Ministerul Sănătății își desemnează observatori la alegerile Colegiului Medicilor Stomatologi
Decizia a fost luată la solicitarea unor asociații profesionale și a patronatului medicilor stomatologi, cu acordul conducerii Colegiului Medicilor Stomatologi din România.
Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a anunțat, într-o conferință de presă, că Executivul a aprobat un proiect de ordonanță de urgență prin care Ministerul Sănătății a fost împuternicit „să trimită observatori la alegerile din toate colegiile profesionale ale medicilor, inclusiv la Colegiul Medicilor Stomatologi. Avem pârghia legală în momentul de față, este, practic, elaborat ordinul de ministru care va intra în vigoare imediat, încât să putem desemna observatori la aceste alegeri, care să elimine orice fel de suspiciune legată de corectitudinea lor”.
Decizia a fost luată după ce, în această vară, conducerea Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR) s-a aflat în centrul unui scandal, după ce a emis două decizii care au generat proteste în rândul medicilor stomatologi, cărora li se restrângea dreptul la liberă practică. Medicii au protestat atunci și au cerut revocarea deciziilor incriminate, demisia Biroului Executiv al CMSR, limitarea numărului de mandate în conducerea organizației profesionale şi publicarea stenogramelor discuțiilor din şedinţele în care s-au adoptat respectivelor decizii.
Ministerul Sănătății a convocat conducerea CMSR și pe cea a Patronatului Medicilor Stonatologi din România (PMSR), pentru a fi luate măsurile astfel încât „în viitor să se evite situațiile similare celei care a dus la decizia CMSR, fără avizul Ministerului Sănătății și a afectat negativ modul de exercitare a profesiunii de medic stomatolog” și a promis că se va asigura că „alegerile pentru conducerea CMSR care urmează să aibă loc în acesta toamnă” vor fi transparente.
În luna septembrie, șase organizații profesionale ale medicilor stomatologi din România au tras un semnal de alarmă cu privire la starea sănătății orale la nivel național și au cerut Ministerului Sănătății „să intervină pentru a garanta prezența observatorilor la procesul electoral pentru alegerea conducerii Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR)”, reamintind nemulțumirile față de actuala conducere a CMSR, care în această vară s-a aflat în centrul unui scandal, după ce a emis două decizii care au provocat proteste în rândul medicilor stomatologi cărora li se restrângea dreptul la liberă practică.
La începutul lunii octombrie, conducerea CMSR a transmis că „la propunerea Biroul executiv național al CMSR, Consiliul naţional al CMSR, întrunit în şedinţa din data de 29 septembrie 2023, a votat, în unanimitate, proiectul de Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și pentru modificarea și completarea altor acte normative în domeniul sănătății, cu recomandarea de a fi avizat fără obiecțiuni. În cadrul aceleiași ședințe, și tot la propunerea Biroului executiv național al CMSR, Consiliul național al CMSR a adoptat o decizie prin care se solicită Ministerului Sănătății desemnarea de observatori în conformitate cu prevederile punctului 19, ce fac referire la art. 550 alin. (1)-(3) din Legea nr. 95/2006 din proiectul de Ordonanță de urgență, la procesul electoral pentru alegerea organelor de conducere ale Colegiului Medicilor Stomatologi din România la nivel local şi naţional pentru mandatul 2023-2027. Totodată, Consiliul naţional al CMSR a adoptat decizia de modificare a Regulamentului electoral al Colegiului Medicilor Stomatologi din România, prin care observatorii din mass-media și observatorii desemnați de Ministerul Sănătății pot participa atât la procesul de votare, cât și la procesul de numărare a voturilor”.
Patronatul Medicilor Stomatologi din România (PMSR) îndeamnă medicii stomatologi din întreaga țară să se mobilizeze și să meargă la vot la alegerile ce urmează a avea loc la Colegiile teritoriale, respectiv Colegiul Medicilor Stomatologi din România.
PMSR subliniază că nu are un candidat propriu la aceste alegeri și nici nu susține un alt candidat în mod special, dar își exprimă dorința ca aceste alegeri la CMSR să fie corecte și transparente, lucru pentru care a și luptat, cerând în ultimele luni, punctual, autorităților competente, schimbarea regulamentului electoral, din dorința ca persoanele alese în funcții de conducere să fie integre și fără pată, în contextul în care acestea vor reprezenta interesele profesionale ale tuturor medicilor stomatologi.
Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a declarat recent că nu crede ,,că este important atât să fii ales, să fii popular, este important să fii responsabil, să ai o deontologie și o conștiință profesională curată ca să reprezinți cu cinste corpul medical”, profil susținut și de PMSR, care adaugă că aceștia trebuie să dea dovadă și de transparență și deschidere în a consulta organizațiile care-i reprezintă pe medicii stomatologi atunci când iau decizii legate de activitatea profesională a acestora.