ADMITERE MEDICINĂ 2022: Peste 2200 de candidați la UMF „Gr. T. Popa” Iași
Cea mai mare concurență, de 3,93 candidați/loc bugetat se înregistrează la Facultatea de Asistență Medicală Generală, iar cea mai mică, la Farmacie, unde sunt locuri mai multe decât candidați.
Peste 2.200 de candidaţi s-au înscris pentru examenul de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, concurenţa fiind similară cu cea din anul trecut, când au fost înscrişi 2.226 candidaţi, trannsmite universitatea, printr-un comunicat.
Pentru anul universitar 2022-2023, la Facultatea de Medicină sunt 1.166 candidaţi pe 325 de locuri bugetate (concurenţă 3,59/loc). Cea mai mare concurență se înregistrează la Asistenţă Medicală Generală unde s-au înscris 275 de candidați pe 70 de locuri (concurenţa de 3.93/loc bugetat), iar la Nutriţie şi Dietetică sunt 46 de candidați pe 14 locuri (concurenţă de 3,29/loc bugetat).
La Medicină Dentară s-au înscris 344 de tineripe cele 103 locuri scoase la concurs (concurenţă de 3.34/loc bugetat), în timp ce la Asistenţă de Profilaxie Stomatologică s-au înscris doar 3 candidați pe 12 locuri astfel că nu se poate vorbi despre concurență (0,25/loc bugetat), iar la Tehnică Dentară sunt 64 de candidați înscriși pe 37 de locuri (concurenţă de 1,73 /loc bugetat).
La Farmacie, mai puțin de jumătate din locuri sunt dorite, doar 31 de candidați înscriindu-se la examen pentru cele 68 de locuri bugetate (concurenţă de 0,40/loc bugetat), în timp ce la Cosmetică medicală şi tehnologia produsului cosmetic sunt 38 de candidați pe 25 de locuri (concurenţă de 1,52), la Bioinginerie – 119 candidați pe 78 de locuri (concurenţă de 1,53/loc bugetat), iar la Balneofiziokinetoterapie şi recuperare – 121 de candidați pe 79 de locuri (concurenţă de 1,53/loc bugetat).
Potrivit Metodologiei proprii aprobate de Senatul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași începând cu anul universitar 2022/2023 s-a scos din calculul notei de admitere media de la bacalaureat, care reprezenta 10%, astfel că, din acest an, admiterea pentru toate cele 10 specializări se va face doar pe baza rezultatelor obţinute în urma susținerii probei scrise tip grilă, care se va susține pe data de 24 iulie.
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, prof. dr. Viorel Scripcariu, consideră că „Tabloul înscrierilor ne arată interesul constant al tinerilor pentru specializările medicină şi medicină dentară, unde avem concurenţa cea mai mare, dar şi pentru celelalte specializări”.
Profesorul Scripcariu subliniază însă că „noutatea în acest an este specializarea Cosmetică Medicală şi Tehnologia Produsului Cosmetic, în cadrul Facultăţii de Farmacie, pentru care am scos la concurs 25 de locuri bugetate şi 25 de locuri cu taxă. Din păcate, se menţine trendul descrescător îngrijorător la specializarea Farmacie, o situaţie pe care o întâlnim şi la celelalte universităţi de medicină şi farmacie tradiţionale din ţară şi care nu are legătură cu calitatea actului didactic”, afirmă rectorul UMF „Gr. T. Popa”, citat în comunicatul remis presei.
Concursul se va desfăşura cu prezență fizică, iar repartiţia pe săli a candidaţilor poate fi consultată pe site-ul Universității, AICI.