Anchete la Spitalul Sf. Pantelimon din București. Acuzații de morți suspecte la ATI

12 aprilie 2024 | 0 comentarii |

Patru anchete se derulează cu privirea la acuzațiile de moarte suspectă a zeci de pacienți în secția ATI, într-o perioadă scurtă de timp, iar mai multe persoane din spital sunt audiate de procurori, care încearcă să facă lumină în acest caz.  

 

Anchete peste anchete la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Capitală, după scandalul de proporții izbucnit în urma morților suspecte din secția ATI a unității medicale.

Conducerea spitlului și Ministerul Sănătății au fost informate joi, că 20 de pacienţi ar fi murit din cauza administrării necorespunzătoare a unui medicament, în secția de Terapie Intensivă a spitalului.

„În urma sesizărilor primite de la directorul de îngrijiri al Spitalului Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon care se refereau la împiedicarea exercitării atribuţilor sale în cadrul spitalului, ministrul Sănătăţii a decis trimiterea Corpului de Control pentru verificarea aspectelor sesizate”, a transmis, Ministerul Sănătăţii, referitor la acuzațiile aduse unor medici ATI care ar fi micșorat dozele de noradrenalină care-i țineau pe acești pacienți în viață.

Noradrenalina, medicamentul la care face referire sesizarea, este un medicament care se administrează pentru a crește și a menține tensiunea arterială.

 

Subiectul a fost abordat, joi seară, și în Guvern,unde ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a explicat că managerul Spitalului Sf. Pantelimon a fost informat joi dimineață, despre faptul că „există informații provenite de la un asistent medical (nenominalizat), că în perioada 4-7 aprilie, în cadrul secției ATI ar fi decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă a unui medicament”, sesizarea venind din partea unui angajat al spitalului și nu din partea pacienților sau a rudelor acestora.

În urma sesizării, conducerea spitalului a alcătuit o comisie formată din medici din alte secţii care să verifice aspectele sesizate. De asemenea, şi Corpul de Control al Ministrului Sănătăţii se va implica în verificarea acestor acuzaţii grave legate de siguranţa pacienţilor. Fiind vorba de o activitate profesională medicală s-a solicitat și sprijinul Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, iar concluziile, dacă se impune, vor fi înaintate şi altor instituţii abilitate”, a mai spus ministrul.

 

Alexandru Rafila, a declarat că acuzațiile sunt extrem de grave, dar „nu pot fi trase concluzii pripite”, mai ales ținând cont de faptul că „nu este vorba despre o acuzație asumată, ci este o acuzație venită la mâna a doua, nu cunoaștem cine este autorul. S-a făcut și sesizare penală și cu siguranță vom colabora cu Parchetul”, a spus ministrul, care a adăugat că „deocamdată discutăm doar despre o sesizare, nu despre o situație care se și întâmplă în realitate”.

El a anunțat totodată că vineri dimineață trimite Corpul de Control al Ministrului Sănătății la spital, iar pentru că este vorba despre o decizie medicală, a solicitat și prezența unui reputat profesor universitar din partea Colegiului Medicilor București, întrucât „deciziile medicale și responsabilitatea pentru ele aparțin medicilor. (…) Noi putem să facem o anchetă de natură administrativă și profesională și orice fel de concluzie care naște suspiciuni referitoare la un tratament incorect acordat acestor pacienți va fi sesizată instituțiilor abilitate, a precizat ministrul Sănătății.

 

Mai multe persoane din cadrul spitalului au fost audiate joi și vineri de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București, care au deschis un dosar penal in rem pentru omor (sunte cercetate fapte, nu persoane), iar din spital au fost ridicat o serie de documente, pe care anchetatorii le vor corobora cu declarațiile și alte probe, pentru a clarificarea cauzelor decesului. deocamdată fiind cercetată fapta și nu o persoană. Deocamdată, anchetatorii se feresc însă să tragă concluzii, fie și preliminare, până nu analizează toate probele.

Pe de altă parte, conducerea spitalului a format imediat o echipă de anchetă internă, formată din mai mulți medici de pe mai multe secții care verifică, așa cum a precizat dr. Bogdan Socea, managerul spitalului, „în principal, graficele de lucru, foile pacienților implicați, cauzele de deces, tratamentul, detaliile interioare. Am sesizat și Colegiul Medicilor, am vorbit cu domnul ministru al Sănătății care trimite mâine corpul de control și am constituit comisia internă de anchetă medicală”, a transmis managerul unității medicale. Membrii echipei de anchetă vor sta de vorbă cu medicii și cu asistentele din secția ATI.

 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și președintele CMMB, Cătălina Poiană, au mers vineri, la Spitalul Sf. Pantelimon, pentru a se informa la fața locului despre acuzaţiile privind decesul a 20 de pacienţi în urma administrării incorecte a unui medicament.

Cu această ocazie, ministrul Rafila a precizat că este vorba despre 17 și nu 20 de decese în perioada 4-7 aprilie, iar investigaţia de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” va continua și săptămâna viitoare ar putea fi cunoscute primele concluzii ale Corpului de Control al MS şi ale comisiei unităţii spitaliceşti. „Corpul de Control al ministrului Sănătăţi este de dimineaţă aici. (…) Nu sunt în momentul de faţă elemente care să susţină aceste acuzaţii, dar asta nu înseamnă că nu mergem în continuare cu investigaţia. Sprijinim, bineînţeles şi sprinină și spitalul, organele de cercetare penală, în clarificarea tuturor circumstanţelor care ar putea să stea la baza unor situaţii care sunt, din punctul meu de vedere, intolerabile şi sper ca aceste situaţii să fie infirmate de cele trei investigaţii care se desfăşoară în paralel – ale Parchetului, Ministerului Sănătăţii, Colegiului Medicilor şi bineînţeles cea internă, de la spital”, a declarat ministrul Sănătății, la Spitalul Sf. Pantelimon.

