Asigurarea de sanatate pentru tratamente in strainatate

25 august 2013 | 0 comentarii |

Multi dintre voi ati intrebat, in ultima vreme, care sunt conditiile in care puteti apela la un serviciu medical in strainatate si ce acopera cardul european obtinut prin Casa de Asigurari de Sanatate din Romania, iar noi ne-am interesat si va prezentam optiunile pe care le puteti face.

 

Juliana 2Va aflati in vacanta sau in calatorie de afaceri in strainatate si este posibil sa aveti nevoie sa apelati la serviciile oferite de unitatile medicale din strainatate pentru tratament. Cheltuielile pe care le acopera o asigurare medicala de acest gen, limita acestora si conditiile in care asiguratorul despagubeste clientii sunt importante de stiut.

In primul rand ar trebuie sa facem o distinctie intre asigurarea de care beneficiati prin intermediul Casei de Asigurari de Sanatate din Romania, polita clasica de asigurare de calatorie in strainatate oferita de majoritatea companiilor de asigurare si o asigurare voluntara de sanatate. Diferenta intre acestea este data de prima si suma asigurata, riscurile si serviciile cuprinse in polita, tarile in care se acopera, perioada etc.

 

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate face urmatoarele precizari:

Pentru asiguratii romani aflati temporar pe teritoriul altui stat membru  al UE/SEE/ Elvetia, CNAS  deconteaza contravaloarea serviciilor medicale acordate acestora, in baza urmatoarelor documente:

Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate / Certificat provizoriu de inlocuire ( CIP) – asigura decontarea contravalorii serviciilor medicale devenite necesare pe perioada sederii temporare, la nivelul tarifelor din statul membru in care au fost acordate serviciile respective; decontarea se face intre institutiile competente din cele doua state membre ale UE/SEE/Elvetia.

Formularul E112 sau documentul portabil S2 – asigura decontarea contravalorii serviciilor medicale, acordate cu autorizarea prealabila a casei de asigurari de sanatate. Decontarea se face intre institutiile competente din cele doua state membre ale UE/SEE/Elvetia, respectiv statul de resedinta si statul in care s-a acordat tratamentul planificat, la nivelul tarifelor din statul in care s-au acordat serviciile medicale.

Regulamentul (CE) 883/2004 si Directiva 24/ 2011: Asistenta medicala transfrontaliera (incepand cu 25 octombrie 2013) – reglementeaza rambursarea contravalorii serviciilor medicale acordate fara autorizarea prealabila a casei de asigurari de sanatate, care se realizeaza la nivelul tarifelor din Romania prevazute in actele normative in vigoare la data efectuarii platii serviciilor de catre persoana asigurata.

Acordarea serviciilor medicale se efectueaza in conformitate  cu legislatia statului pe al carui teritoriu sunt furnizate serviciile respective. Decontarea serviciilor medicale se efectueaza intre institutiile competente ale celor doua tari, respectiv Casa Nationala de Asigurari de Sanatate din Romania si Institutia de Asigurari Sociale din tara in care s-a oferit serviciul medical, la nivelul tarifelor utilizate in sistemul de securitate social din statul pe al carui teritoriu au fost acordate serviciile respective.

 

Asigurarea de calatorie in strainatate cumparata de la o societate de asigurari acopera, de obicei, riscuri care ajung la zeci de mii de euro, pentru sume medii de la 5-10 EUR pana la cateva sute de euro, pretul fiind stabilit in functie de perioada asigurata, varsta clientului si de zona acoperita. Acestea sunt valabile oriunde in lume, insa difera suma, in functie de tara pentru care se cumpara polita de asigurare: de obicei, pentru spatiul european, suma acoperita este in limita a 50.000 euro (oferta relativ standard pe care o regasim in produsele asiguratorilor din Romania). Pentru alte tari, sumele pot fi in limita a 15.000 – 30.000 EUR sau asigurari premium care acopera o suma asigurata pana la 100.000 de euro si care da asiguratului posibilitatea sa se trateze atat in sistemul medical privat cat si cel de stat si acopera o mperioada mai mare de timp, intre 30 si 90 de zile. Costurile asiguratului pleaca de la 7-10 euro (pentru cateva zile) si pot ajunge la 200-300 de euro pentru 1-3 luni.

