Asistăm la o „explozie” a bolilor psihice în România

10 octombrie 2018 | 2 comentarii |

Cu toate acestea, suntem țara din UE cu cel mai mic procent de populație care recunoaște că se confruntă cu depresia.

 

Dr. Cristian Andrei

Astăzi se marchează Ziua Mondială a Sănătății Mintale, data de 10 octombrie fiind stabilită de Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală, în 1992, drept zi dedicată creșterii gradului de conştientizare şi educare, la nivel mondial, în privinţa sănătăţii mintale.

Specialiștii români în domeniu se folosesc azi de acest prilej, pentru a atrage atenția că problemele mintale devin o problemă de sănătate serioasă în România, afectând un procent tot mai mare din populație. Acest subiect a fost discutat și în cadrul unei conferințe naționale cu tema „Sănătatea mintală la locul de muncă”, majoritatea participanților fiind de acord că sunt necesare și unele modificări legislative, pentru ca problemei sănătății mintale să îi fie acordată mai multă atenție.

În cadrul conferinței, neuropsihiatrul Cristian Andrei a subliniat că, în prezent, unul din patru români are o problemă de sănătate mintală. „Cerem să fie introdusă în legea sănătăţii mintale şi ideea că o tulburare mintală este la îndemâna oricărui român – unul din patru români are o problemă de sănătate mintală. Acest lucru nu este o ruşine, este un fenomen de care trebuie să ne ocupăm deschis. Sănătatea mintală este a fiecăruia dintre noi şi, cu cât avem o muncă mai pretenţioasă, cu atât suntem mai predispuşi”, a precizat acesta.

 

Specialistul a mai declarat că spre deosebire de bolile fizice, cum ar fi ulcerul, bolile de inimă, unele boli neurologice sau bolile metabolice, bolile psihice nu pot fi controlate, astfel încât numărul pacienților să rămână constant, astfel că în prezent asistam la o adevărată „explozie” a incidenței acestor afecțiuni.

La rândul său, medicul Theodor Hărătău, directorul executiv al fundaţiei Romtens, a susţinut că angajatorii români, atunci când sunt confruntaţi cu o problemă de sănătate mintală gravă pe care o are unul dintre angajaţi, au o abordare este pur individuală și nu îşi doresc măsuri colective. „Angajatorii îşi doresc întotdeauna măsuri cât mai limitate, eventual adresate unei singure persoane sau unui număr extrem de limitat de persoane. Această abordare vine în contradicţie cu tot ceea ce înseamnă bune practici europene, care nu mai sunt ghiduri, în anumite ţări sunt deja legiferate, la noi nu. Noi, ca fundaţie, am adus foarte multe programe dinspre fonduri structurale, unde au fost şi sunt în continuare disponibile programe adresate întreprinderilor, angajaţilor, managerilor şi de câte ori vine vorba despre partea de sănătate mintală o refuză, chiar dacă nu trebuie să plătească”, a mai declarat acesta în cadrul conferinței.

 

Cu aceeași ocazie a fost prezentat și un bilanț îngrijorător, care plasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană, în ceea ce privește procentul cazurilor declarate de depresie. Conform datelor de la finele anului 2014, doar 1,5% din populație a declarat că suferă sau a suferit de depresie.

Acest lucru nu înseamnă, nici pe departe, că numărul celor care se confruntă cu această boală este foarte mic, ci că mulți care au sau au avut depresie, nu vor să recunoască acest lucru”, au punctat specialiștii prezenți la eveniment. În plus, așa cum a semnalat medicul psihiatru Cozmin Mihai, SINDROMUL IALIA devine o problemă majoră de sănătate, în contextul în care datele statistice arată că 5% din pacienții internați în 2017 cu depresie, la Institutul de Psihiatrie Socola – Iași au fost femei ce prezentau acest sindrom, ale cărui „cauze sunt multiple – structuri fragile, persoane care au ajuns în medii psiho-stresante unde nu au primit sprijin şi în felul acesta au decompensat, au făcut depresie. Sindromul Italia este este o formă de depresie socială care afectează persoanele plecate să lucreze ca asistente sociale în străinătate şi, în cele mai multe cazuri, îngrijesc persoane cu demenţă Alzheimer.

Tot la finele lui 2014, aproximativ 7% din populaţia Uniunii Europene a raportat că suferă de depresie cronică. Irlanda avea cel mai mare procent din populaţie care a raportat că suferă de depresie cronică – 12%, ponderi de peste 10% fiind înregistrate de asemenea în Portugalia, Germania şi Finlanda. La polul opus, proporţia persoanelor care declară că suferă de depresie este mai mică de 4% în Cehia, Cipru, Bulgaria şi România.

 


Categorii: Actual, Analiza, Medici, Stiri

Comentarii (2)

  1. Emil R. spune:

    Hai, mai puneţi de-o ‘fundaţie’, fratilor !!!

  2. Carmen P. spune:

    Cum creștem gradul de conștientizare, educare și asumare a specialiștilor renumiți în sănătate mintală care induc afecțiunea psihiatrica iatrogenica oamenilor pe care îi intalnesc atât în cabinetul lor cât și în afara acestuia?
    Cum răspund ei atunci când încalcă normele etice?

Adaugati un comentariu


 

*