Alertă INSP: Virusul West Nile face din nou victime în România

16 august 2023 | 0 comentarii |

Neuroinfecția West Nile, transmisă prin înțepătura de țânțari, este deja o infecție locală în România, atrage atenția INSP, care confirmă șase cazuri de îmbolnăvire din care, din păcate, un pacient a decedat.

 

Temperaturile ridicate și valurile de căldură ce urmează ploilor abundente favorizează apariția anumitor boli, între care și neuroinfecția West Nile, o boală infecțioasă ce se transmite prin înțepătura de țânțar, transmite Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), printr-un comunicat. Specialiștii instituției atrag atenția că infecția cu virusul West Nile, transmis de țânțari, este prezentă în România și a făcut deja șase victime, cinci bărbați și o femeie, cu vârste între 50 și 79 de ani. Cazurile de îmbolnăvire au fost raportate în București – 2, alte 2 în județul Ilfov și câte unul în Dolj și Satu Mare. Din păcate, pacientul din Satu Mare a decedat.

Infecția cu virusul West Nile evoluează asemenea unei boli virale acute, cu febră, frisoane, dureri musculare și o stare de disconfort general, iar cele mai vulnerabile categorii sunt persoanele vârstnice, pacienții cu afecțiuni cronice, cei cu afecțiuni oncologice și persoanele transplante.

 

Dr Carmen Scantei

Deși numărul de îmbolnăviri raportate anul acesta nu este unul alarmant, pentru ca populația să fie protejată împotriva infectării cu virusul West Nile, INSP recomandă ca oamenii să evite expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, să utilizeze substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor, să utilizeze substanțe insecticide în locuință /în jurul locuinței, să împiedice pătrunderea țânțarilor în casă (plase de protecție la ferestre), să asigure desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei, să îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menajer.

Aproximativ 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care sunt identificate anumite semne şi simptome specifice, este indicată prezentarea la cel mai apropiat cabinet medical, fie că persoana este sau nu asigurată la sistemul public sănătate. În cazurile severe, complicate, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecțiuni cronice cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică, pot apărea şi alte simptome, cum ar fi rigiditatea gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară”, explică epidemiologul șef al DSP Buzău, dr. Carmen Scântei.

 

Persoanele în vârstă și cu boli cronice sunt cele mai vulnerabile în fața acestui virus. În multe situații, cei infectați nu prezintă simptome, dar sunt și cazuri în care apar dureri de cap, vărsături, dezorientare temporo-spațială, febră mare sau dureri musculare.

Uneori, pacienții ajung să facă meningo-encefalită și stau internați la terapie intensivă, atrag atenția specialiștii INSP, care vin cu o serie de recomandări care ajută populația să se protejeze împotriva infectării cu virusul West Nile.

În cazul acestor pacienți, tratamentul este doar simptomatic și patogenic, de susținere a funcțiilor vitale și de tratarea a manifestărilor clinice de boală, dar tratament direct împotriva virusului nu există”, spun medicii infecționiști, care atrag atenția că 1% dintre persoanele infectate cu virusul West Nile prezintă manifestări serioase, cu morbiditate și mortalitate crescute la vârste de peste 50 de ani.

În absența unui vaccin, singura modalitate de a preveni infecția constă în a reduce expunerea la virus, adică la țânțari.

 

Pe lângă pacienții cu West Nile, în spitale ajung și persoane infectate cu malarie, febră denghe sau ZIKA – adică boli considerate de import. Sunt oameni care au călătorit în străinătate și care s-au infectat acolo.

Conform ultimei raportări a Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, de la începutul sezonului s-au înregistrat 90 de cazuri cu infecție cu West Nile, cele mai multe în Italia. Urmează Grecia, România, Franța și Ungaria. Șase dintre acești bolnavi și-au pierdut viața.

În afara Uniunii, specialiștii vorbesc și de 9 cazuri de West Nile înregistrate în Serbia.

 


Adaugati un comentariu


 

*