Caminele de batrani pot solicita, in sfarsit, bani de la buget

10 august 2016 | 0 comentarii |

In judetul Buzau, caminele pentru persoane varstnice din Vintila-Voda si Berca nu ar fi putut sa supravietuiasca, in acest an, daca nu ar fi fost sprijinite de Consiliul Judetean.

 

batrani miscareServiciile publice de asistenta sociala pot depune cereri pentru finantarea caminelor publice pentru persoane varstnice, anunta ministerul de resort, care informeaza ca metodologia de evaluare, de selectare si de finantare a cererilor de finantare prin programul de interes national „Cresterea calitatii vietii persoanelor varstnice din caminele pentru persoane varstnice” a fost aprobata.

Potrivit unui comunicat remis de Ministerul Muncii, autoritatile administratiei publice locale, prin serviciile publice de asistenta sociala care detin licenta de functionare sau autorizatie provizorie pot depune cererile pentru finantarea caminelor publice pentru persoane varstnice, pana la data de 22 august, ora 12,00.  Finantarea nu acopera insa necesarul pe intregul an, ci se deruleaza doar pana in 30 noiembrie 2016, in limita bugetului alocat, noi sume putand fi dirijate catre acestea la urmatoarea rectificare bugetara.

 

batraniiMulte dintre caminele pentru batrani au fost infiintate pe structura spitalelor desfiintate de Guvernul Boc in 2011, cand s-au dat asigurari ca vor fi sprijinite sa functioneze, astfel incat sa se diminueze numarul persoanelor varstnice si singure, care au nevoie de ajutor. Daca in primii ani au fost sprijinite de Ministerul Muncii, asa cum s-a promis, dupa aceea, Guvernul si-a luat mana de pe acesti batrani, care au putut fi tinuti cu mare greutate in caminele in care au fost internati. De cativa ani, daca aceste camine nu ar fi fost sprijinite din bugetele comunitatilor locale si judetene, s-ar fi inchis, pentru ca multe dintre pensiile personelor internate nu au pensii atat de mari incat sa acopere cheltuielile de functionare, hrana si ingrijire.

Un astfel de camin este cel de la Vintila-Voda, care daca nu ar fi fost sprijinit de Consiliul Judetean Buzau, s-ar fi desfiintat, primaria locala neputand asigura suficiente fonduri pentru acoperi cheltuielile. Si fostul spital din Pogoanele a fost transformat in centru de ingrijiri medico-sociale, care prin DGASPC, este sprijinit tot de Consiliul Judetean. Tot Consiliul Judetean a sprijinit si Caminul pentru persoane varstnice de la Berca, precum si pe cel din Smeeni.

Functionarea Caminului pentru persoane varstnice Alexandru Marghiloman, din municipiul Buzau este sprijinit financiar de Primaria Buzau.

 

Batrani Smeeni

Batrani Smeeni

Programul de interes national „Cresterea calitatii vietii persoanelor varstnice din caminele pentru persoane varstnice”, aprobat in 6 iulie 2016 prin Hotararea de Guvern nr. 479, asigura finantarea caminelor publice pentru persoane varstnice intr-un procent de maximum 50% din standardul minim de cost la nivel national (conform HG nr. 978/2015), in functie de capacitatea caminului.

Suma alocata in acest scop este de 9 milioane de lei, de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii. Programul are ca scop cresterea ponderii personalului de specialitate de la 47% la 60% din totalul angajatilor, a numarului varstnicilor rezidenti in camine evaluati ca independenti din punct de vedere al autonomiei fizice, psihice si mentale si a numarului celor integrati in familie, in comunitate, dar si a celor cu viata sociala activa, urmarindu-se totodata reducerea numarului cererilor in asteptare.

 


Adaugati un comentariu


 

*