Șase asociații profesionale ale medicilor stomatologi cer Guvernului să se implice în desfășurarea alegerilor CMSR

14 septembrie 2023 | 0 comentarii |

Reprezentanții celor șase asociații profesionale au cerut Ministerului Sănătății să intervină pentru a garanta prezența observatorilor la procesul electoral pentru alegerea conducerii Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR), care va avea loc în acest an. 

 

Apropierea alegerilor pentru o noile organe de conducere a Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR) încinge spiritele, deși data alegerilor nu a fost încă stabilită. În cadrul unei conferințe la care au fost prezenți reprezentanți ai șase organizații profesionale ale medicilor stomatologi din România, s-a tras un semnal de alarmă cu privire la starea sănătății orale la nivel național. Totodată au fost readuse în discuție nemulțumirile față de actuala conducere a CMSR, care în această vară s-a aflat în centrul unui scandal, după ce a emis două decizii care au provocat proteste în rândul medicilor stomatologi cărora li se restrângea dreptul la liberă practică. În urma protestelor, conducerea Colegiului a anulat deciziile, dar pentru alegerile care ar trebui să aibă loc în această toamnă, asociațiile medicilor stomatologi au emis un „apel public” adresat Guvernului României, prin care cer Ministerului Sănătății să se implice pentru a împiedica actuala conducere a CMSR să pună în practică „o premieră pentru România post-decembristă”, prin accelerarea calendarului electoral și „modificarea regulilor de derulare a alegerilor.

 

Reprezentanții celor șase asociații profesionale susțin că, prin modificarea regulamentului electoral, actuala conducere a CMSR ar urma să transforme alegerile într-un mecanism anti-democratic, îngrădind dreptul de a alege și de a fi ales pentru mai mulți medici stomatologi și împiedicând prezența observatorilor, „atât pe durata procesului electoral, cât și la numărătoarea voturilor”, se arată în apelul menționat, remis presei de SSER.

În document se subliniază că CMSR intenționează să „accelereze” derularea calendarului electoral, astfel încât să nu se aplice normele cadrului legal promovat de Guvern, atrăgând atenția că cei peste 27.000 de medici stomatologi din România, care profesează în cea mai mare parte în mediul privat și practică „o meserie prin excelență liberală, nu pot fi lipsiți de dreptul constituțional de a alege și de a fi ales în condiții de transparență și legitimitate”.

Totodată, se subliniază că „pe fondul stării generale de nemulțumire din comunitatea profesională, Colegiul Medicilor Stomatologi din România și-a pierdut credibilitatea și reprezentativitatea, atingând o scădere istorică a implicării în procesul electoral – doar 10% dintre medicii stomatologi participând la ultimele alegeri pentru conducerea CMSR”.

 

În acest context, semnatarii comunicatului menționează că au solicitat ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, „să pună capăt acestor derapaje nedemocratice și abuzive ale actualei conduceri a CMSR, garantând public prezența observatorilor la alegerile pentru acest colegiu, la nivel local și național”.

Totodată, colegilor lor le-au cerut să sprijine „cu absolut toate mijloacele unei democrații consolidate”, apărarea drepturilor garantate prin Constituție și legi.

Atrăgând atenția că „dreptul de a alege și de a fi ales este un drept garantat prin constituție ce nu poate fi suprimat prin prevederile stipulate în cadrul unui regulament de organizare și funcționare”, medicul Florin Lăzărescu, secretar general al Societății de Stomatologie Estetică din România (SSER), și-a anunțat și candidatura pentru noile organe de conducere ale CMSR în cadrul conferinței, chiar dacă data alegerilor nu a fost încă stabilită. 

 

Menționând că Ministerul Sănătății a pregătit deja un proiect de ordonanță a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, care se află în proces de avizare, semnatarii apelului arată că actul normativ va modifica articolul 550 al Legii nr.95/2006, în sensul că Ministerul Sănătății „urmărește ca activitatea a CMSR să se desfăşoare în condiţiile legii”, „poate desemna observatori la procesul electoral din cadrul CMSR”, iar „condiţiile şi metodologia de desemnare a observatorilor prevăzuţi la alin. (2) se aprobă prin ordin al ministrului sănătății”.

Solicitarea a fost semnată de Societatea de Stomatologie Estetică din România (SSER), Asociația Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România (AMSPPR), Asociația Medicilor Stomatologi din Municipiul București (AMSMB), Asociația Medicilor Stomatologi din Galați, Asociația Română de Excelență pentru Ortodonție și de Asociația „Digital Dental Society”.

