Animalele de companie participa la cursuri in cadrul Facultatii de Psihologie din Cluj

Cadrele didactice spun ca, astfel, studentii sunt mai putin stresati si s-a constatat o crestere a implicarii acestora in procesul educational.

 

animale curs (3)In bancile Facultatii de Psohologie si Stiinte ale Educatiei din Cluj, au dreptul sa ia loc, alaturi de stapanii lor, animalele de companie. Astfel, la unele cursuri, participa cu real interes, laturi de studenti, mai multi caini si pisici, care au deprins usor comportamentul civilizat si nu deranjeaza cu nimic procesul educational. Mai mult, aceste animale ii ajuta pe studenti sa se concentreze mai bine si sa deprida mai usor cunostintele predate de profesorii de la catedra.

Accesul animalelor nu este totusi permis la toate cursurile, ci doar la cel de Psihologie Animala, din anul I, cel de Terapie Asistata de Animale pentru persoanele cu nevoi speciale de la masteratul de Consiliere si Asistenta Psihopedagogica si la un curs post-universitar.

Dupa ce aceasta masura a fost instituita la nivelul facultatii clujene, cadrele didactice spun ca se constata o crestere a implicarii studentilor in procesul educational, acestia fiind mai putin stresati de faptul ca animalele de companie ii asteapta acasa.

 

animale curs (1)Conferentiarul universitar Alina Rusu, de la Departamentul de Psihopedagogie Speciala al facultatii, spune ca beneficiile prezentei animalelor la cursuri se constata si la nivelul personalului administrativ al facultatii, in conditiile in care angajati ai institutiei vin sa interactioneze cu cainii si pisicile aduse de studenti.

„Studentii sunt foarte atenti, nimeni nu se plictiseste si nu simti ca ai fi deranjat intr-un anumit fel. Animalele, conform studiilor, contribuie la cresterea atentiei lor executive si la o stare de bine. Aducandu-si propriile animale, studentii nici nu sunt stresati ca acasa ii asteapta cineva, ca animalele lor ar putea avea anxietate de separare, iar astfel invatam impreuna sa intelegem mai bine si sa descifram comportamentul animal. Se creeaza o legatura mai stransa intre ei iar, pe langa aceasta, animalele de companie beneficiaza de socializare, de sensibilizare la expunere cu alte animale şi alte persoane straine. Cred ca la nivelul conducerii universitatii s-a constientizat faptul ca acest curs si faptul ca la Cluj se promoveaza foarte mult scoala de terapie asistata de animale, este un beneficiu pentru asigurarea unui climat educational pozitiv si atractiv”, a declarat aceasta.

 

animale curs (2)La cursurile respective au participat si invitati speciali din randul patrupedelor, fiind vorba de animale folosite in terapie. Astfel, psihologul Ana Maria Basceanu a venit la unul dintre aceste cursuri impreuna cu un motanul Tomi, in varsta  de doi ani, pe care l-a gasit pe strada, si un cockerul de 14 ani,  Loki, ambii folositi in terapia asistata de animale. „La curs, Tomi interactioneaza cu studentii, sta la mangaiat, ii ajuta pe studenti sa se simta mai relaxati si mai atenti. Vine pe banci, sare pe catedra, se mai joaca cu cateii. Loki are experienta in lucrul cu copiii cu autism si a avut rezultate foarte bune”, a explicat psihologul.

Si studentii sunt incantati de aceasta initiativa, atat cei care sunt stapanii unui animal de companie cat si cei care nu au un astfel de animal, dar pot interactiona cu cainii si pisicile colegilor. „Ne ajuta faptul ca sunt mai multi catei la curs, ca vedem cum interacţioneaza, le vedem comportamentul, e mult mai usor sa vezi din practica decat din poze ce inseamna trairile pentru fiecare animal de companie. Prezenta acestora creeaza un loc de invatare mai liniştit, e mai placut, e altfel”, a declarat una dintre studente.


Adaugati un comentariu


 

*