Angajații din DSP-uri, din nou în stradă. Ce le transmite ministrul Rafila

6 martie 2024 | 0 comentarii |

În timp ce protestatarii sunt în continuare nemulțumiți de salarii, ministrul Sănătății susține că salariile profesioniştilor din Direcţiile de Sănătate Publică au fost majorate şi nu sunt motive de alte revendicări pe această temă. 

 

Revin protestele în DSP-urile din țară. Astăzi, angajații din mai multe filiale din țară au protestat în fața instituțiilor în care lucrează, susținând că angajații din DSP sunt „iar sacrificați și niciodată respectați”, pentru că problemele nu au fost rezolvate, salariile rămân mici, iar Ministerul Sănătății și Guvernul au ales să alinieze doar salariile celor din minister cu cele de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Reprezentanții Sindicatului „Forța Legii” atrag atenția că Guvernul „supune dezbaterii publice un proiect de Ordonanță de urgență, prin care aparent dorește creșterea veniturilor în Sănătate și Asistența socială”, dar în realitate „noua lege a salarizării rămâne o marotă, cu care guvernanții păcălesc și amăgesc lucrătorii”.

Sindicaliștii susțin că „inițiativa trădează o nouă discriminare la adresa lucrătorilor din Direcțiile de Sănătate Publică. Ciolacu și Rafila propun asimilarea cu salariile de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate doar a lucrătorilor din aparatul propriu al ministerului, nu însă și pentru cei din DSP-uri, așa cum s-a convenit la sfârșitul anului trecut, după protestele lucrătorilor afiliați la Forța Legii”, se menționează într-un comunicat remis presei.

 

Mai mult, protestatarii spun cănemulțumiți sunt și cei din spitale, care își văd amenințate mai multe drepturi, în special sporuri” și consideră că Guvernul pare că vrea să îi sacrifice din nou pe specialiștii din teritoriu, pe care se bazează ori de câte ori este nevoie. Și, o dată cu ei, să pună în pericol chiar calitatea serviciilor de sănătate oferite cetățenilor”.

La fel ca și colegii lor din alte federații sindicale din sănătate, reprezentanții „Forța Legii” se întreabă dacă „nedreptățile” la care sunt supuși angajații sistemului sanitar nu sunt girate de „mâna brațului sindical al PSD, Sanitas”, dar cred că se vor lămuri curând. Între timp, ei atrag atenția guvernanților că „nemulțumirea în aceste instituții a reapărut” și spun căSindicatul Național «Forța Legii» nu va rămâne cu mâinile în sân” și va recurge la toate formele de protest permise de legea sindicală, pentru a obține „salarii echitabile și corecte” pentru toți angajații din Sănătate.

 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, consideră însă că protestele angajaților din DSP-uri sunt nejustificate și susține că această situaţie a fost rezolvată.

Întrebat de jurnalişti cum comentează noile proteste ale angajaţilor Direcţiilor de Sănătate Publică, care revendică inechități în acordarea drepturilor salariale, ministrul a afirmat că salariile acestora „au fost mărite la nivelul salariilor de la nivelul Ministerului Sănătăţii, deci nu cred că există motive de alte revendicări. Ştiu că există anumite organizaţii sindicale nereprezentative care se ocupă cu aşa ceva, dar nu cred că există un om serios, un funcţionar sau un profesionist care lucrează în Direcţiile de Sănătate Publică, care să nu aprecieze că Ministerul Sănătăţii şi Guvernul României au făcut toate eforturile pentru mărirea veniturilor salariale la aceste unităţi, care sunt în subordinea ministerului”, a explicat ministrul Sănătății, prezent la o conferinţă despre sănătatea femeii aflată la menopauză.

 

Supărat că sindicatul pe care-l reprezintă a fost catalogat de Rafila drept „nereprezentativ”, liderul sindicatului „Forța Legii”, Marius Sepi, a reacționat imediat și a transmis că dacă va fi cazul, vor fi lăsate „instanțele să decidă cine are dreptate. În timp ce dvs declarați că oamenii sunt mulțumiți de deciziile tandemului creat la MS, ei stau în stradă și își strigă REVOLTA. Vă provoc personal să-i întrebăm pe biologi, chimiști, farmaciști, psihologi, dacă sunt mulțumiți? Hai să întrebam medicii, asistenții medicali, inspectorii, șoferii, arhivarii și toate celelalte categorii de personal dacă sunt multumiți de salarizare, condiții de muncă, dotări, abuzurile la care sunt supuși. Ah, vă plac supușii? Noi nu suntem la fel… ghinion. Azi, în timp ce personal transmiteați într-un mod mincinos părerea dvs, că salariatii sunt multumiți de UMILINȚA la care îi supuneți, salariații din mai multe județe protestau în fața instituțiilor din subordinea domniei voastre. Eu personal am fost alături de colegii din DSP Călărași. Chiar vreți sa le știți părerea? Nu vă avantajează. Domnule ministru am ajuns la concluzia că îi faceți mari deservicii chiar și prim ministrului Ciolacu. Ca urmare un gest de onoare (dacă aveți așa ceva, ați cam dovedit în timp că nu prea aveți), DAȚI-VĂ DEMISIA!”, a transmis Marius Sepi

 

 


Adaugati un comentariu


 

*