Aromele din țigările electronice ar putea crește riscul cardiovascular

Cinci arome testate în laborator au produs leziuni la nivelul funcţiilor cu rol protector al celulelor endoteliale, care căptuşesc interiorul vaselor de sânge şi al inimii.

 

Aromele utilizate în ţigările electronice pot afecta negativ vasele de sânge, contribuind ulterior la apariţia unor probleme cardiovasculare, sugerează un studiu efectuat recent în Statele Unite. În uma testelor de laborator, cercetătorii au constatat că cinci dintre aromele acestora au produs leziuni la nivelul funcţiilor cu rol protector al celulelor endoteliale care căptuşesc interiorul vaselor de sânge şi al inimii.

Este vorba de mentol (mentă), acetil-piridină (fum), vanilină (vanilie), aldehidă cinamică (scorţişoară) şi eugenol (trifoi), aromatizanți care au blocat capacitatea celulelor de producere a unui gaz numit oxid nitric. „Aceste celule produc acest gaz atunci când sunt bine şi sănătoase. Este un factor de protecţie cu o multitudine de funcţii pozitive, precum prevenirea formării cheagurilor de sânge şi inhibarea inflamaţiilor. Am descoperit că celulele pe care le-am tratat cu aceşti aditivi aromatici nu au mai produs acest gaz”, a explicat Jessica Fetterman, profesor-asistent la Facultatea de Medicină a Universităţii din Boston. Aceasta a adăugat că sporirea procesului inflamator şi reducerea cantităţii de oxid nitric sunt precursori ai bolilor de inimă, infarcturilor şi accidentelor vasculare cerebrale.

 

În cadrul studiului realizat de Jessica Fetterman şi colegii săi, celulele endoteliale au fost expuse la nouă arome utilizate în mod obişnuit în ţigările electronice. Celelalte arome testate au fost diacetil (unt), dimetilpirazină (căpşune), acetat de izoamil (banană) şi eucaliptol (efect răcoritor).

Toate cele nouă substanţe chimice au cauzat moartea celulelor în cazul celor mai înalte niveluri de expunere testate. Chiar şi cel mai scăzut nivel de expunere la aromele de vanilie, scorţişoară, trifoi sau fum au afectat producţia de oxid nitric şi au stimulat o substanţă chimică cu rol inflamator numită interleukina 6, acest lucru sugerând că celulele endoteliale sunt în mod special sensibile la aceste arome. Şi dozele mici de mentol au redus cantitatea de oxid nitric, însă în cazul acestora  interleukina 6 crescut doar în prezenţa unor concentraţii mari.

Cercetătorii americani mai spun că următorul pas va fi examinarea directă a fumătorilor de ţigări electronice, pentru a afla ce cantitate din aceşti aditivi aromatici ajunge în sânge după ce o persoană utilizează o ţigară electronică.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*