 

Și managerul spitalului a subliniat că unitatea medicală colaborează cu comisiile de anchetă, cu organele de cercetare penală, cu Corpul de Control al ministerului, cu Colegiul Medicilor și spune că în urma verificărilor preliminare nu s-au constatat date care să ateste o viciere a tratamentului în Secţia de Terapie intensivă” și „nu au fost sesizări anterioare la niciunul dintre organismele menţionate şi nici la comisiile spitalului cu privire la posibile nereguli în secţia de ATI. Suntem foarte preocupaţi de siguranţa pacientului şi pacienţii sunt trataţi la noi în siguranţă. Medicii ATI, ca şi toţi medicii spitalului, depun toate eforturile pentru a reuşi cu fiecare caz în parte, tratatăm fiecare bolnav în parte. Nu este o statistică, dar sigur interpretările şi cifrele ne ajută şi ele, fiecare deces este important şi ne pare rău pentru aceste decese, însă, au fost decese care nu puteau fi evitate din analiza preliminară. Comisia internă s-a constituit, analizează situaţia cu cât mai mare rapiditate, miercuri vom avea raportul final”, a declarat, Bogdan Socea, menționând că nu au fost reclamaţii şi sesizări în legătură cu aceste cazuri.

 

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) a demarat o cercetare coordonată de Departamentul de Jurisdicţie Profesională. „Opinia publică trebuie să cunoască tot adevărul în cazul de la Spitalul Sfântul Pantelimon, aşa cum este firesc în orice situaţie. Familiile pacienţilor trebuie şi vor afla adevărul şi întreaga situaţie trebuie să se lămurească. Avem colegi medici recunoscuţi la nivel internaţional, avem «buni medici» şi din acest motiv situaţia nu trebuie să se interpreteze, ci trebuie clarificată şi nu trebuie să se aducă un minus la nivel de încredere şi al percepţiei raportat la menirea de a fi medic, un minus pentru profesioniştii din domeniul medical în ansamblu. Medicul este profesionistul care protejează sănătatea şi salvează vieţi”, așa cum a spus prof. dr. Cătălina Poiană, președintele CMMB, care a menționat că din ceea ce s-a verificat până acum a rezultat că procedurile legate de îngrijirea pacienților au fost respectate.

Restul datelor sunt în curs în verificare. Ceea ce vreau să transmit cu fermitate este faptul că adevărul trebuie stabilit şi că stabilirea adevărului reprezintă la ora actuală o prioritate şi este singurul lucru care poate să menţină încrederea în sistemul de sănătate”, a adăugat președinta CMMB.

 

Ministrul Alexandru Rafila a dezvăluit că ar fi primit astăzi o scrisoare de la fosta șefă a secției ATI, una dintre persoanele care ar fi lansat acuzațiile privind decesele suspecte și care se plânge că se află în conflict cu actuala conducere a spitalului. „Cea care a depus plângerea e fosta șefă a secției ATI. Acolo e un colectiv de 13 medici. Sunt sesizări și la Colegiul Medicilor București, e vorba despre doctorița care a făcut plângerea, au fost mai multe plângeri de-a lungul timpului, dar nu ne reglăm probleme de natură personală pe spatele pacienților”, a punctat Rafila.

Subliniind că adevărul va fi scos la iveală, pentru că încrederea în sistemul medical ar fi grav afectată de ascunderea „gunoiului sub preș”, ministrul a afirmat că i se pare „intolerabil să pui în pericol încrederea în personalul medical dacă ai un interes personal” și crede că „nu sunt elemente care să justifice aceste plângeri”. Acesta a spus că se va face și o statistică a deceselor în mai multe spitale de aceeași categorie, pentru a vedea „dacă au existat acolo sau la alte spitale, acumulări de cazuri, de decese, pe perioade mai scurte de timp”.

 

Medicii de la Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon susțin, la rândul lor, că nu cred că acuzațiile ar putea fi susținute de probe, sau că unii dintre colegii lor ar fi putut face un tratament nepotrivit, care să fi generat decesul celor 20 pacienți. Mai mult, ai atrag atenția că este foarte important să se analizeze și ce suferințe aveau acești pacienți, dar statisticile, pentru că într-o secție de terapie intensivă sunt spitalizați oameni extrem de bolnavi, mulți dintre ei în faze terminale.

Actuala șefă a secției ATI a precizat că îi este imposibil să creadă că „cineva ar face așa ceva. Informațiile sunt false. Și noi suntem interesați cine a făcut acuzațiile, ce se întâmplă de fapt.  Anul trecut, în aceeași perioadă, au fost nouă morți pe zi. Trebuie să fii extrem de trist să poți accepta că un aparținător începe să își pună problema că un pacient a fost omorât. În secție s-au făcut eforturi mari să intrăm pe o linie normală. Într-un an au plecat 50 de medici și asistente din aceeastă secție.  Până ieri nu am știut nimic. S-a trecut peste niște trepte ierarhice”, a spus șefa secției ATI.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*