 

De altfel, la conferința în urma căreia s-a redactat apelul, reprezentanții celor șase asociații au cerut colegilor lor din toată țara să facă un pas în față” și să contribuie, prin dialog și dezbateri, la „progresul CMSR”, în acest scop fiind lansată în cadrul conferinței o platformă de măsuri care ar duce la progresul stomatologiei în România.

Îi încurajăm pe colegii stomatologi din întreaga țară să facă un pas în față, să acceseze platforma pe care am lansat-o astăzi și să propună soluții pentru progresul CMSR. Progresul poate fi realizat doar prin implicare colectivă și nu ne permitem să pierdem alți patru ani. În linii mari, CMSR are responsabilitatea de reprezentare și protejare a drepturilor medicilor stomatologi, dar și de a promova politici publice eficiente pentru pacienți”, afirmă, la rândul său, prof. univ. dr. Horia Barbu, Universitatea „Titu Maiorescu”, București.

 

În susținerea dorinței lor de schimbare, reprezentanții celor șase asociații atrag atenția că:

• În România există un total de 27.649 de medici stomatologi, care își desfășoară activitatea în aproximativ 15.000 de cabinete sau clinici stomatologice private

• În 2022, potrivit INS, în mediul urban din România existau 14,1 cabinete stomatologice la 10.000 locuitori. În mediul rural sunt de șapte ori mai puține.

• Potrivit INSP, 1 din 5 români nu au fost la stomatolog în ultimul an și doar 4% dintre aceștia au mers pentru un control de rutină.

• România, pe penultimul loc în UE la numărul de vizite la stomatolog: 0,3 per capita față de 0,9, media U.E.

70% dintre copiii din mediul rural nu au fost niciodată la stomatolog.

• Copiii din familii cu venituri mici au de două ori mai multe șanse de a avea carii decât copiii din familii cu venituri mai mari.

• Asistența medicală stomatologică este finanțată de sectorul de sănătate publică în proporție de doar 5%, comparativ cu 30%, media europeană.

 

Conf dr. Cristian Vlad – Presedinte PMSR

Patronatul Medicilor Stomatologi din România (PMSR) a transmis, la rândul său, că în contextul în care a observat „o vervă a unor grupuri de socializare în promovarea unor persoane sau a unor interese cu privire la alegerile la toate nivelurile Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR) din această toamnă”, câteva precizări legate de alegeri, dorind să clarifice lucrurile și pentru a evita speculațiile.

Subliniind că PMSR este o organizație profesională distinctă, independentă și neafiliată administrativ CMSR sau vreunei alte asociații /organizații și nici subordonată politic vreunei organizații, conducerea Patronatului menționează că „își dorește o colaborare cu CMSR pe teme de interes comune și spre beneficiul tuturor medicilor stomatologi, dar asta nu ne va împiedica să luăm poziție atunci când deciziile CMSR afectează interesele membrilor noștri”, arătând că în cei 2 ani de activitate „am fost singura organizație care a apărat interesele medicilor stomatologi care practică medicina dentară în cabinete și clinici stomatologice private. Am stabilit contacte și am avut un dialog deschis cu autoritățile statului care ne reglementează profesia”.

 

Legat de procesul electoral, un subiect important dezbătut în ultimele săptămâni, Patronatul Medicilor Stomatologi din România transmite că a făcut demersuri legale prin avocații săi către Ministerul Sănătății (MS) și CMSR, iar în urma întâlnirii cu ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a fost „singura organizație care a obținut un angajament scris legat de asigurarea unui cadru legal transparent, pentru desfășurarea alegerilor din cadrul CMSR”.

Ca atare, PMSR anunță că nu va avea ,,candidați proprii alegerile din această toamnă”, dar îi încurajează pe toți cei care doresc să se implice și în primul rând pe membrii săi care își doresc o schimbare, să candideze și să meargă la vot.

De asemenea, ne arătăm sprijinul și colaborarea cu orice inițiativă care sprijină un cadru normal de funcționare și dezvoltare a stomatologiei românești” și „încurajăm toți membrii CMSR să participe la alegeri în calitate de votanți sau candidați la alegerile locale în județul lor. Este o șansă de schimbare și promovare a stomatologiei din România”, este mesajul cu care se încheie comunicatul PSMR.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*