ADMITERE MEDICINĂ 2022: 97 de locuri pentru viitorii medici militari

8 iulie 2022 | 0 comentarii |

Candidații la Medicină Militară vor susține examenul la UMF „Carol Davila” din București și la UMFST Târgu Mureș, odată cu candidații civili și în aceleași condiții, dar vor concura pe locurile alocate de Institutul Medico-Militar.  

 

Înscrierile la facultățile de Medicină sunt în linie dreaptă, iar concurența se anunță destul de mare anul acesta, la toate universitățile acreditate din țară. Odată cu examenul pe care-l vor susține candidații, pe 24 iulie, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) din București și Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” (UMFST) din Târgu Mureș vor susține examenul de admitere și candidații care se înscriu pe cele 97 de locuri scoase la concurs pentru anul 2022/2023 de Institutul Medico-Militar, singura instituţie de învăţământ superior din ţară care asigură formarea medicilor militari pe filieră directă, pentru întregul sistem naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din România.

Astfel, la UMFCD, tinerii care își doresc o carieră în Medicina Militară au la dispoziție 67 de locuri (pentru domeniile Medicină generală, Medicină dentară și Farmacie), iar la UMFST sunt disponibile doar 30 de locuri, toate pentru Medicină generală.

 

Candidații care se vor pregăti în cadrul UMF „Carol Davila”, în cadrul prin Secției de Pregătire Medico-Militară, vor concura pe 53 de locuri disponibile pentru domeniul Medicină generală, din care 46 de locuri sunt pentru structurile MApN  (unul pentru SPP) și 7 pentru structurile MAI.

Pentru domeniul Medicină dentară, la admiterea din aceast an sunt 7 locuri, iar la Farmacie tot 7 locuri – toate cele 14 locuri fiind destinate candidaților care doresc să profeseze în cadrul Ministerului Apărării.

Până la ora redactării articolului, la București erau 78 de candidați înscriși pe cele 67 de locuri alocate Medicinei Militare, iar 11 dintre dosarele de înscriere fuseseră deja validate. Înscrierile se vor mai putea efectua până pe 14 iulie, iar în ziua de 15 iulie se va finaliza validarea tuturor candidaților și se vor afișa rezultatele cu candidații admiști, astfel încât se va ști câți concurenți vor intra în examen și care va fi concurența de anul acesta (anul trecut au rămas locuri neocupate la Farmacie, chiar de la înscriere).

 

Potrivit informării transmise de Institutului Medico-Militar, viitorii medici, medici dentiști și farmaciști militari vor susține examenul de admitere odată cu candidații civili, adicăpe 24 iulie, iar concurenții care se vor înscrie la cele două universități acreditate pentru Medicină Militară vor avea la dispoziție 150 minute (două ore şi jumătate) pentru proba scrisă. Concursul la Medicină generală şi Medicină dentară include două discipline (Biologie obligatoriu şi la alegere Fizică sau Chimie), și constaă în rezolvarea unei grile cu 100 întrebări, din care 60 din Biologie. La specialitatea Farmacie sunt incluse tot două discipline: obligatoriu Chimie organică şi la alegere Biologie vegetală sau Anatomia şi Fiziologia omului, iar grila cuprinde tot 100 de întrebări, din care 60 din disciplina obligatorie.

Curajul, patriotismul şi profesionalismul sunt principiile de bază după care se ghidează zilnic un medic militar pregătit pentru situații de criză, pentru a lua decizii optime în condiții neobișnuite, nevoit adeseori să improvizeze pentru a salva viața celor care aleg să pună binele patriei mai presus de binele personal”, li se transmite celor care-și doresc să îmbrățișeze cariera de medic militar.

 

Anul 1884 este considerat în mod tradiţional momentul întemeierii medicinei militare în România. De atunci şi până în prezent, Medicina militară şi-a schimbat de mai multe ori denumirea. În anul 1987, regimul comunist a deființat Medicina militară, optând pentru soluția filierei indirecte, întrerupându-se astfel o lungă tradiție, de peste un veac, în care România a fost angrenată în cele mai mari conflicte militare din existenţa sa.

În 1990 s-a reînfiinţat Institutul Medico-Militar (IMM) din București și s-au reluat cursurile de formare în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, iar Secţia de Pregătire Medico-Militară de la Târgu Mureş s-a înființat, prin H.G. 585 din 21.05.1990, apărută în Monitorul Oficial nr. 235, din 23.09.1992. 

De atunci, în fiecare an, cele două instituții academice pregătesc medicii militari care asigură serviciile medicale în structurile Apărării și Ordinii Publice.

 

Sursă foto: Institutul Medico-Militar/Facebook

 


Adaugati un comentariu


 

*