Aproape 600 de milioane de lei in plus la Sanatate

10 august 2016 | 0 comentarii |

ciolos-guvernGuvernul a aprobat, in sedinta de astazi, prima rectificare bugetara din acest an. In ciuda faptului ca avem un guvern tehnocrat, investitiile au fost lasate mai la urma, principalii beneficiari fiind Sanatatea, Educatia si Drepturile sociale. Banii sunt destinati in special acoperirii majorarilor salariale prevazute de Ordonanta 20, sustinerii programelor nationale de sanatate si a medicamentelor, platii indemnizatiilor de ingrijirea copilului si a pensiilor, sustinerii altor programe de asistenta sociala care nu aveau acoperire fianciara.

Cred ca este pentru prima data dupa multi ani de zile cand facem o rectificare bugetara in an electoral, o rectificare fara o amprenta politica. Obiectivul nostru e de a finanta politici publice anuntate, de a acoperi nevoi reale si nu de a cauta, prin rectificarea bugetara, sa castigam voturi in detrimentul eficientei bugetare. Am alocat resurse acolo unde era necesar pentru continuarea unor proiecte asumate in programul de guvernare, incepute de diferite ministere, dar si pentru acoperirea unor cheltuieli noi, izvorate din prioritati care au aparut pe parcurs in derularea mandatului, inclusiv Ordonanta 20, cu corectarea grilelor de salarizare care se aplica de la 1 august, dar si pentru a pune in practica unele decizii ale Parlamentului pentru plata unor beneficii sociale, fara a pune insa in pericol echilibrul macroeconomic”, a afirmat Ciolos, dupa sedinta de Guvern.

 

hol spital Marie CurieEfortul bugetar cumulat este de peste 3 miliarde de lei la aceasta rectificare, dar premierul a dat asigurari ca aceste resurse nu vor afecta deficitul bugetar, care se va mentine la 2,8% din PIB in termeni cash, respectiv de 2,95% din PIB pe metodologia ESA, parametri asumati in bugetul de stat pentru 2016.

Domeniul Sanatatii va avea asigurate resurse destinate, in principal, punerii in plata a cresterii salariilor personalului medical, finantarii programelor de sanatate si pentru de asigurare a medicamentelor compensate si gratuite. „Prin bugetele Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate se aloca in plus 568,6 milioane lei, pentru asigurarea platii majorate a salariilor personalului medico-sanitar, incepand cu 1 august 2016, masura de care vor beneficia aproximativ 163.000 de persoane. De asemenea, prin rectificarea bugetara se vor asigura credite de angajament in valoare de 868,422 milioane lei, masura ce va face posibila extinderea tratamentului fara interferon al Hepatitei C pentru inca 10.000 de persoane si asigurarea medicamentelor gratuite pentru mai multi pacienti cu afectiuni oncologice (melanom malign, cancer de prostata, cancer pulmonar)”, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu a precizat la randul sau ca banii primiti la Sanatate prin rectificare vizeaza patru capitole – oameni, programe, eficientizare si investitii. „Sectorul de Sanatate primeste, in sfarsit, prioritatea de care are nevoie, de care tara are nevoie. Cifrele sunt relativ simple, vorbim de 570 de milioane de lei, alocare suplimentara in cadrul rectificarii bugetare, din care 297 de milioane sunt pentru Ministerul Sanatatii, iar 271 de milioane sunt pentru Casa Nationala de Asigurari”, a declarat ministrul Voiculescu, rotunjind sumele, cand in plus cand in minus…

 

Elevi scoala sanitara

Elevi scoala sanitara

Domeniul Educatiei va primi in plus la rectificare 1,015 miliarde lei, pentru punerea in aplicare a deciziei Guvernului de majorare si corectare a salariilor personalului didactic si personalului auxiliar din invatamant, atat din preuniversitar, cat si din universitar, incepand cu 1 august 2016, pentru implementarea masurilor reparatorii adoptate de Parlament, precum si pentru finantarea unor proiecte din domeniu.

Tot prin aceasta rectificare se asigura banii necesari achitarii titlurilor executorii castigate de cadrele didactice in anii anteriori si care ar fi trebuit platite pana la sfarsitul anului 2015. Pentru plata acestor drepturi salariale s-au alocat 417,8 milioane lei invatamantului universitar si 597,9 milioane lei invatamantului preuniversitar, aproximativ 280.000 de cadre didactice si auxiliare fiind beneficiare.

De asemenea, a fost deblocata suma de 225 milioane de lei pe care universitatile ii vor avea la dispozitie atat pentru plata drepturilor salariale, cat si pentru proiectele de investitii.

 

pensionariPeste 2,8 miliarde lei s-au alocat Ministerului Muncii, pentru plata drepturilor sociale. Aproximativ 1,4 miliarde lei sunt destinate platii indemnizatiei pentru cresterea copilului, ajutoarelor sociale, alocatiilor de stat pentru copii, indemnizatiilor pentru persoanele cu handicap, conform masurilor stabilite de Parlament. Alte 1,429 miliarde lei s-au dirijat catre bugetele care vor asigura plata pensiilor pana la sfarsitul anului.

Guvernul a asigurat la aceasta rectificare si banii necesari pentru plata sprijinului acordat agricultorilor sub forma subventiilor pentru motorina, pentru trimestrele II si III, precum si pentru ajutorul de minimis acordat sectorului zootehnic. Pentru reabilitarea infrastructurii principale de irigatii, se asigura resurse suplimentare. La finantarea initiala de 95 de milioane de lei, dupa rectificare, se adauga credite de angajament in suma totala de 548 de milioane de lei. In acest moment, a fost asigurata posibilitatea contractarii lucrarilor de irigatii pentru anul 2016, cu termene de decontare in anii urmatori.

La Investitii, Executivul mentioneaza ca in 2016 au fost alocate prin bugetul de stat peste 19,5 miliarde lei, cu doua miliarde mai mult decat anul trecut. Dacian Ciolos a subliniat ca acest Cabinet isi propune sa accelereze proiectele de investitii in a doua parte a anului.

Tot la rectificarea de astazi s-au alocat si 22,5 milionae de lei (5 milioane de euro) pentru achizitionarea „Cuminteniei Pamantului”, suma fiind alocata in bugetul Ministerului Culturii si reprezentand contributia Guvernului la recuperarea acestei opere de arta realizata de Constantin Brancusi.

Pentru situatii neprevazute, Fondului de rezerva al Guvernului i s-au alocat 221,5 milioane lei.

 


Adaugati un comentariu


 

*