vor oferi servicii de vaccinare

Este bine să facem vaccinurile atunci când ele sunt recomandate, la vârstele când sunt recomandate, în perioadele anului când sunt recomandate, dacă ne referim la vaccinurile sezoniere. Nu în ultimul rând, comunicarea contează şi, aici, ce vrem să subliniem sunt discuţiile între medic şi pacient, discuţii care trebuie să fie libere, trebuie să facă obiectul de activitate al tuturor medicilor. Această discuţie dintre medic şi pacient va creşte cu certitudine motivaţia tuturor de a se vaccina. Vor înţelege care sunt beneficiile acestei activităţi”, a afirmat Adriana Pistol.

Conform celui mai recent raport al Comisiei Europene privind situația încrederii în vaccinuri în Statele Membre UE, încrederea românilor în vaccinuri a înregistrat o evoluție favorabilă în 2022, comparativ cu 2020, iar încrederea populației din țara noastră în siguranța vaccinului HPV a avut una dintre cele mai mari creșteri la nivelul UE.

În fiecare an, în ultima săptămână a lunii aprilie, este marcată Săptămâna europeană a vaccinării. Anul acesta, înainte de toate, trebuie „să promovăm acţiunea şi ideea de vaccinare, având ca obiectiv recuperarea tuturor dozelor restante la vaccinare, pentru că fiecare doză de vaccin contează. Acesta este sloganul pe care îl utilizăm în acest an”, a subliniat secretarul de stat.

 


Adaugati un comentariu


 

*