Alte 26 de medicamente „pe cale de dispariție”, la început de an

1 februarie 2019 | 0 comentarii |

Producătorii internaționali de medicamente din România avertizează că 26 de medicamente au fost notificate deja pentru discontinuitate, în primele două săptămâni din luna ianuarie.

 

Producătorii de medicamente continuă și anul acesta „asaltul” față de autorități, cărora le cer identificarea unei noi abordări a taxei clawback, avertizând că, în cazul în care modalitatea de calcul a acestei taxe nu va fi schimbată, există riscul ca tot mai multe medicamente să dispară de pe piața românească.

După cum reiese dintr-un comunicat remis de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), până acum, din această cauza au dispărut de pe piață, în ultimii patru ani, 376 de medicamente. Cel mai grav este că pentru 202 nu există alternativă terapeutică. Producătorii spun că le-au retras deoarece au devenit nerentabile din cauza taxei clawback pe care aceștia trebuie să o achite pentru ele.

Fenomenul dispariției medicamentelor amenință să continue și în acest an, ARPIM precizând că deja, în primele două săptămâni din ianuarie, alte 26 de medicamente au fost notificate pentru discontinuitate.

 

Liviu Popescu

Reprezentanții asociației spun că numărul medicamentelor dispărute de pe piață ar putea depăși în scurt timp 400, iar acest fapt  reprezintă o dovadă că soluţionarea celor două cauze majore care duc la dispariţia lor de pe piaţă trebuie să devină o prioritate pentru toţi cei implicaţi.

„Politica celui mai mic preţ european şi taxa clawback care înregistrează creşteri trimestriale au consecinţe majore asupra pacienţilor. Riscul pentru sănătatea lor este din ce în ce mai mare, pentru că pot dispărea în continuare medicamente fără nicio alternativă terapeutică. Suntem într-o perioadă în care România are preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, iar în acest context, Ministerul Sănătăţii are printre priorităţi accesul pacienţilor la medicamente. Pacienţii români sunt însă din ce în ce mai departe de standardele europene din domeniul Sănătăţii la capitolul acces la medicamente”, a declarat Liviu Popescu, directorul ARPIM.

 

În comunicatul asociației se mai arată că producătorii internaționali de medicamente din România susțin măsurile luate pentru identificarea unei noi abordări a taxei clawback, prin implicarea în grupul de lucru interministerial înfiinţat anul trecut cu acest scop, apreciind și soluţia punctuală de a actualiza bugetul anual alocat medicamentelor cu rata inflaţiei.

„Considerăm că este crucial ca toate eforturile pentru a creşte nivelul de predictibilitate şi sustenabilitate ale taxei clawback să continue într-un ritm cât mai alert, iar pentru asta, bugetul alocat medicamentelor trebuie, într-adevăr, actualizat anual. Totodată, ne aşteptăm ca autorităţile să acorde în continuare atenţie soluţiilor propuse de ARPIM, printre care şi eliminarea din calculul taxei clawback a valorii consumului de medicamente din spitale”, a mai declarat directorul ARPIM, citat în comunicat.

 


Adaugati un comentariu


 

*