Aparat medical unic in Romania, donat spitalului Floreasca

7 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Donatia vine din partea Rompetrol, compania anuntand ca face acest gest in urma exploziei de pe platforma Petromidia, in care un angajat si-a pierdut viata si alti cinci au fost raniti.

 

Azamat Zhangulov

Azamat Zhangulov

Spitalul Floreasca din Capitala va fi, in curand, singura unitate medicala din tara care va dispune de un aparat portabil de oxigenare extracorporala arterio-venoasa cu membrana. Aparatul va putea fi folosit atat in cadrul sectiei ATI cat si in cazul interventiilor de urgenta ale echipajelor SMURD si pe timpul transportului pacientilor catre spital.

Aparatul va fi donat de catre compania Rompetrol, care a decis sa faca acest gest dupa incidentului petrecut in urma cu putin timp pe platforma Petromidia, care ii apartine, incident care s-a soldat cu decesul unui angajat si ranirea altor cinci, ca urmare a unei explozii ce a generat un incendiu puternic.

Azamat Zhangulov, vicepresedinte senior KMG International, grupul din care face parte Rompetrol, precizeaza, in comunicatul prin care se anunta donatia, ca „in contextul evenimentului recent de pe platforma Petromidia, in care am pierdut un coleg si avem alti 3 raniti in spital, sub supravegherea cadrelor medicale, intelegem nevoile sistemului public de sanatate si credem ca este si de datoria noastra sa contribuim la dezvoltarea acestuia, pentru a salva cat mai multe vieti. Initiativa aceasta vine in completarea logistica si functionala a Spitalului de Urgenta Floreasca, pentru ingrijirea bolnavilor din sectia de ATI cu afectiuni severe”.

 

operatieOxigenarea extracorporala arterio-venoasa cu membrana este o procedura utilizata in sectiile ATI ale spitalelor, in cazurile de insuficienta cardiaca sau insuficienta respiratorie. Aparatele destinate acestei proceduri se utilizeaza atunci cand organismul pacientului nu mai poate sustine singur oxigenarea sangelui, vitala pentru supravietuire si refacere, dar si in timpul interventiilor chirurgicale complicate, pe cord si pe plamani.

In Romania, mai sunt doar cateva aparate de acest tip, costul unuia fiind de aproximativ 55.000 de euro, insa  aparatul donat de Rompetrol va fi primul de tip portabil din sistemul national de sanatate, astfel ca va putea fi utilizat si in transportul urgentelor majore, in care viata pacientilor este in pericol.

 

Sectie ATIGrupul KMG International a investit in ultimii ani peste de 8 milioane de dolari in proiecte de dezvoltare comunitara in tara, ajungand la 300.000 de beneficiari directi. Investitiile in sectorul de sanatate, una din directiile strategice ale grupului, au vizat reabilitari de sectii si dotarea cu aparatura medicala in peste 60 de unitati medicale, la nivel national.

In 2013, Spitalul Marie Curie a primit finantare pentru implementarea in premiera in Romania a tehnicii medicale de oxigenare extracorporala cu utilizarea unui oxigenator cu membrana, ce se adresa pacientilor neonatali cu afectiuni severe respiratorii si cardiace care nu raspund la mijloacele de reanimare uzuale.

De asemenea, grupul care include si compania Rompetrol a achizitionat si donat Institutului National de Transfuzie Sanguina Bucuresti doua frigidere pentru plasma, care indeplinesc normele in vigoare si standardele europene impuse, cat si mobilier tehnico-medical pentru laboratoare.

 


Adaugati un comentariu


 

*