Aproximativ 10 la suta dintre copiii romani au probleme de incontinenta urinara
Medicii spun ca aceasta afectiune poate fi tratata cu maxima eficienta daca este corect diagnosticata, in caz contrar putandu-se ajunge la deteriorarea rinichilor si dereglarea functiei renale.
La inceputul saptamanii a fost marcata in toata lumea si in Romania, Ziua mondiala a copilului cu tulburari de incontinenta. Cu acest prilej, medicii de la spitalul de copii Marie Curie din Capitala au organizat o conferinta de prasa, in cadrul careia au fost prezentate cauzele, simptomele si riscurile asociate acestei probleme de sanatate care se intalneste le un numar destul de mare de copii.
Chirurgul pediatru Beatrice Bunea a precizat, cu aceasta ocazie, ca la Sibiu, Targu Mures si Moreni au fost efectuate studii in scopul stabilirii prevalentei acestei probleme de sanatate in randul copiilor, iar rezultatele indica faptul ca aproximativ 10% dintre copiii din Romania au probleme cu continenta urinara, medicii considerand acest procent destul de ridicat.
Dr. Bunea a explicat ca aceasta problema apare din cauza unor tulburari la nivelul vezicii urinare, determinata de leziuni la nivelul coloanei vertebrale, iar daca afectiunea este detectata din timp si diagnosticata corect, poate fi tratata fara niciun fel de complicatii. „Unele leziuni sunt evidente, sunt leziuni mari si atunci se vad, altele, precum spina bifida oculta, nu se vad. Neurologic si malformativ copilul nu are absolut nimic, dar in timp are tulburari de dinamica. Unii urineaza foarte, foarte des, din pacate noaptea nu se mai pot tine. De cele mai multe ori familia ii cearta, le reproseaza de ce nu se scoala noaptea, de ce beau lichide, iar partea de urgenta diurna e trecuta cu vederea. Faptul ca are nevoie la o jumatate de ora, la 45 de minute la toaleta de multe ori se gasesc scuze de genul a baut apa sau asa e el si ajung sa creasca, sunt adolescenti, tineri care ajung sa se confrunte cu aceasta problema, care poate fi tratata, daca este corect diagnosticata”, spune medicul chirurg.
Cauzele problemelor de incontinenta urinara pot fi insa si de natura psihologica, copiii fiind supusi unui stres mai mare atunci cand apar unele schimbari in familie, incep scoala sau au alte probleme care ii framanta.
Medicul spune ca aceste cauze sunt greu de recunoscut si de acceptat de catre familie, iar pentru diagnosticarea corecta este nevoie atat de demersul medicului specialist cat si de ajutorul unui psiholog, caruia sa i se adauge suportul din partea familiei.
Netratata, incontinenta urinara la copii poate avea ulterior efecte grave, ducand la deteriorarea rinichilor si dereglarea functiei renale, problema care in cazul copiilor este ireversibila, intrucat odata afectata, functia renala nu se mai reface.
Despre acelasi aspect a vorbit in cadrul conferintei si medicul Mihaela Balgradean, seful sectiei de Nefrologie din cadrul spitalului Marie Curie. „Nefronii nu sunt celule care se refac in timp, nefronii se distrug si se ajunge la sechele renale si la ceea ce noi numim cicatrice renale cauzate de infectiile de tract urinar. Pana la urma, boala renala cronica este consecinta sau una dintre consecintele tulburarilor de continenta vezicala. La boala cronica de rinichi nu avem decat doua posibilitati care se leaga de procedurile de dializa si de transplant renal si nu este de dorit sa se ajunga in aceasta situatie”, a explicat aceasta.
La randul sau, prof.dr. Sebastian Ionescu, medic in cadrul aceleiasi unitati sanitare, a precizat ca tulburarile de incontinenta urinara la varsta copilariei, pana in 14 ani, afecteaza, la nivel global, circa 15 la suta din populatia pediatrica, insistand ca aceasta problema nu trebuie ascunsa sau ignorata. „Daca ai o tulburare de acest gen trebuie sa te adresezi medicului, nu sa te ascunzi. Pentru ca altfel, acesti copii sunt dati afara din grupurile lor de joaca, din grupurile unde invata. Parintii ii pedepsesc nestiind ca se poate corecta, ca nu e nimic rau si faptul ca un copil scapa urina sau materii fecale nu e pentru ca este rau voitor, ci pentru ca are o disfunctie”, a precizat dr. Sebastian Ionescu.