Amenzi de 63.000 de lei la spitalul Bagdasar, pentru nerespectarea regulilor de igienă

15 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Sancțiunile au fost aplicate atât firmei private care se ocupă cu efectuarea operațiunilor de curățenie și dezinfecție, cât și personalului din spital.

 

La începutul acestei săptămâni, Ministerul Sănătății a cerut inspectorilor sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București să efectueze un control la spitalul Bagdasar Arseni din Capitală, pentru a verifica în special modul în care se efectuează operațiunile de curățenie și dezinfecție în cadrul unității sanitare. Totodată, inspectorii au vizat modul în care sunt respectate normele tehnice privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea, precum și respectarea normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale.

Controlul a avut loc în cursul zilelor de luni și marți, timp suficient pentru inspectorii sanitari să descopere o serie de nereguli, atât în ceea ce privește efectuarea curățeniei în spital, cât și respectarea procedurilor.

Potrivit raportului de control, operațiunile de curățenie și dezinfecție au fost lăsate în seama unei firme private, însă procedura pentru această activitate în spital, care trebuie să fie elaborată de medicul epidemiolog și directorul de îngrijiri medicale și aprobată de managerul unității sanitare, nu fusese adusă la cunoștința acestei firme, astfel că personalul nu fusese instruit corespunzător. S-a mai constatat că această procedură era întocmită, dar avea unele scăpări, nu cuprindea și protocolul de curățare și dezinfecție a ustensilelor de curățenie, în special a celor reutilizabile.

 

Spitalul Bagdasar Aseni

În consecință, cu ocazia controlului s-a constatat că aceste ustensile erau folosite și curățate fără a se ține seama de regulile speciale care se impun într-un spital. Totodată, în urma verificării depozitului în care erau păstrate materialele de curățenie ale firmei private, s-a constatat că pe stoc nu exista dezinfectant de nivel înalt, deși în contractul semnat cu unitatea medicală se stipula clar, că dezinfecția în secțiile cu risc crescut se efectuează doar cu astfel de substanțe.

Mai mult, inspectorii au constatat că nici spitalul nu dispunea de biocide puternice, care să fie utilizate de personalul spitalului pentru dezinfecția suprafețelor critice din fiecare secție.

Pentru toate aceste nereguli, inspectorii sanitari au aplicat 6 amenzi, în valoare totală de 63.000 de lei, fiind sancționați atât reprezentanții firmei de curățenie, cât și cei ai spitalului.

 

Partea leuluidin totalul amenzilor a revenit firmei private, care a primit o sancțiune de 35.000 de lei, pentru nerespectarea procedurilor specifice în efectuarea operațiunilor de curățenie și dezinfecție în spital, precum și pentru lipsa din dotare a biocidelor puternice, cu care ar fi trebuit să efectueze dezinfecția în unitatea medicală. În același timp, coordonatorul personalului firmei de curățenie a primit o amendă de 20.000 de lei, pentru că nu a monitorizat activitățile de curățenie și dezinfecție în spital, și astfel nu a putut constata neregulile menționate mai sus.

Au mai fost sancționate cu câte 2.000 de lei și cele două îngrijitoare din cadrul firmei, însărcinate cu efectuarea curățeniei și dezinfecției la spitalul Bagdasar, motivul fiind necunoașterea de către acestea, a tehnicilor și procedurilor specifice acestor operațiuni.

Din partea spitalului au fost sancționați medicul epidemiolog și directorul de îngrijiri, ambii primind amenzi de câte 2.000 de lei. Medicul epidemiolog a fost amendat pentru nerespectarea programului propriu de supraveghere și control a infecțiilor asociate asistenței medicale, iar directorului medical i s-a imputat că nu a adus la cunoștința firmei de curățenie procedura operațională de curățenie și dezinfecție, în vederea implementării.

Amenzile au fost însoțite de o serie de recomandări privind măsurile ce trebuie luate pentru remedierea situației, iar inspectorii vor mai efectua o vizită la spitalul Bagdasar, pentru a verifica dacă acestea au fost puse în practică.

 


Adaugati un comentariu


 

*