In ceea ce priveste asigurarile voluntare de sanatate, acestea au o prima de asigurare peste medie, cu o limita de despagubire corespunzatoare, incluzand un spectru mult mai larg de servicii oferite asiguratilor. Majoritatea asiguratorilor din Romania ofera polite de asigurari de sanatate cu tratament in unitatile medicale private sau de stat in Romania, dar se poate opta si pentru o polita de asigurare internationala, care sa acopere aceste servicii si in strainatate. Aceste polite au prevazut insa expres tarile in care se ofera acoperire si suma asigurata.

La incheierea unei astfel de polite clientul va completa si o fisa medicala unde se precizeaza, alaturi de altele, bolile preexistente, de cele mai multe ori asiguratul fiind supus si unei investigatii medicale. In functie de conditiile stipulate in polita si contractele pe care le are asiguratorul cu unitatea medicala din tara respectiva, fie se face decontarea directa cu spitalul, fie asiguratul isi achita serviciile medicale si ulterior i se deconteaza aceste sume de catre  asigurator.

 

Va raspundem in continuare si la doua intrebari punctuale adresate redactiei SB:

Eduard Diaconu: Buna ziua! Detin un P.F.A. cu obiect de activitate „Scoala de soferi”. Noua lege obliga instructorii auto cu P.F.A. sa-si deschida sala de legislatie, iar in aceasta sala sa functioneze 4 P.F.A. maxim sau 1 minim. Acestia trebuie sa angajeze un profesor de legislatie, iar aici vine intrebarea: Cu cate ore poate angaja fiecare P.F.A. profesorul de legislatie, avand in vedere ca nu au voie sa inscrie lunar mai mult de 7 cursanti/P.F.A?

Cursul de legislatie este de 22 de ore cu 5 ore max./zi. Deci 4 PFA nu pot face decat 4 serii a cate 7 cursanti, daca nu au alti angajati instructori.Trebuie sa angajam profesorul cu 2 ore/zi sau cu 4 ore/zi? Care este salariul minim cu care se poate incadra, tinand cont ca are diploma de studii superioare?

Multumesc! Astept raspunsul dvs.

RASPUNS: fiecare PFA are urmatoarele posibiltati:

  1. 1. Sa incheie contract de colaborare cu alt PFA, daca gaseste instructor care are PFA;
  2. 2. Poate incheia contract de munca  cu norma intreaga  sau cu timp partial, pe fractiuni de norma, incepind de la 1 ora pana la 8 ore;

3. Poate angaja unul sau mai multi instructori, in functie de necesar;

4. Angajarea se face pe fiecare PFA in parte, astfel se pot face niste calcule privind cumulul de ore de instructaj.

5. In final, in legatura cu salariul minim pe economie: salariul minim  este de 800 lei brut.

Costul unui salariu minim este de 1022 lei, care include salariul brut de 800 lei, la care se adauga cheltuieli cu contributii inca 222 lei.

Atunci cand se incheie contract pe o fractiune de norma, se va avea in vedere salariul minim proportional cu numarul de ore prevazute in contract.

 

GfK: Daca desfasor activitati din profesii libere si am pus venitul estimativ la inceputul anului, de 7.000 de lei (nu ma incadrez la pensie), pentru ca venitul meu variaza, iar acum am depasit aceasta suma, mai pot reface declaratia 220 pentru a estima alt venit ca sa ma incadrez si la pensie (sa platesc acei 232 pe fiecare luna)?

RASPUNS: Conform „Precizarilor MF privind aprobarea unor proceduri de stabilire a contributiilor sociale obligatorii conform capitolului II al titlului IX^2 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare” (contributii sociale obligatorii privind persoanele care realizeaza venituri dinactivitati independente, activitati agricole si asocieri fara personalitate juridica), va informam ca

Acei contribuabili care au avut obligatia asigurarii in sistemul public de pensii pot rectifica venitul declarat, astfel:

Pentru perioade ulterioare datei de 1 iulie 2012, rectificarea se face prin depunerea unei Declaratii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii, Formular 600, avand bifata casuta corespunzatoare de rectificare de pe formular.

 

Pentru detalii suplimentare consultati actul normativ  AICI

 

*Nu uita! Poti afla ce te intereseaza trimitand intrebarile tale la adresa redactie@sanatateabuzoiana.ro. Avem rugamintea sa te semnezi si sa folosesti o adresa de e-mail reala (in caz contrar intrebarea va fi ignorata).

 

Juliana STROESCU este expert contabil si ofera consultanta prin „Optim AS Contexpert SRL”.


Categorii: Business, Economic

Adaugati un comentariu


 

*