„Antibioticele între uz și abuz”, o problemă de sănătate globală

Sub egida Societății Române de Microbiologie, peste 400 de specialiști încearcă să identifice soluții pentru administrarea judicioasă a antibioticelor și conștientizarea riscurilor administrării acestor medicamente „după ureche”.

 

La sfârșitul acestei luni, în zilele de 30 și 31 martie, mai precis, Capitala va fi gazda celei de-a doua ediții a conferinței naționale interdisciplinare cu tema „Antibioticele între uz și abuz”. Evenimentul științific este organizat de Societatea Română de Microbiologie, în parteneriat cu Asociația Spitalelor și Serviciilor Medicale București, Primăria Municipiului București și compania de comunicare medicală Huston NPA.

Chiar dacă, în ultima vreme, problema consumului de antibiotice a fost frecvant adusă în atenția publică, subiectul rămâne unul de actualitate pentru sănătatea globală. Medicii, organizațiile profesionale din domeniul medical, Organizația Mondială a Sănătății sau Organizația Națiunilor Unite au tras nenumărate semnale de alarmă referitoare la creșterea rezistenței la antibiotice la nivel mondial, atrăgând atenția atât asupra efectelor negative pe care acest fenomen le poate avea pentru Sănătate, cât și asupra implicațiilor negative la nivel social și economic.

Statisticile arată că România se numără printre țările în care antibioticele se consumă în exces, unul din șase români administrănsu-și în ultimul an medicamente din această gamă, fără prescripție medicală. Practica automedicației, a tratării „după ureche”, constituie unul din factorii principali ce duc la creșterea rezistenței bacteriene. Lipsa unei educații în acest sens, dar mai ales a unor măsuri clare care să limiteze răspândiriea bacteriilor multirezistente, conduc spre cele mai sumbre scenarii ale specialiștilor.

 

Prof.univ.dr. Gabriel Adrian Popescu

Sub aceste auspicii se va desfășura, săptămâna viitoare, conferința națională dedicată problemei abuzului de antibiotice și rezistenței bacteriilor la această categorie de medicamente.

Fiind o conferință multidisciplinară, sunt așteptați medici din specialități diverse și reprezentanți ai autorităților, organizatorii precizând că peste 400 de specialiști și-au anunțat până acum participarea la eveniment.

Înscrierile încă sunt deschise și pot fi făcute pe site-ul evenimentului, printre lectorii prezenți numărându-se mulți reprezentanți de seamă ai lumii științifice medicale. Prof.univ.dr. Gabriel Adrian Popescu, unul dintre autorii volumului recent lansat „Ghidul Angelescu de Terapie Antimicrobiană – ediția 2018”, va avea rolul de coordonator științific al conferinței. Referindu-se la eveniment, acesta a declarat că „pentru a doua oară în România, medici din diferite specialități se reunesc pentru a dezbate problema folosirii adecvate a antibioticelor disponibile, astfel încât și generațiile următoare să se poată bucura de beneficiile unei clase de medicamente a căror utilizare în ultimii 75 de ani a permis scăderea semnificativă a mortalității prin infecții și creșterea mediei de vârsta a populației în țările dezvoltate. Cadrele medicale, autoritățile, publicul general trebuie să se informeze permanent și să acționeze responsabil în această direcție”.

 

Organizatorii mai informează că cei peste 400 participanți care și-au manifestat interesul pentru această manifestare vor putea afla informații de ultimă oră privind infecțiile cu Clostridium difficile și diagnosticul acestora, despre infecții ale implanturilor medicale sau infecțiile asociate asistenței medicale,  precum și date privind utilizarea judicioasă a antibioticelor, despre uzul și abuzul de carbapeneme în serviciul de boli infecțioase, probleme de rezistență bacteriană la antibiotice și utilizarea antibioticelor în sindroame infecțioase particulare sau despre erorile frecvente în diagnosticul și tratamentul infecțiilor la copii.

În prima zi a conferinței, pe 30 martie, lucrările manifestării științifice se vor desfășura în intervalul orar 13.30 – 20.45, urmând ca pe 31 martie, programul conferinței să se desfășoare între 10.00 și 17.30.

Conferința națională interdisciplinară „Antibioticele între Uz și Abuz” este un eveniment creditat cu 12 puncte EMC și 16 puncte EFC.

 


Adaugati un comentariu


 

*