Fumatul „otrăvește” oamenii și planeta! – atrag atenția medicii, de Ziua Națională fără Tutun

17 noiembrie 2022 | 0 comentarii |

Evenimentul constituie un nou prilej pentru medici și specialistii Agenției Naționale Antidrog de a atrage atenția asupra efectelor nocive și riscurilor generate de acest viciu, care îi afectează și pe nefumători, fiind în același timp un poluator important al planetei.

 

În a treia zi de joi a lunii noiembrie a fiecărui an, ca urmare a unei inițiative a Agenției Naționale Antidrog (ANA), este celebrată, în România, „Ziua naţională fără tutun”. Evenimentu are ca scop informarea și conştientizarea populației şi a decidenţilor politici asupra efectelor negative pe care le are fumatul și a poverii sociale (boli/ dizabilități/decese premature), dar și a poluării generată de consumul de tutun.

Anul acesta, de Ziua Națională fără Tutun, specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) și cei ai Agenției Antidrog, atrag atenția, împreună cu medicii, asupra riscurilor asociate fumatului asupra sănătății organismului, la nivel individual, dar și la nivel social, prin amprenta negativă pe care industria tutunului o are asupra mediului înconjurător.

Campania din acest an, care se desfășoară pe parcursul întregii luni noiembrie, este un apel la conștientizarea pericolului pe care tutunul îl reprezintă pentru om și pentru mediul înconjurător. Prin sloganul „Renunțati la fumat pentru sănătatea voastră și a planetei!, fumătorii sunt îndemnați să renunțe la fumat, pentru sănătatea lor, a celor din jur și a planetei, producția și consumul de tutun contribuind la încălzirea globală, prin eliberarea, anual, a aproximativ 80 de milioane de tone de dioxid de carbon (CO2) în mediul înconjurător, ceea ce înseamnă echivalentul conducerii a 17 milioane de mașini pe benzină, în fiecare an.

 

Conform statisticilor INSP, România s-a clasat pe locul trei în ceea ce priveşte producţia de ţigări din UE, în anul 2017, iar în țara noastră se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de țigări, iar aproximativ 85% dintre pacienții cu cancer bronhopulmonar sunt fumători.

Peste 30,7% (5,63 de milioane) dintre adulții cu vârsta de peste 15 ani (40,4% bărbați și 21,7% femei) consumă curent o formă de tutun (fumat, tutun fără fum și produse cu tutun încălzit), deși 89% dintre fumătorii din țara noastră susțin că și-ar dori să reducă numărul țigărilor sau să renunțe complet la fumat.

Specialiştii Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” pledează pentru adoptarea de urgenţă a unor politici integrate care să ducă la scăderea numărului de tineri expuşi la consumul de tutun şi ţigări electronice și recomandă renunţarea la fumat prin educaţie terapeutică – explicarea dependenţei de tutun, a consecinţelor asupra sănătăţii, a beneficiilor renunţării la fumat şi a mecanismului de acţiune a terapiei specifice; terapie cognitiv-comportamentală; identificarea factorilor comportamentali specifici; creşterea motivaţiei şi reducerea temerilor; farmacoterapie.

 

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) atrage atenția că, potrivit rezultatelor ultimului studiu prorpiu realizat în rândul populaţiei generale (General Population Survey), la nivel naţional, fumatul ţigaretelor cu tutun înregistrează cel de-al doilea nivel al prevalenţei consumului de droguri în populaţia României, după alcool.

Media vârstei de debut este de 18,6 ani. Analiza vârstei medii de debut în consumul produselor din tutun indică faptul că aproape trei sferturi (71,1%) dintre respondenți au declarat că au fumat pentru prima dată înainte de a împlini vârsta de 20 ani, pentru 12,4% apariţia acestui comportament întâmplându-se înainte de împlinirea vârstei de 14 ani (12,4%)”, transmite ANA, printr-un  comunicat.

Potrivit aceluiași studiu, diferenţierea pe gen reliefează deosebiri în ceea ce priveşte comportamentul faţă de consumul experimental de tutun: 67,2% prevalenţa consumului în rândul populaţiei masculine, faţă de 49,4% în rândul celei feminine.

 

Pentru a proba necesitatea și disponibilitatea de a primi ajutor specializat, cei care au fumat cel puţin o dată în viaţă au fost întrebaţi dacă au vorbit vreodată cu un cadru medical despre fumat şi despre consecinţele acestuia. Datele arată că 87,6% dintre aceştia au menţionat că nu au avut un astfel de dialog. Analiza răspunsurilor la această întrebare, în funcţie de mediul de rezidenţă al subiecţilor, arată, de asemenea, o pondere mai mică pentru respondenţii din zona rurală (8,9% faţă 13,9%) de a solicita unui cadru medical informaţii referitoare la fumat și consecinţele asociate acestui comportament.

De Ziua Națională fără Tutun, cele 47 de centre de prevenire, evaluare și consiliere antidrog din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog desfășoară, la nivel national, activități de informare, educare și conștientizare cu privire la riscurile de sănătate asociate fumatului, atât în rândul elevilor, cât şi al comunităţilor locale.

 

Prof Dr Florin Mihaltan

La nivel mondial, fumatul produce în prezent peste 7 milioane de victime anual, dintre care peste 5 milioane sunt fumători și foști fumători, iar restul sunt nefumători expuși fumatului pasiv. În plus, până la 25% dintre fermierii cultivatori de tutun sunt afectați de boala tutunului verde (intoxicație cu nicotină), o boală cauzată de nicotina absorbită prin piele la manipularea frunzelor de tutun.

Prof. dr. Florin Mihălțan, preşedinte al Reţelei Europene pentru Prevenirea Fumatului şi Consumului de Tutun, subliniază că „suntem la a douăzecea aniversare a Zilei Naţionale fără Fumat, o iniţiativă care merită încurajată şi menţinută, deoarece în România, la ora actuală, există nu doar un asediu din partea industriei tutunului legat de ţigara convenţională, dar şi o ofertă nouă de produse alternative aşa-zise sigure, care reprezintă o nouă provocare pentru sistemul sanitar. Având în vedere sloganul lansat de OMS de Ziua Internaţională Antifumat, considerăm că este important să reiterăm şi la nivel naţional impactul asupra sănătăţii populaţiei României a consecinţelor induse atât de ţigările convenţionale, cât şi al produselor noi: ţigara electronică şi tutun încălzit. Tinerii noştri trebuie să ştie că, atunci când aleg ţigara electronică şi se gândesc că astfel nu fumează, nu aleg un risc scăzut, ci unul necunoscut”.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*